Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Stalno 'ubijate' biljke? Ovih pet zlatnih savjeta će vam pomoći

Stalno 'ubijate' biljke? Ovih pet zlatnih savjeta će vam pomoći

Uz malo strpljenja i vježbe shvatit ćete što svaka vaša biljka zahtijeva i treba od vas, tako da joj možete pružiti najbolju njegu, a one mogu i dalje napredovati

VIDEO

Svaka biljka ima svoju vrstu njege i brige. Različite biljke zahtijevaju različitu vrstu njege. Ovih pet zlatnih pravila predložili su biljni stručnjaci kada je riječ o održavanju zdravlja biljki, piše Mind Body Green. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

1. Zalijevanje ovisi o vrsti biljke

Iako je neke biljke 'teško ubiti', poput biljke zlatni puzavac (zapanjili biste se koliko ona može izdržati bez vode), drugim biljkama je potrebno svakodnevno zalijevanje. A tu su i biljke sklone prekomjernom zalijevanju, poput sukulenata.

Ukratko, pročitajte koje su potrebe vaše biljke. Ako lišće vaše biljke postaje žuto ili se uvija, to je znak da ne dobiva pravu količinu vode.

2. Provjerite imaju li posude odvodne rupe

Da, biljke se mogu 'utopiti'. A ako vaša posuda nema odvodne rupe, puno je vjerojatnije da će se to dogoditi. Kada zalijevate biljke, bitno je da voda potpuno natapa tlo kako biste osigurali da korijenje dobro upije vodu. Sva ta voda treba mjesto za bijeg, inače će doći do 'potopa', truljenja korijena i sveopće nesretne biljke.

3. Riješite se štetnika - i to brzo

Štetnici mogu razoriti vaše omiljene biljke, zato naučite uočavati znakove. Stvari poput pjegavog lišća ili blijedi i žuti listovi nisu dobri znakovi. Bilo koja traka na lišću ili naizgled ljepljivi ostatak također upućuje na štetnike.

Da biste ih se riješili, izolirajte zaraženu biljku i obrišite je vlažnim ručnikom. Ako je potrebno, u vodu možete dodati i malo sapuna za suđe. Ulje nima također je izvrstan prirodni insekticid: razrijedite 2 žlice u posudi vode i s tom smjesom poprskajte biljku kako biste se riješili štetnika.

4. Znajte kada je vrijeme da biljku presadite u veću posudu

Vaša biljka će rasti viša i veća, a njezino korijenje rasti će ispod površine. Na kraju će ga trebati ponovno presaditi u veću posudu. Jedan od prvih znakova da biljka treba veću posudu je viseće lišće, posebno kada je tlo mokro. Druga činjenica je da vaša biljka raste normalno, ali ima puno žutih listova. I naravno, zadnji znak su vidljivo obrasli korijeni koji rastu kroz drenažne rupe ili su stvorili gustu mrežu na dnu posude. Ako to primjećujete, onda je vrijeme za nadogradnju.

5. Prilagodite njegu biljaka godišnjim dobima

Kada se sezona promijeni, mijenjaju se i uvjeti. Ne samo da su nam domovi zimi suši, već biljke prolaze kroz sezonski rast, pri čemu se najveći rast događa ljeti.

U zimsko doba, pobrinite se da vaše biljke i dalje dobivaju dovoljno svjetla, što je više moguće. Imajte na umu da vjerojatno nećete morati toliko zalijevati biljke, jer zimi prirodno nisu sposobne toliko rasti. Zalijevajte po potrebi provođenjem testa na dodir kako biste vidjeli kada se tlo osuši.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'