Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pripremite biljke i vrt za zimu: Ovo su poslovi koji se sada rade

Pripremite biljke i vrt za zimu: Ovo su poslovi koji se sada rade

Sezona se približava kraju i pred nama je razdoblje zime, a to zahtijeva brigu na vrtu kojeg valja pripremiti kako bi sljedeće sezone mogao opet zablistati

VIDEO

Kako stiže hladnije vrijeme u jesen, valja završiti sezonu vrtlarstva pripremajući sve biljke za zimu. Osnovni jesenski poslovi na otvorenom uključuju skrb o trajnim sadnicama kao što su drveće ili grmlje, čišćenje povrtnjaka i priprema travnjaka za zimu. Malo posla sada znači da ćete u proljeće imati više vremena za sadnju povrća i raznobojnog cvijeća, umjesto da budete zatrpani poslovima čišćenja i traženjem vrtnog alata.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrt bez kemikalija

Pokretanje videa...

Vrt bez kemikalija 02:00

Pripremite travnjak za zimu

Jesenska njega travnjaka kombinacija je čišćenja i poticanja novog rasta. Također, sada je najbolje vrijeme za oporavak trave po kojoj ste cijelog ljeta gazili. Uklonite otpalo lišće jer trava ne podnosi debele slojeve suhog lišća. Uzmite grablje i uklonite što možete. Ako nemate puno lišća, preskočite grabljenje i samo pokosite travnjak.

Pokušajte obogatiti travnjak tako što ćete zasijati još trave. Niske temperature u kombinaciji s kasnom jesenskom kišom stvaraju idealne uvjete za postavljanje novih travnjaka ili popravke na postojećem travnjaku. Prozračite travnjak. Planirajte godišnje prozračivanje područja s velikim prometom kako biste rahlili zbijeno tlo. U suprotnom, to biste radili svake dvije do tri godine. Riješite se korova. Dolaskom jeseni, na travnjaku ćete primijetili sve više korova. Podignite nož kosilice. Održavanje travnjaka višim potaknut će veći rast korijena, što pomaže travi da bolje preživi zimu, piše Bhg.

Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama
Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama

Pripremite trajnice

Nakon duge sezone rasta, trajnice su spremne za zimski odmor. Ostavite nadzemne dijelove da stoje čak i nakon što ih ubije mraz, osim ako štetnici i bolesti nisu problem. Oni će divljim životinjama pružiti i hranu i sklonište. Ptice pjevice uživat će u sjemenkama, a mnogi oprašivači poput domaćih pčela prezimljuju na stabljikama i grmlju. Uklonite korov. Očistite što je više moguće sada kako biste imali manje posla sljedećeg proljeća.

gardener mulching flower bed with pine tree bark mulch

Nakon što se tlo smrzne, dodajte nekoliko centimetara debeo sloj malča preko trajnica posađenih ove godine i onih koje su u vašem području osjetljive na mraz. Posadite lukovice koje cvjetaju u proljeće. Tulipane, narcise i mnoge druge lukovice koje cvjetaju u proljeće najbolje je saditi krajem rujna ili u listopadu. Uklonite bolesne biljke ili biljke zaražene štetnicima. Uklonite sve listove, stabljike i cijele biljke s bolestima ili kukcima kako biste smanjili probleme sljedeće godine. Zalijevajte biljke jedanput na tjedan ako je suho vrijeme. Iako su trajnice u jesen u mirovanju, njihovo korijenje i dalje aktivno raste sve dok se tlo ne smrzne. Dobro hidrirane biljke bolje podnose zimske stresove.

Posadite biljku i obogatite floru
Posadite biljku i obogatite floru

Osvježite povrtnjak

Bez obzira imate li raskošan vrt ili samo malu parcelu za uzgoj jestivih biljaka, priroda će se usporiti u jesen dok budete ubirali posljednje ukusne plodove. Nakon što nekoliko mrazeva konačno privede kraju vegetacijsku sezonu, pripremite vrt za sljedeću sezonu. Očistite gredice. Uklanjanje svih biljnih ostataka pomaže u sprječavanju štetočina i bolesti da prezime u vrtu i da se još gore vrate u proljeće.

Gardener planting seedlings in freshly ploughed garden beds and spreading straw mulch.

Odložite kolce, naljepnice i ostale dodatke. Dok uklanjate biljke, ne zaboravite skupiti predmete kao što su etikete, kolčići i kavezi. Pohranite ih gdje će vam biti pri ruci za ponovnu upotrebu sljedeće godine. Dodajte kompost. Raširite sloj komposta debljine nekoliko centimetara preko gredica kako biste obogatili tlo. Nema potrebe za obradom. Oborine i organizmi u tlu obavit će posao umjesto vas. Posijte pokrovne usjeve poput gorušice, graška ili djeteline u jesen kako biste spriječili eroziju. Ako želite povećati prostor za sadnju, jesen je izvrsno vrijeme za postavljanje novih uzdignutih gredica.

