Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Priče putnika kroz vrijeme: I Vladimir Putin je među njima?

Priče putnika kroz vrijeme: I Vladimir Putin je među njima?

Astrofizičari vjeruju kako je hipotetski moguće putovati samo u budućnost. No mnogi vjeruju u istinitost svjedočanstava o ljudima i predmetima koji su se navodno zatekli u razdoblju kojemu nikako ne pripadaju

VIDEO

Doputovao sam u sadašnjost iz 2048. da upozorim čovječanstvo na skoru invaziju izvanzemaljaca, rekao je Amerikanac Bryant Johnson policiji kad je uhićen zbog pijanstva na javnom mjestu. Teško alkoholizirani Johnson dodao je da će alieni napasti Zemlju 2018., ali nije znao reći na koji datum ni s kakvim se oružjima služe. Iako je policija objavila da ne vjeruje u uhićenikov iskaz, tek ćemo 1. siječnja 2019. moći biti sigurni da je opasnost prošla.

Sigurno ste čuli za priče o putovanju kroz vrijeme i odbacili ih kao nevjerodostojne. Za znanost je plovidba kroz vrijeme puka fantazija, iako neki astrofizičari tvrde da je teoretski moguće otputovati u budućnost, ali ne i vratiti se. Unatoč odsustvu opipljivih dokaza, mnogi vjeruju u istinitost svjedočanstava o ljudima i predmetima koji su se navodno zatekli u vremenskom razdoblju kojem ne pripadaju. Neki tvrde da su zabilježili vremenske putnike kamerom, ali su analitičari ocijenili sve takve snimke krivotvorinama ili nesporazumima u tumačenju prizora. Čvrsto se vežite jer krećemo u putovanje kroz uzbudljive priče o susretima s vremenskim putnicima.  

Švicarski sat u drevnoj grobnici

U prosincu 2008. mediji su objavili da su kineski arheolozi u 400 godina starom i ranije (naizgled) nedirnutom lijesu u pokrajini Šangsi pronašli mali metalni ručni sat. Vijest je bila praćena fotografijom koja prikazuje moderni uređaj s natpisom “Swiss” urezanom na poleđini i vremenom 10:06 na displeju. Za ljubitelje paranormalnog objašnjenje je bilo jednostavno: putnik iz našeg vremena posjetio je staru Kinu i ubacio sat u lijes prije nego što je zatvoren. Izglednije je pak da je sat na fotografiji samo vješta montaža Photoshopom. 

Mobitel ili slušni aparatić?

U listopadu 2010. na YouTubeu se pojavio video koji je podigao mnogo prašine širom svijeta. Video se sastoji od isječka s netom izdanog DVD-a s filmom Charlieja Chaplina “Cirkus” i nekoliko ranije neobjavljenih snimki. Jedna takva snimka prikazuje premijeru filma 1928. u kinu Grauman’s Chinese Theatre u Los Angelesu. Na snimci nepoznata žena drži neki predmet prislonjen o uho upravo onako kako danas milijuni ljudi drže mobitel dok razgovaraju. Nema sumnje, ta je žena otputovala iz današnjeg doba u prošlost, gdje ju je uhvatila kamera. Ili možda ne: redakcija revije The Atlantic provela je istraživanje i zaključila da je predmet u ruci spomenute žene vjerojatno slušni aparatić, kakav se počeo proizvoditi krajem dvadesetih prošlog vijeka. 

Mobitel prije II. svjetskog rata

Na YouTubeu je 2013. izronio crno-bijeli filmić iz 1938. na kojemu se vidi mlada brineta u svijetloj haljini kako izlazi iz zgrade držeći kraj uha stvarčicu nalik na mobitel iz devedesetih prošlog vijeka. Zaključak da se radi o vremenskoj putnici ubrzo je osporila korisnica YouTubea s nadimkom Planetcheck, koja je u komentaru ispod videa napisala da je unuka žene sa snimke.

Po njenim se riječima ta žena zove Gertrude Jones i još je bila živa kad je filmić s njom osvanuo na internetu. Gđa Jones je kao 17-godišnjakinja radila u kompaniji Dupont čiji je odjel telekomunikacija eksperimentirao s bežičnim telefonima.

- Baka mi je rekla da su ona i pet drugih radnica dobile prototipove bežičnih telefona radi testiranja. Na filmu se vidi kako razgovara s inženjerom koji korača s njene desne strane i također ima telefon u ruci. 

