Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Pročitajte govor tijela kućnog ljubimca: Psa, mačke, hrčka...

Kada pas zareži i iskezi zube, sve je jasno. Ali što znači kada zamorac zaskviči ili kad mačka naćuli uši? Na primjer, zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče

Foto: Dreamstime
11 komentara

Kućni ljubimci naročito su popularni među djecom. Maze ih i vole. Ali neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti što im govorom tijela njihov ljubimac nastoji poručiti.  

DAR S NEBA 'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'

Zamorci i zečevi

Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. To je zbog toga što su paralizirani strahom, to je refleks, kaže Moira Gerlach iz njemačkog saveza za zaštitu životinja. 

Zečevi često spuste uši i stisnu se. "Oni ne uživaju u maženju, oni paničare", dodaje. 

8172565 | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje se što je više moguće pritajiti i ostati nepomični kako bi se skrili od predatora. Zato zamorce i zečeve nikada ne treba primati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sjesti na pod i promatrati ih u razini njihovih očiju. 

Zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče. To nipošto ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

Hrčci

Foto: StockSnap.io

Hrčke nikada ne treba davati djeci za igru. "Oni tijekom dana zapravo spavaju i ne vole da ih se dira", rekla je glasnogovornica njemačkog saveza veterinara Astrid Behr.

Ponekad će se pokušati i obraniti i ugristi. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi ljudi pokušavaju spavati.

Psi i mačke 

Foto: Dreamstime

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je sretan. Napeta položaj tijela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, očit su znak agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom pozitivno je.  

Ako mačka giba svoj rep naprijed i natrag, to znači - ostavi me na miru, objašnjava Gerlach. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zjenica nedvojben znak da je životinja spremna za borbu. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message