Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Primabalerina Edina Pličanić: Plesna čarolija jača je od sveg

Primabalerina Edina Pličanić: Plesna čarolija jača je od sveg
2

Stvar ega je koliko ćete uzletjeti. Svi imamo vijek trajanja i tome se treba znati prilagoditi. Živiš za svoj san kad si mlad. Tada se lako probijati, ali razinu treba i zadržati, iskrena je Edina Pličanić

VIDEO

Primabalerini zagrebačkog HNK cijeli je prosinac u znaku Vile Šećera, uloge iz predstave “Orašar”, kojoj se, kaže, godinama jednako veseli. Plesala ju je i u osječkom i zagrebačkom teatru. A i Silvestrovo će provesti u teatru gledajući njenu svečanu izvedbu. Za Zagrepčanku Edinu Pličanić (36) balet je - život.

- Posvećen si i blizak sam sebi, i to je predivan stil života. Mislim da se nisam odrekla ničeg posebno. Ostvarila sam svoje snove jer sam odigrala mnogo lijepih rola. Odrastanje uz balet je specifično. Nije lako ići u dvije škole (redovnu i baletnu) istodobno. Možda sam u djetinjstvu propustila koji gumi-gumi ili igru s prijateljima, ali sam zato već u baletnoj školi dobila prigodu zaigrati upravo u ‘Orašaru’ i osjetiti čarobnu moć teatra - govori Edina koja je kao mlada balerina zaplesala solističke uloge, ali joj je uloga Julije, koju je odigrala kao primabalerina, ipak najdraža. Naravno, “Labuđe jezero” bilo je potpuno ispunjenje sna, pa Edina skromno kaže da je zadovoljna onime što je postigla u životu.

- Stvar ega je koliko ćete uzletjeti. Svi imamo vijek trajanja i tome se treba znati prilagoditi. Živiš za svoj san kad si mlad. Tada se lako probijati, ali razinu treba i zadržati kroz cijelu karijeru - govori.

Fizički napori su sastavni dio profesije, ali s druge strane Edina kaže da je sretna što je u dobroj fizičkoj formi. 

- Psihološka je komponenta također važna jer kao glavni plesač nosiš cijelu predstavu. Podrazumijeva se i da si najbolji i iziskuješ najbolje od sebe. Konstruktivna kritika na mene djeluje stimulativno, ali i sama sebi sam strogi kritičar - otkriva Edina. Baletne papučice prvi put je navukla s osam godina. Najprije je trenirala ritmičku gimnastiku kod Edite Cebalo koja je u njoj prepoznala talent i usmjerila je na balet. Sretna je bila jer je zajedno s njom baletnu školu upisala i sestrica, pa su svakodnevno iz Novog Zagreba putovale na satove.

- Sestra Belma (38) je moja osoba od povjerenja. Uvijek je bila tu uz mene i kada mi je bilo najteže, ali me i znala zadržati na zemlji. Ona se poslije odlučila za jazz dance. Danas je mlada mama, a ja sretna tetka - govori Edina i dodaje da joj je majka - najveća podrška.

- Ne propušta nijednu moju predstavu. Željela je biti glumica, a danas kroz mene uživa u tom dijelu teatra. Od tate sam naslijedila tijelo, imamo identične noge. I on je bio talentiran za sport. Volio je plesati, a mama se u njega zaljubila jer je lijepo plesao - pripovijeda Edina. O majčinstvu zasad ne razmišlja, ali  ne boji ga se jer zna da se balerine brzo vraćaju u formu i tako dobivaju ljepšu dimenziju.

- Romantična sam osoba i san mi je jednog dana imati djecu s nekim koga volim. Sviđa mi se ideja braka jer je lijepo obećati se nekome, ali ako iza nekoga čvrsto stojiš - otkriva Edina. Ove godine prekinula je dugogodišnju vezu s glumcem Nikšom Kušeljom...

Stvar ega je koliko ćete uzletjeti. Svi imamo vijek trajanja i tome se treba znati prilagoditi. Živiš za svoj san kad si mlad. Tada se lako probijati, ali razinu treba i zadržati kroz cijelu karijeru 

- Bili smo podrška jedno drugome dobar dio života, ali kada smo s vremenom prestali funkcionirati kao par naša je veza izgubila smisao - govori Edina. Sada je sama ali nije i usamljena. Živi s psom, bišon havanezerom Pakom kojem je 14 godina.

- Moj je najbolji frend. Šećem ga tri puta na dan, a kad je lijepo vrijeme odemo do obližnjeg Jaruna.

Edina pazi što jede te često kuha, pogotovo u posljednje vrijeme.

- Uglavnom imam zdrav pristup, kuham žitarice da nisam umorna, lagano meso, ribu, piletinu. Ujutro doručkujem iako godinama nisam - priča Edina. Svako jutro u devet ujutro u kazalištu spremna je za zajednički trening (class), a poslije ima solo probu ili s partnerom.  Vjerovala je da joj je tijelo neuništivo, ali prije pet godina snašla ju je ozljeda i operacija koljena. 

U ovo surovo vrijeme, kazalište vidim kao svoje utočište

- Prognoze su bile da ću se nakon toga jako teško vratiti u ‘svoju ligu’, ali  nisam ni sekunde posumnjala da hoću. Odustajanje mi jednostavno nije bila opcija. Naučila sam da moram cijeniti svoje tijelo, a ne ga samo iskorištavati. Bio je to proces duhovnog i fizičkog preobraćanja - otkriva. Prije predstave ima svoje male rituale. Spava sat ili dva, ni s kim se ne druži taj dan kako ne bi gubila energiju. Otkrila nam je i da je povezivanje s partnerom na sceni - nužno.

- Normalno je da se zaljubim u partnera jer kad igram ljubavnu ulogu potpuno joj se predam i u tom trenutku se dogodi ta čarolija - govori Edina. Napokon, kaže,  trud se uvijek isplati. I kad ti se čini da je sve nemoguće - sve se vrati. Samo moraš biti predan. A do kada će plesati? 

- Dokle god ću to obavljati s lakoćom i zadovoljstvom. Poslije se želim posvetiti pedagoškom radu i djeci prenositi svoje znanje. Nešto je u tome starinsko i tako plemenito - zaključuje Edina. 

Od dečkića do prave princeze

- Odrasla sam u Zapruđu. Kao mala bila sam pravi dečkić. Igrala sam se na Bundeku, vozila bicikl, igrala gumi-gumi. Dio djetinjstva provela sam u Maksimiru kod bake i uvijek sam se igrala u vrtu punom cvijeća - prisjeća će jedna od najboljih hrvatskih balerina.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje