Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Pronašli su zlatnu kornjaču u Nepalu: Je li to poruka s neba?

U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji ljuski zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset avatara (utjelovljenja) boga Višne, koji se danas štuje u mnogim hramovima

VIDEO

- Ova životinja ima duboko duhovno značenje - rekao je Kamal Devkota, stručnjak za gmazove koji je dokumentirao pronalazak ove neobične i rijetke pojave.

Kornjača se pojavila u Nepalu gdje je smatraju utjelovljenjem hinduističkog boga Višnu. Ali , ne radi se o bilo kakvoj kornjači, već onoj sa rijetkom genetskom mutacijom zbog koje joj oklop i cijelo tijelo ima blistavo zlatnu boju. Radi se o promjeni u pigmentaciji, odnosno žute stanice postanu dominantne. Ovo je peti takav primjerak ikad viđen u svijetu.

Kamal Devkota je pojasnio duhovno značenje pojave ovakvog stvorenja u toj zemlji.

- Ne samo zlatne životinje, već i kornjače, u Nepalu imaju značajnu vjersku i kulturnu vrijednost. Vjeruje se da je lord Višnu poprimio oblik kornjače kako bi spasio svemir od uništenja u svojoj inkarnaciji - rekao je.

10 znakova duhovnog buđenja: Osjećate li želju za samoćom?
10 znakova duhovnog buđenja: Osjećate li želju za samoćom?

- U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji ljuski zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset avatara (utjelovljenja) boga Višne, koji se danas u Indiji štuje u mnogim hramovima - dodao je.

Osvrnuo se i na samo zlatnu boju kod ove kornjače koju su pronašli u Nepalu.

- Zlatna kornjača svoju izvanrednu boju duguje kromatskom leucizmu, stanju koje karakterizira gubitak pigmentacije. Leucizam obično rezultira bijelom, blijedom ili pjegavom kožom, ali u ovom slučaju to dovodi do toga da ksantofore, stanice bogate žutim pigmentima, postaju dominantne - objasnio je i dodao da je to njegov prvi susret sa takvom kornjačom u životu.

Bebe kornjače pojavile su se na Galapagosu nakon 100 godina
Bebe kornjače pojavile su se na Galapagosu nakon 100 godina

- Ovo je prvi zapis u Nepalu o kromatskom leucizmu kod ove kornjače, Lissemys punctata andersoni, i tek peti u svijetu. Dakle, možemo reći da je ovo jedno neobično otkriće - dodao je.

Nakon što su kornjaču fotografirali i dokumentirali njezine značajke, pustili su je nazad u divljinu.

Iako, Kamal Devkota napominje da je ovakvim životinjama teže preživjeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. Također, ovakvi primjerci su vrlo vrijedni na tržištu kućnih ljubimaca, a prenosi Daily Mail.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje