Prekomjeran unos soli je opasniji nego previše šećera jer izaziva srčani i moždani udar, a u 40 posto slučajeva kod ljudi mlađih od 69.g. i češće kod muškaraca
Previše soli u hrani uzrokuje 2,3 milijuna smrti diljem svijeta
Više od 15 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih moždanim udarom, infarktom i drugim srčanim bolestima u svijetu direktno su povezani s unosom previše soli, otkrila je studija američkog Udruženja za zdravlje srca u suradnji s 303 zdravstvene institucije iz 50 zemalja. To svake godine rezultira s preko 2,3 milijuna prijevremenih smrti diljem svijeta, piše Daily Mail.
Znanstvenici tvrde kako je prekomjeran unos soli za ljudsko zdravlje još opasniji nego previše šećera u prehrani. Oko dva grama soli na dan dovoljno je za zadovoljenje dnevne potrebe organizma, no problem se javlja jer ljudi danas unose dvostruko i trostruko veće doze od preporučenih. Višak soli ima negativan učinak na suženje krvnih žila, oštećenje bubrega i povišenje tlaka, što nerijetko rezultira moždanim i srčanim udarom.
Više od 60 posto prijevremenih smrti povezanih s previše soli događaju se u dobi mlađoj od 69 godina, a žrtve su u više od 60 posto slučajeva muškarci.
Prerađena hrana i većina gotovih namirnica sadrže sol, a istraživanja pokazuju da većina ljudi nije svjesna koliko soli unosi svakodnevno, izvijestili su istraživači. Štetnost viška soli u organizmu, koja se podrazumijeva od oko 3,5 grama na dan, može se umanjiti unosom viška kalija koji se nalazi u sirovom voću i povrću poput rajčica i banana.