U stari kotač posadite svoj mali pizza vrt: Savršen je za začine
U stari kotač posadite svoj mali pizza vrt: Savršen je za začine

Pripremite drveće i grmlje

Jesen je izvrsno vrijeme za sadnju drveća i grmlja. Tada biste trebali posaditi novu živicu ili novo stablo u sjeni u dvorištu jer je tlo još dovoljno toplo da korijenje malo izraste prije zime. Osim toga, malo jesenje njege za stabla i grmlje u vrtu pomoći će im da bolje podnesu hladnije mjesece. Dodajte listopadno drveće i grmlje do otprilike mjesec dana prije uobičajenog smrzavanja tla. Također možete saditi zimzelene vrste u jesen, ali bolje uspijevaju kada se sade u proljeće. Osigurajte puno vode. Drveće i grmlje će bolje podnijeti oštre zimske uvjete ako ih dobro zalijete u jesen. Isto tako, dodatna voda za zimzelene biljke neophodna je u jesen.

Nadopunite malč. Dodajte svježi sloj malča oko drveća i grmlja kako biste zaštitili korijenje od zimskih temperatura. Pazite da malč ne dodiruje debla kako biste spriječili trulež i druge bolesti.
Podrezivanje nakon kolovoza pokrenut će nježan novi rast koji se lako može oštetiti zimi. Umjesto toga, pričekajte s obrezivanjem dok lišće ne otpadne s listopadnih vrsta. Zaštitite debla od jelena i oštećenja od sunca. Mlađa stabla i grmlje mogu uništiti jeleni trljajući rogove o debla. Osim toga, njihovu tanju koru može oštetiti opekotina od sunca. Korištenje omotača ili štitnika u jesen može spriječiti oba problema.

Posadite drvo za više zraka
Posadite drvo za više zraka

Organizirajte alat i vrtlarsku opremu

Ne zaboravite pripremiti vrtni alat za zimu. Očišćeni i osvježeni, omiljeni vrtni pomoćnici bit će spremni za proljeće. Uklonite prljavštinu, a zatim stavite metalne krajeve vrtnih lopatica, alata za uklanjanje korova i drugog alata u kantu pijeska natopljenog biljnim uljem. Naoštrite oštrice. Mašine za rezanje i škare mogu postati tupe nakon puno korištenja, kao i lopate i lopatice. I ne zaboravite na oštrice kosilice. Turpijom obnovite njihove oštre rubove. Zatim ih premažite s malo biljnog ulja kako ne bi hrđali preko zime.

Prije nego što nastupi hladno vrijeme, uklonite svu vodu iz vrtnih crijeva i cijevi za navodnjavanje. Provjerite odvod plinskih vodova kosilica, čistača korova i freza. Promijenite ulje po potrebi prije nego što strojeve zimi spremite u suhe, natkrivene prostore. Ispraznite i operite opremu za prskanje sapunom i vodom, iznutra i izvana. Isperite i ostavite da se osuše na zraku prije nego što ih pospremite za zimu. A ako imate ostataka kemikalija, spremite ih na sigurno mjesto gdje se neće smrzavati.

Na balkonu posadite bosiljak i origano: Vrlo su zahvalni začini
Na balkonu posadite bosiljak i origano: Vrlo su zahvalni začini

Očistite jednogodišnje biljke i kontejnere

Šarene jednogodišnje biljke često prve podlegnu hladnom jesenskom vremenu. Nakon što ih jaki mraz uništi, uklonite ih iz gredica i spremnika koje ćete iskoristiti za nove biljke u proljeće. Ciklus smrzavanja i odmrzavanja može oštetiti posude, osobito one od gline. Nakon što ih očistite, posude i žardinjere spremite u zaštićeno, suho mjesto poput šupe ili garaže. Očistite cvjetne gredice. Nakon što mraz uništi jednogodišnje biljke u vrtnim gredicama, vrijeme je da ih počupate kako bi prostor za sadnju bio spreman za novo cvijeće u proljeće.

Sakupite i pohranite sjeme. Možete spremiti sjeme mnogih vrsta popularnih jednogodišnjih biljaka. Stavite svaku vrstu sjemena u označenu omotnicu i spremite ih na hladno i suho mjesto do sjetve u proljeće. Iskopajte nježne lukovice. Cannas, dalije, kaladije i nekoliko drugih tropskih lukovica i gomolja neće preživjeti zimu u sjevernim regijama. Iskopajte ih ubrzo nakon što lišće posmeđi u jesen i pohranite ih na hladnom i suhom mjestu za sadnju vani sljedećeg proljeća.

Za čišći zrak u svom domu posadite zeleni ljiljan ili bršljan
Za čišći zrak u svom domu  posadite zeleni ljiljan ili bršljan

Uzmite reznice za uzgoj u zatvorenom prostoru. Odrežite grančice omiljenih biljaka. Lako će se ukorijeniti u vodi, dajući malo boje u zatvorenom prostoru zimi. Možete ih čak držati dovoljno dugo da ih ponovno posadite vani u proljeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja