Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prirodnim uljem obranite svoje biljke od napada buba i kukaca

Prirodnim uljem obranite svoje biljke od napada buba i kukaca

Ako primijetite da lišće vaše sobne biljke ima malene rupice, tragove po sebi ili je ljepljivo, to bi mogao biti znak problema sa štetočinama. Ako primijetite bubice, na biljku nanesite ulje nima

VIDEO

Mogli biste pretpostaviti da su vaše sobne biljke u zatvorenom prostoru imune na zaraze štetočinama, ali razne bubice do njih mogu doći kroz otvoren prozor ili sa svježim namirnicama. 

POGLEDAJTE VIDEO: I ove biljke štete od kukaca i buba.

Pokretanje videa...

00:28

Tretiranje biljaka pesticidima jedan je od načina da ih zaštitite od gladnih buba, ali morate biti sigurni da je to prirodna opcija koja je sigurna za kućnu upotrebu. Idealno je ulje nima.

Što je ulje nima?

Ulje nima je prirodni insekticid koji dolazi iz sjemena drveta Azadirachta indica. Ovo brzorastuće stablo porijeklom je iz Indije i Šri Lanke i dugo se koristi u indijskoj i ayurvedskoj medicini. 

Danas se ulje nima masovno proizvodi za proizvode za uljepšavanje (korisno je za smirivanje brojnih stanja kože, uključujući psorijazu i ekceme) i za preparate za biljke.

Agencija za zaštitu okoliša odobrila je ulje nima kao pesticid, zahvaljujući voštanoj smjesi koja zarobljava kukce i njegovom aktivnom sastojku Azadirachtinu. 

Ova kemikalija oponaša prirodne hormone bube, ali narušava njezinu sposobnost hranjenja i polaganja jajašaca. 

Top 20 ideja gdje i kako držati biljke u domu, da izgleda divno
Top 20 ideja gdje i kako držati biljke u domu, da izgleda divno

- Kada se rutinski prska biljka, uzrokovat će da gladni kukci koji je pojedu na kraju izgladne, kao i da im se prekinu ciklusi sazrijevanja i razmnožavanja - objašnjava Leslie F. Halleck, profesionalni hortikulturist i autor.

- Također može spriječiti polaganje novih jajašaca i potencijalno može poremetiti razvojne i reproduktivne hormone insekata - rekao je.

Gdje ga treba koristiti na biljkama?

Kada prskate biljku nimovim uljem važno je premazati i vrhove i dno lišća, jer bube vole biti na donjoj strani lišća. Također treba lagano premazati stabljike i tlo, samo u slučaju da su se neki insekti probili i do tih područja.

Ulje nima treba koristiti samo na zdravim biljkama. Ako bilja ima žute listove, smeđe, opustila se ili na neki drugi način izgleda bolesno, možda se radi o problemu s vodom, sunčevom svjetlošću ili neravnoteži hranjivih sastojaka, a ulje nima može problem pogoršati.

Kada ga treba primijeniti?

Ako primijetite da lišće vaše sobne biljke ima malene rupice, tragove po sebi ili je ljepljivo, to bi mogao biti znak problema sa štetočinama. Pažljivo pregledajte biljku i ako pronađete bube nanesite na biljku ulje nima. 

Kupnjom sobne biljke povratite osjećaj kontrole u svojem životu
Kupnjom sobne biljke povratite osjećaj kontrole u svojem životu

Zašto je bolje od drugih opcija?

Ulje nima izvrsno je za kućnu upotrebu jer je prirodno i netoksično. Iako se ne preporučuje popiti samo ulje, dovoljno je sigurno koristiti ga na biljkama i bilju koje planirate na kraju pojesti.

Također nema jednake ekološke probleme kao kemijski pesticidi, jer se ne zadržava u okolišu. Na kraju ga potpuno razgrade biljne mikrobiološke kolonije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku