Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

'Prosječan, zdrav muškarac ima čak tri do pet noćnih erekcija'

'Prosječan, zdrav muškarac ima čak tri do pet noćnih erekcija'

Mnogi se pitaju, posebno žene kada ugledaju te noćne i ranojutarnje erekcije, ima li njihov muškarac seksi snove. No stručnjaci kažu kako to nema nikakve veze jedno s drugim

VIDEO

Fenomen noćnih erekcija liječnici su nazvali - noćna otečenost penisa koja nastaje tijekom REM faze spavanja kada sanjamo najviše. Kako buđenje slijedi nakon REM faze, događa se da je erekcija još u tijeku i muškarac je postane svjestan.

POGLEDAJTE VIDEO: Muškarci otkrili najbolje savjete za seks

Pokretanje videa...

Seks savjeti 00:56

- Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprilike oko pola sata - kaže seksologinja dr.sc. Gloria Brame. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je je tipično za adolescente i mlade muškarce, zbog njihovih visokih razina hormona. Zapravo je povezano s učestalošću njihovih erekcija i njihovom potrebom za oslobađanjem. Naravno, s godinama starosti ta pojava je manje učestala kako se razina testosterona i seksualna funkcija smanjuju - pojasnila je.

Ja sam kaubojka i instruktorica 'jahanja', učim žene kako mogu postići najbolji orgazam života
Ja sam kaubojka i instruktorica 'jahanja', učim žene kako mogu postići najbolji orgazam života

Mnogi se pitaju, posebno žene kada ugledaju te noćne i ranojutarnje erekcije, ima li njihov muškarac seksi snove. No stručnjaci kažu kako to nema nikakve veze jedno s drugim.

- Te erekcije nemaju veze sa seksi snovima. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu - pojasnila je dr. Uta Demontis, klinička seksologinja.

Dodaje kako je moguće da muško tijelo dovodi spolovilo u erekciju tijekom noći kako bi svježa krv procirkulirala njime i opskrbila ga sa dovoljno kisika.

Do takvih spontanih erekcija ipak ne dolazi tijekom dana.

- Muški mozak ispušta kemikalije protiv erekcije tijekom svojih budnih sati, što pomaže u sprječavanju pojave erekcije u, recimo, društveno neprihvatljivim situacijama. Međutim, tijekom spavanja taj faktor nestaje, dopuštajući erekcijama da slobodno dolaze i odlaze - kaže Gloria Brame, a prenosi Men's Health.

Stručnjakinja za seks: Tri greške koje muškarci rade u krevetu
Stručnjakinja za seks: Tri greške koje muškarci rade u krevetu

Postoje dvije vrste erekcije

Stručnjaci kažu kako postoje dvije vrste erekcije - ona izazvana seksualnim uzbuđenjem i ova koja se događa tijekom sna.

Iako toga nisu svjesni jer spavaju, muškarci tijekom noći mogu imati do pet takvih erekcija. Ponekad se probude usred nje i to je sasvim normalno. Jutarnja erekcija samo je nastavak serije noćnih, prenosi iflscience.com.

  • 1. Psihogena - Tu se radi o poticanju erekcije mislima ili prizorima koji potenciraju erekciju putem živčanih signala. To je ono kada muškarac želi seks i svjestan je nakupljenog uzbuđenja i u konačnici erekcije.
  • 2. Refleksna - To je erekcija do koje dolazi nesvjesno, bez vanjskih podražaja. Dolazi iz drugog dijela mozga od one seksualne. Ponekad je može potaknuti pun mjehur i jaka potreba za mokrenjem. Postoji čak teorija da tada dođe do erekcije kako se muškarac ne bi pomokrio u krevet.

Što otkriva izostanak jutarnje erekcije?

- Jutarnja erekcija se javlja zbog cirkadijalnog ritma hormona testosterona. Koncentracija testosterona je najviša pred jutro i tada se javljaju prve erekcije. Kada bolesnik ima probleme s erektilnom disfunkcijom postoje testovi koji pokazuju je li postoji jutarnja erekcija - rekao nam je svojedobno mr. sc. Antonio Plešnar spec. urolog, subspec. urološka onkologija.

-  Ako je nema, tada je to jedan od znakova teže erektilne disfunkcije. Najčešće su jutarnje erekcija kod mladih, no ona postoji i u starijih osoba - dodao je.

POGLEDAJTE PRIČU WANNAPE IZ MASTERCHEFA: 'KUHALA SAM I RAZVOZILA HRANU'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Dokažite svoje znanje u kvizu: Koliko možete osvojiti bodova?
TESTIRAJTE SE

Dokažite svoje znanje u kvizu: Koliko možete osvojiti bodova?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
'Želim da svekrva i svekar budu što dalje od moje obitelji, znam njihovu staru mračnu tajnu...'
'BILI SMO BLISKI'

'Želim da svekrva i svekar budu što dalje od moje obitelji, znam njihovu staru mračnu tajnu...'

Nakon što je otkrila detalje iz djetinjstva, žena po imenu Jodie odlučila je prekinuti sve veze sa obitelji supruga koji je već godinama imao depresivne epizode