Pogledajte i video:

Susret s avionom iz budućnosti

Proslavljeni britanski pilot Robert Victor Goddard 1935. je poslan u Edinburgh da provjeri stanje napuštenog i oronulog vojnog aerodroma RAF Drem. Obavivši zadatak, poletio je prema bazi, ali se zbog oluje brzo vratio na RAF Drem da pričeka povoljne uvjete. Kad se približavao pisti ostao je zapanjen naglom promjenom scene: oblaci su najednom nestali, sunce je sjalo, a aerodrom je bio pun tehničara u plavim uniformama koji su užurbano radili. Kraj piste su se nalazila četiri žuta aviona, od kojih je jedan bio njemu nepoznat, iako je vjerovao da zna sve tipove aviona.

Kad se prizor rasplinuo, Goddard je zaključio da je halucinirao ili zadrijemao. Četiri godine kasnije opet je poslan na edinburški aerodrom, koji više nije bio napušten, nego - ovaj puta stvarno - pun tehničara u plavim uniformama koji su užurbano radili. Kraj piste su se nalazila četiri žuta aviona, od kojih je jedan bio onaj tajanstveni iz njegove davne halucinacije ili sna: bio je to novi Miles Magister, proizveden 1938. i tada prvi puta iskušan u akciji! Je li Goddard četiri godine ranije nakratko otputovao u budućnost ili je airfield s budućim avionom posjetio njega? Preminuo je 1987. star 90 godina i višestruko odlikovan za zasluge u obim svjetskim ratovima. 

Marie Antoinette s glavom na ramenu

Dvije ugledne engleske profesorice klele su se da su 1901. u Versajskoj palači kraj Pariza vidjele nikog drugog nego Marie Antoinette, posljednju francusku kraljicu. Versajska je palača bila sjedište francuske monarhije do ukidanja 1792., a kraljica je 1793. pogubljena na giljotini zbog navodne izdaje i pražnjenja riznice. No, dok su profesorice Charlotte Anne Moberly i Eleanor 
Jourdain šetale oko palače, naišle su na Marie Antoinette kako sjedi na klupi i crta okružena dvorjanima u odorama iz kasnog 18. stoljeća. Vizija je iščeznula kad se turistički vodič, koji nije vidio ništa neobično, približio dvjema profesoricama. Gđe Moberly i Jourdain su 1911. napisale knjigu o šokantnom iskustvu, ustrajući do smrti da su doista izbliza vidjele Marie Antoinette živu i zdravu, s glavom na ramenu.  

Putin u posjeti staroj Rusiji

Ruski je predsjednik Vladimir Putin ili putovao kroz vrijeme ili je besmrtan, misle mnogi od onih koji su vidjeli fotografije ruskih vojnika nastalih 1920. i 1941. Sudeći po crtama lica, to nisu bilo kakvi vojnici, nego osobno Putin, koji je vremeplovom posjetio Rusiju iz prve polovice 20. vijeka i svjedočio važnim epizodama iz povijesti domovine.

Drugi simpatizeri paranormalnog priklanjaju se pretpostavci da je Putin vampir. Kako bi inače i danas bio jednako mladolik i energičan kao prije 30 godina kad je bio oficir KGB-a? Neki pak tvrde da je on zapravo Grof Drakula, odnosno slavni Vlad. 

Put u jednom smjeru: U budućnost

Neki znanstvenici poput britanskog fizičara Briana Coxa smatraju mogućim samo putovanje u jednom smjeru - u budućnost. Taj bi pothvat zahtijevao prijevozno sredstvo, recimo svemirski brod, koji se kreće brzinom svjetlosti ili vrlo blizu nje. Astronautu koji bi se kretao takvom brzinom vrijeme bi prolazilo mnogo sporije nego stanovnicima Zemlje. Ako bi se vratio kući nakon samo nekoliko sati leta, zatekao bi Zemlju desetljećima starijom te bi dakle doputovao u budućnost. 

ČOVJEK IZ BUDUĆNOSTI Na fotografiji snimljenoj u kanadskom Gold Bridgeu ranih četrdesetih ističe se visoki momak sa sunčanim naočalama i majicom s natpisom, koji kao da je navratio iz 21. stoljeća. 

WELLSOV VREMENSKI STROJ Britanski pisac H. G. Wells popularizirao je pojam putovanja kroz vrijeme romanom “Vremenski stroj” (1895.) po kojemu su snimljena tri filma i serija.  

 PARADOKS VREMENSKOG PUTOVANJA Ako biste otputovali u prošlost i usmrtili svog djeda dok je bio dijete, biste li se uopće rodili? To je jedan od paradoksa vremenskog putovanja oko kojih filozofi, ali i fizičari razbijaju glavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...