Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Prijedlozi za vegetarijanski roštilj: Od burgera do namaza za kruh ispečen na žaru

Prijedlozi za vegetarijanski roštilj: Od burgera do namaza za kruh ispečen na žaru

Donosimo vam pet odličnih recepata - za dvije vrste vege burgera, aromatične krumpire te za dvije vrste namaza koji će se topiti u ustima kad ih namažete na tople šnite kruha ili komade povrća

VIDEO

Burgeri od leće, riže i povrća

Začine u ove burgere možete dodati po želji, ovisno jedu li ih odrasli koji vole pikantno ili djeca - muškatni oraščić, peršin, slatku crvenu papriku, ljute papričice, češnjak, origano, vlasac... Možete u njih umiješati i preprženi luk, to će im dati posebnu aromu. 

POGLEDAJTE VIDEO Superhrana budućnosti:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Sastojci za otprilike 15 komada: 

  • 250 ml meko kuhane riže (bijele ili smeđe), posoljene tijekom kuhanja
  • 250 ml meko kuhane smeđe leće (ili slanutka), posoljene tijekom kuhanja
  • 2 naribane mrkve, na veći ribež
  • 300 g krušnih mrvica
  • 100 g mljevenog kikirikija
  • 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja 
  • 2 žličice soli
  • malo papra
  • ulje za prženje

Postupak:

Sve sastojke dobro pomiješajte pa radite oblike hamburgera. Ispecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) pa stavite u peciva za hamburger i dodajte umake po želji, salatu, povrće... 

Burger od cikle i slanutka

Sastojci:

  • 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
  • 150 g cikle
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1/2 crvenog luka (sitno sjeckani)
  • 65 g feta sira
  • 4 peciva
  • zelena salata
  • rajčice

Postupak:

Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.

Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...

Aromatični krumpir u foliji

Izaberite srednje velike krumpire s tankom korom, podjednake veličine. Koru ne gulite već operite dobro pod vodom, a potom tanki sloj površine krumpira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.

Povrće na žaru: Patlidžan u umaku od senfa, odresci od cvjetače i fini šareni ražnjići
Povrće na žaru: Patlidžan u umaku od senfa, odresci od cvjetače i fini šareni ražnjići

Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krumpir ne zarežete nožem do kraja) i režite ga na tanke šnitice. Prelijte ga s malo ulja tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite i začinite aromatičnim začinima po želji (origano, bosiljak, čili, kajenski papar...) Upakirajte ga u aluminijsku foliju i pecite polako na roštilju, na laganoj vatri (na rubu rešetke).

Savjeti više: Između šnitica krumpira možete staviti malo parmezana. 

Namaz od avokada i češnjaka

Sastojci: 

  • 1 do 2 češnja češnjaka
  • 2 zrela avokada
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • malo korijandera
  • morska sol po ukusu

Priprema:

Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok smjesa ne postane skroz glatka. Namaz stavite u posudicu, poklopite i držite u hladnjaku. Poslužite uz vruće krumpire ili neko drugo povrće. Također, ovaj namaz, ali i onaj od slanutka, odlično idu uz hrskave šnite kruha ispečenih na roštilju.

Homemade chickpea hummus bowl with pita chips and paprika

Namaz od slanutka

Sastojci:

  • 2 šalice ocijeđenog slanutka iz konzerve 
  • 1/3 šalice tahini paste (radi se od sezama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku. Poslužite uz kruh ili hrskavo povrće s roštilja.

Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje vas više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope! Prijavite se i osvojite nagrade na www.chillgrill.hr!

Partneri projekta su Karlovačko, Podravka, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda i Cromaris.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj