Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Problemi s kondomima: Brojni muškarci ih ne znaju koristiti...

Među najčešće pogreške u rukovanju s kondomom je otvaranje pakiranja oštrim predmetom, zanemarivanje roka uporabe te stavljanje nakon što je seks već počeo

Fotolia
Foto: Fotolia

U slučaju ispravnog korištenja, prezervativi u 98 posto slučajeva štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, a tim znanstvenika s Kinsey Instituta otkrio je, na temelju 50-o godišnje studije u 14 zemalja, koje su najčešće greške pri rukovanju s kondomima.

Početnička pogreška zajednička mnogima je otvaranje prezervativa oštrim predmetom, ali i stavljanje nakon što je odnos već započeo. Između 17 i 51 posto muškaraca kondom stavlja prekasno, dok između 13,6 i 44,7 posto priznaje da su ga ponekad skinuli prerano, prenosi Daily Mail.

Oko 46 posto jačeg spola zaboravlja ostaviti mjesta u vrhu kondoma, dok četvrtina njih otkriva da ponekad odmota kondom na pogrešnu stranu. Zabrinjavajući je podatak da 75 posto muškaraca i 82 posto žena nisu provjerili postoje li na kondomu oštećenja prije seksa. Polovica žena i muškaraca ne provjeravaju oštećenja na kondomu ni nakon seksa, pa ne mogu realno procijeniti svoj rizik od trudnoće.

Pucanje prezervativa jedan je od najčešćih problema povezanih sa seksom, koji se otkriva tek naknadno, a iskusilo ga je između jedan i 40 posto ljudi.

- Milijuni spolnih infekcija i pobačaja mogli bi se spriječiti ako bismo se više usredotočili na edukaciju ljudi o njihovom korištenju, a manje na istraživanje njihove učinkovitosti - rekao je profesor Richard Crosby sa Sveučilišta Kentucky, sudionik istraživanja.

Upute za korištenje:

  • Kondom držite na hladnom i suhom mjestu, a prije korištenja provjerite rok upotrebe
  • Omot kondoma se otvara prstima na označenom mjestu, nipošto škarama ili drugim oštrim predmetom
  • Nakon otvaranja pažljivo pregledajte kondom da vidite postoje li na njemu kakva oštećenja
  • Prije stavljanja treba pažljivo promotriti pravu stranu na koju se stavlja 
  • Palcem i kažiprstom se kondom treba pritisnuti na vrhu kako bi se ostavilo mjesta za spermu
  • Kondom treba staviti prije kontakta penisa i vagine i skinuti tek po završetku odnosa
  • Ako kondom pukne tijekom odnosa, treba ga odmah zamijeniti drugim
  • Kondom se skida tako da se povuče za vrh, a ne odmotava
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message