Pripremite poljički soparnik: Ukusno jelo s dugom tradicijom | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pripremite poljički soparnik: Ukusno jelo s dugom tradicijom

Pripremite poljički soparnik: Ukusno jelo s dugom tradicijom

Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 2 djela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena. Dok tijesto odmara pripremite nadjev

VIDEO

Količina sastojaka idealna je za šest osoba, a priprema će trajati oko dva sata.

Sastojci:

250 g glatkog brašna, 1/2 žličice soli, 2 žlice maslinova ulja, 120 do 130 ml tople vode, 400 g stare blitve, 1 žlica sjeckanog peršina, 2 ljutike ili manja glavica crvenog luka, 15 ml maslinovog ulja, 2 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 2 žlice blanširanih badema, papar, sol

Danas napravite prefine rimske njoke: Oduševit ćete se okusom
Danas napravite prefine rimske njoke: Oduševit ćete se okusom

Priprema:

Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 2 djela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena. Dok tijesto odmara pripremite nadjev. Blitvu operite i svaki list dobro osušite papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odrežite središnju bijelu žilu, a zeleni dio narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Pola tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Tijesto smo razvaljali na debljinu 2 do 3 milimetra i dobili krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici. Razvaljano tijesto stavite na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i poklopite ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolajte krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodite vilicom. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite soparnik 20 do 25 minuta. U 2 žlice maslinovog ulja dodajte 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotov soparnik prelijte pripremljenom mješavinom. Izrežite na rombove i poslužite toplo.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama