Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prirodna oaza bez puno muke: 5 biljaka koje ćete lako održavati

Prirodna oaza bez puno muke: 5 biljaka koje ćete lako održavati

Kućne biljke pročišćavaju zrak, vlaže ga te mogu ublažiti simptome alergije. Budući da sad svi više vremena provode kod kuće, zašto ga ne učiniti zdravijim i zelenijim?

VIDEO

Svi žele da im trenutni produženi boravak kod kuće bude što ugodniji, a dodavanjem biljki u prostor ne da ćete samo uljepšati njegov izgled, već ćete i učiniti prostor zdravijim. Ipak, nije lako brinuti se za njih, pa smo za početnike izdvojili pet biljaka koje se lako održavaju.

POGLEDAJ VIDEO: Koje ljekovite biljke možete imati kod kuće i svakodnevno koristiti?

Pokretanje videa...

00:14

1. Bršljan

Smjestite ga na svijetlo mjesto, može i jača svjetlost, na primjer do prozora. Može podnijeti propuh, ali ne i suhoću. Bitno je redovito ga zalijevati, ali ne previše, kako zemlja ne bi predugo ostala mokra. 

Rijetko ga napadaju štetočine ili bolesti, ali ponekad se na njemu znaju pojaviti koprivine grinje što se može spriječiti ako bršljan držite negdje gdje je hladno ili vlažno. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, radije preskočite bršljan budući da je njegovo lišće otrovno.

2.  Drvo žada

Ovaj otporni sukulent treba držati na dobro osvijetljenom mjestu. Mlade biljke se ne bi trebale biti stavljati na direktno svjetlo, dok starije to mogu podnijeti. 

Tijekom proljeća i ljeta treba pojačano zalijevati, ali između zalijevanja se treba pričekati da se zemlja u potpunosti osuši. Ovisno o klimatskim uvjetima to može značiti zalijevanje u razmaku od tjedan do mjesec dana, piše Brightside. Tijekom jeseni i zime, drvo žada se može i rjeđe zalijevati. 

Stalno 'ubijate' biljke? Ovih pet zlatnih savjeta će vam pomoći
Stalno 'ubijate' biljke? Ovih pet zlatnih savjeta će vam pomoći

Vrlo rijetko imaju problema s insektima i bolestima, a mogu se pojaviti vunaste uši koje se mogu lako odstraniti vatom natopljenoj s malo alkohola. 

3. Cvijet kalanhoa

Vole jako svjetlo i suhu zemlju pa treba paziti da je se previše ne zalije. Također, prije zalijevanja zemlja u tegli mora biti suha, što znači jednom tjedno je sasvim dovoljno zaliti biljku. 

Rijetko kad pokupe neku bolest, ali znaju ih napasti vunene ili lisne uši koje se lako ostružu s listova. 

4. Aspidistra

Treba ih držati podalje od direktnog svjetla koje im može naštetiti i na listovima ostaviti 'opekotine'. 

Dobro podnose sušu, ali pazite da je temeljito zalijete u proljeće i ljeto, dopuštajući da se zemlja između zalijevanja osuši. U jesen i zimu treba rjeđe zalijevati.

Ponekad se na lišću mogu pojaviti smeđe ili crne mrlje, pa ćete ih morati ukloniti s fungicidom. Također, vole ih kukci i pauci.

5. Filodendron

Voli svjetlost, ali ne i direktno sunce. Najbolje je da je zemlja konstantno vlažna, osim zimi kad se treba pustiti da se površina zemlje osuši. Rijetko ga napadaju insekti, kao i bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom