Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prirodno i jeftino: 10 stvari koje su alternativa šamponu za kosu

Prirodno i jeftino: 10 stvari koje su alternativa šamponu za kosu
1

Jaja su puna proteina i vitamina koje će vaša kosa obožavati, djeluju kao površinski aktivna tvar, uklanjajući nečistoću. Kokosovo ulje pak potiče rast kose i čuva je od suhoće

VIDEO

Šampon je postao standard na našim kupaonskim policama početkom 20. stoljeća. Prije toga ljudi su se oslanjali na stari sapun izrađen od različitih prirodnih sredstava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:01

Svoj svakodnevni život možemo poboljšati s malim promjenama, poput prelaska sa šampona na njegove zdravije alternative. 

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je zapravo prirodni piling, što znači da može ukloniti odumrle stanice kože i nečistoće, smanjiti višak ulja i pomoći vam osloboditi vlasište od peruti i svrbeža. 

Recept: Uzmite 1 žlicu sode bikarbone za 1 šalicu vode. Gusta i kovrčava kosa možda će trebati više sode, dok će tanka i suha kosa trebati manje. Ulijte smjesu u bocu i mućkajte dok se soda ne otopi. Iscijedite smjesu na mokru kosu i utrljajte, počevši od korijena.

2. Jabučni ocat

On pruža neophodne minerale i vitamine koji podržavaju sjaj, snagu i glatkoću, pomažu u održavanju boje kose i prilagođavaju pH ravnotežu kose.

Recept: Pomiješajte žlicu jabučnog octa sa šalicom vode u boci i protresite. Izlijte ga na kosu nakon što ste ju oprali, a zatim temeljito isperite.

3. Žumanjak

Jaja su puna proteina i vitamina koje će vaša kosa obožavati. Jaja djeluju kao površinski aktivna tvar, uklanjajući nečistoću duž duljine vaše kose. Djeluju i kao regenerator za suhu kosu. Sve u svemu, ostavit će vašu kosu mekom, čistom i sjajnom.

Recept: Istucite jaje u boci. Cijelo jaje izlijte na mokru kosu. Ostavite da djeluje 1 do 3 minute, a zatim isperite hladnom vodom.

4. Aloe vera

Aloe vera u svom sastavu ima mnoštvo antibakterijskih svojstava. Može razgraditi mrtve stanice kože, a njezino protuupalno djelovanje čini ju izvrsnim lijekom protiv peruti. Također uklanja s kose dodatno ulje, hidratizira našu kožu, jača i liječi naše niti te potiče rast kose.

Recept: Možete koristiti obični gel ili dodati neke dodatne sastojke. Umasirajte gel aloe vere u kosu, od vlasišta do vrhova. Četkajte kosu češljem širokih zubaca. Ostavite masku 30 minuta, a zatim isperite.

5. Limunov sok

Limun ima nutritivnu snaga i jedna je od najjeftinijih i najlakših alternativa šamponu. Limunska kiselina ima antimikrobna svojstva, a zbog svog pH regulatora on je izvrsno sredstvo za pranje, posebno za kosu koja ima peruti. Možete ga koristiti i kao prirodni osvjetljivač.

Recept: Iscijedite 1 žlicu limunovog soka u 2 šalice vode i protresite. Smjesu izlijte na kosu, masirajte je 2 do 3 minute, a zatim operite.

6. Kokosovo ulje

fresh coconut with cosmetic oil in jar on white background mockup

Kokosovo ulje koristi se za doslovno sve, od uklanjanja šminke do zaštite od sunca. Prepuno vitamina, potiče rast kose, čuva je od suhoće i štiti od negativnih utjecaja okoline. Također sprječava gubitak kose i dobro je kod smanjenja prhuti.

Recept: Nanesite kokosovo ulje noću na suhu kosu, pazeći da su svi pramenovi prekriveni, a zatim kosu zamotajte u ručnik i ostavite da odstoji 20 do 30 minuta.

7. Čaj

Zahvaljujući kofeinu, čaj potiče protok krvi, hidrataciju kože i isporuku kisika u vašem tijelu - a sve te stvari izravno poboljšavaju rast kose i sprečavaju gubitak kose.

Recept: Skuhajte lonac čaja, pustite da se ohladi i utrljajte ga u kosu.

8. Maslinovo ulje

Bogato hranjivim sastojcima, maslinovo ulje posjeduje mnoštvo omekšavajućih svojstava i djeluje kao izvrsno prirodno hidratantno sredstvo, čineći kosu mekom, elastičnom i zdravom. Najkorisnije je za obojenu, gustu, suhu kosu i podijeljene vrhove.

Recept: Količina koja vam treba ovisi o duljini vaše kose. Za kratku kosu nije potrebno više od žlice toplog maslinovog ulja, dok će duljoj kosi trebati do 1/4 šalice. Utrljajte ga u tjeme 15 minuta, a zatim isperite.

9. Ulje čajevca

Ovo je još jedno ulje koje se bori protiv bakterija i liječi upale. Stoljećima se koristi za liječenje problema s kožom, uključujući perut. Uklanja mrtve stanice, suvišno ulje i ostatke drugih proizvoda. Također čisti pore, pomažući koži da diše.

Recept: Uvijek ga razrijedite s drugim uljima, poput kokosovog ili bademovog ulja u omjeru 1 prema 10. Pomiješajte 4 do 5 kapi ulja čajevca s vodom za ispiranje kose.

10. Sjeme piskavice

Sjeme piskavice bogat je izvor vitamina, proteina i kiselina koji su neophodni u poticanju rasta kose. Također se bore protiv bakterija i gljivica i prilično su učinkoviti u smanjenju gubitka kose. Čak i više od toga, koriste se za liječenje stanja koja dovode do suhe, nadražene kože i peruti.

Recept: Namočite sjemenke preko noći. Sameljite 1 do 2 žlice sjemenki i ulijte 2 šalice vruće vode. Umasirajte u kosu i ostavite 20 minuta, a zatim isperite, piše Brightside.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje