Lifestyle

Komentari 8

Pronašli su zlatnu kornjaču u Nepalu: Je li to poruka s neba?

U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji ljuski zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset avatara (utjelovljenja) boga Višne, koji se danas štuje u mnogim hramovima

- Ova životinja ima duboko duhovno značenje - rekao je Kamal Devkota, stručnjak za gmazove koji je dokumentirao pronalazak ove neobične i rijetke pojave.

Kornjača se pojavila u Nepalu gdje je smatraju utjelovljenjem hinduističkog boga Višnu. Ali , ne radi se o bilo kakvoj kornjači, već onoj sa rijetkom genetskom mutacijom zbog koje joj oklop i cijelo tijelo ima blistavo zlatnu boju. Radi se o promjeni u pigmentaciji, odnosno žute stanice postanu dominantne. Ovo je peti takav primjerak ikad viđen u svijetu.

Kamal Devkota je pojasnio duhovno značenje pojave ovakvog stvorenja u toj zemlji.

- Ne samo zlatne životinje, već i kornjače, u Nepalu imaju značajnu vjersku i kulturnu vrijednost. Vjeruje se da je lord Višnu poprimio oblik kornjače kako bi spasio svemir od uništenja u svojoj inkarnaciji - rekao je.

- U hinduističkoj mitologiji gornji oklop kornjače označava nebo, a donji ljuski zemlju. Kornjača je Kurma, jedan od deset avatara (utjelovljenja) boga Višne, koji se danas u Indiji štuje u mnogim hramovima - dodao je.

Osvrnuo se i na samo zlatnu boju kod ove kornjače koju su pronašli u Nepalu.

- Zlatna kornjača svoju izvanrednu boju duguje kromatskom leucizmu, stanju koje karakterizira gubitak pigmentacije. Leucizam obično rezultira bijelom, blijedom ili pjegavom kožom, ali u ovom slučaju to dovodi do toga da ksantofore, stanice bogate žutim pigmentima, postaju dominantne - objasnio je i dodao da je to njegov prvi susret sa takvom kornjačom u životu.

- Ovo je prvi zapis u Nepalu o kromatskom leucizmu kod ove kornjače, Lissemys punctata andersoni, i tek peti u svijetu. Dakle, možemo reći da je ovo jedno neobično otkriće - dodao je.

Nakon što su kornjaču fotografirali i dokumentirali njezine značajke, pustili su je nazad u divljinu.

Iako, Kamal Devkota napominje da je ovakvim životinjama teže preživjeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. Također, ovakvi primjerci su vrlo vrijedni na tržištu kućnih ljubimaca, a prenosi Daily Mail.

 

Najčitaniji članci