Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Prije 38 godina rođen je Robert Veriga, prva beba u Hrvatskoj začeta umjetnom oplodnjom

Prije 38 godina rođen je Robert Veriga, prva beba u Hrvatskoj začeta umjetnom oplodnjom

Prof. dr. Velimir Šimunić, pionir medicinski potpomognute izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj kaže kako je uspješnost tog postupka nekad bila oko 5 posto, dok se danas kreće između 55 i 65 posto

VIDEO

Robert Veriga, prva beba začeta izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj i sedma beba u svijetu rođena nakon takvog postupka liječenja neplodnosti, danas slavi 38. rođendan. Na svijet je došao nakon što su njegovi roditelji Dragica i Josip Veriga punih šest godina bezuspješno pokušavali dobiti dijete. No, kad su krenuli na medicinski potpomognutu oplodnju, imali su sreće i Roberta su dobili iz prvog pokušaja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što muškarci trebaju izbjegavati da sačuvaju plodnost

Pokretanje videa...

00:10

Bilo je to samo pet godina nakon što je 1978. u Velikoj Britaniji rođena prva beba začeta medicinski potpomognutom oplodnjom u svijetu. Robert se rodio 1983. u Petrovoj bolnici u Zagrebu, u relativno skromnim uvjetima, u vrijeme kad ni liječnici još nisu imali na raspolaganju sve napredne uređaje i uvjete koji bi se mogli mjeriti sa svjetskim standardima. Tako su u ono vrijeme mediji pisali da je riječ o 'eksperimentu' zagrebačkih liječnika koji ih je vinuo u sam vrh medicine, dok se o Robertu pisalo kao o 'malom čudu'. Za mnoge parove koji su se godinama borili da dobiju dijete bio je baš to – dokaz da su čuda moguća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istina, bila je to velika atrakcija u to vrijeme, ali i veliko postignuće jer smo slijedili postignuća naprednog svijeta u skromnijim uvjetima. Petrova bolnica i tada je imala vrlo dobre rezultate u liječenju neplodnosti, no ovo se dogodilo pomalo neočekivano i bez potpore vlasti, baš kao rezultat rada nas u bolnici, pa je izazvalo dosta pažnje. Morate znate da je uspješnost takvih postupaka i u svijetu tada bila oko 5 posto, dok je danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji i unapređenju postupka oko 55 do 65 posto kod tako mladih žena kao što je tada bila Robertova mama Dragica - kaže prof. dr. Velimir Šimunić, pionir medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj i liječnik koji je vodio postupak tjelesne oplodnje i trudnoću mame Dragice, kao i porod.

Dr. Šimunić dodaje kako je Robertovo rođenje označilo početak razvoja medicinski potpomognute izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj, u čemu je Petrova bolnica dobila i podršku države i lokalnih  vlasti, budući da su to radili jedini u državi. 

- Pomalo smo počeli pratiti najmoderniju tehnologiju i razvijati metodu, i danas možemo reći da je zahvaljujući tom postupku u Hrvatskoj rođeno 38.000 djece, što je vrlo važno s obzirom na našu demografsku situaciju i trend pada nataliteta. Zadnjih godina oko 4 do 5 posto djece koja se rode u Hrvatskoj rođena su zahvaljujući toj metodi - dodaje Šimunić.

No, nije to važno samo s aspekta države, nego i s aspekta velikog broja parova koji godinama pokušavaju dobiti dijete i nerijetko završe nesretni, nezadovoljni i frustrirani. 

DNK spermija najčešći 'krivac' za nerazjašnjenu neplodnost
DNK spermija najčešći 'krivac' za nerazjašnjenu neplodnost

- Poseban je problem to što neplodnost u zadnje vrijeme kontinuirano raste, prvenstveno zbog nezdravog života, debljine i činjenice da žene rađaju u starijoj dobi. No, uvelike je ugrožen muški sterilitet, koji se može povezati s velikim stupnjem zagađenja okoliša i hrane - upozorava prof. dr. Šimunić, inače iznimno ponosan na to u kakvog je čovjeka mladi Robert izrastao.          

Sam Robert je za 24 sata prije nekoliko godina ispričao kako se nikada nije osjećao drugačije od svojih vršnjaka. U mladosti je u slobodno vrijeme volio svirati gitaru, fotografirati ili igrati stolni tenis u garaži s prijateljima.

Hrvatice po spermu najviše idu u Češku, Francusku i Belgiju...
Hrvatice po spermu najviše idu u Češku, Francusku i Belgiju...

U osnovnoj školi nekoliko godina trenirao je taekwondo i košarku. Bio je 'lumen' za matematiku i fiziku pa je iz tih predmeta bio i na natjecanjima. Veliki je ljubitelj životinja, pa je jednom još u vrtiću donio doma puža kojeg je danima čuvao u kutiji za cipele. 

Bio je nestašno dijete pa je roditeljima znao zadavati glavobolju.

- Sjećam se da smo bili na Cresu. Dok su starci istovarivali stvari, ja sam nestao. Tražili su me posvuda, a na kraju su me našli u kinu. Imao sam samo četiri godine i nemam pojma kako sam dospio tamo. Oni su siroti umrli od brige - prisjetio se Robert djetinjstva u intervjuu za 24sata 2009. godine.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara