Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Probiotici pomažu u smirivanju alergije, astme, jačaju imunitet

Probiotici pomažu u smirivanju alergije, astme, jačaju imunitet

Kod djece se imunološki sustav tek razvija, stoga je izloženost “dobrim bakterijama” važna za razvitak snažnog imuniteta koji će se boriti s bolestima koje se javljaju

VIDEO

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kad se uzimaju u adekvatnim količinama, pozitivno utječu na zdravlje, tvrdi Jo A. Panyko, autorica knjige “Probiotics for Health: 100 Amazing and Unexpected Uses for Probiotics”.

- Probiotike dobivamo iz hrane, posebice iz mliječnih proizvoda, a danas su dostupni i u obliku praška, kapsula, tableta te u tekućem obliku. Različiti ljudi različito reagiraju na hranu. Ono što je hranjivo za jednu osobu za drugu može biti štetno. Alergije i osjetljivost na hranu, poput intolerancije na laktozu, povezane su s imunološkim sustavom. Različiti probiotici mogu ojačati imunološki sustav i time pomoći u smirivanju alergija i osjetljivosti na hranu - objašnjava autorica.

Oralni probiotici pomažu u smirivanju alergija koje se javljaju samo u određenim godišnjim dobima zbog povišene razine alergena. Probiotici bifidobakterijskih i laktobaciličnih vrsta uravnotežit će imunološki sustav te ublažiti sezonske alergije. Djeluju preventivno pa ih je potrebno uzimati tijekom cijele godine, savjetuje autorica.

- Tablete koje se žvaču i oralne kapi probiotika zajedno s korisnim mikrobima koji se dobivaju iz sirovog proizvoda, fermentiranom hranom poput kiseloga kupusa i krastavaca te raznim suplementima, mogu pomoći u razvitku imunološkog sustava kod djece te time ublažiti simptome i pojavnost astme. Astmu će kod odraslih olakšati probiotičke formule koje sadrže spojeve Bifidobacterium breve ili Clostridium butyricum.

Mnoga istraživanja pokazala su kako uzimanje probiotika kod novorođenčadi i djece može čak i spriječiti astmu. Kod djece se imunološki sustav tek razvija, stoga je izloženost “dobrim bakterijama” važna za razvitak snažnog imuniteta koji će se boriti s bolestima koje se javljaju, tvrdi autorica. 

- Probiotici mogu pomoći i s problemima reumatodinog artritisa. Važno je smanjiti okidače koji ga pokreću. Probiotici koji sadrže Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillu s salivarius i Bifidobacterium bifidum značajno smanjuju simptome reumatoidnog artritisa. Također treba izbalansirati antioksidanse i imunološki sustav čime će se minimalizirati upale. S obzirom da 70 do 80 posto imunološkog sustava čini probavni trakt, oralni probiotici vratit će mu ravnotežu bez upotrebe toksina, navodi autorica.

- Jedna od teorija povezuje i autizam s gastrointestinalnim imbalansom. Naime, većina autistične djece ima poremećaje poput proljeva, abdominalne boli, razdražljivih crijeva i zatvora. S obzirom na to da se dječji imunološki sustav razvija nakon rođenja, bilo kakav napad na probavni, imunološki, živčani ili endokrini sustav može uzrokovati razvoj autizma. To se događa ako u sustavima nije uspostavljen balans gastrointestinalnih mikrobiota koji kroz gastrointestinalni trakt putuju kroz cijeli organizam i mogu oštetiti neki od navedenih sustava. Istraživanja pokazuju da većina djece koja boluje od autizma ima slabu bakterijsku raznolikost u gastrointestinalnom traktu, a probiotici pozitivno djeluju na trakt - tvrdi autorica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'