Obavijesti

Lifestyle

Komentari 144

'Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprike pola sata'

'Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprike pola sata'

Naravno, s godinama starosti ta pojava je manje učestala kako se razina testosterona i seksualna funkcija smanjuju, objasnila je seksologinja dr.sc. Gloria Brame

VIDEO

Mnogi muškarci zapitaju se povremeno: 'Otkud te ranojutarnje erekcije dok mozak još spava i ne pomišljam na seks?'. Ovaj fenomen liječnici su nazvali - noćna otečenost penisa koja nastaje tijekom REM faze spavanja kada sanjamo najviše. Kako buđenje slijedi nakon REM faze, događa se da je erekcija još u tijeku i muškarac je postane svjestan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:29

- Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprilike oko pola sata - kaže seksologinja dr.sc. Gloria Brame

- To je je tipično za adolescente i mlade muškarce, zbog njihovih visokih razina hormona. Zapravo je povezano s učestalošću njihovih erekcija i njihovom potrebom za oslobađanjem. Naravno, s godinama starosti ta pojava je manje učestala kako se razina testosterona i seksualna funkcija smanjuju - pojasnila je.

Pogledajte u kojoj pozi spavate i otkrit ćete kakva vam je veza
Pogledajte u kojoj pozi spavate i otkrit ćete kakva vam je veza

Mnogi se pitaju, posebno žene kada ugledaju te noćne i ranojutarnje erekcije, ima li njihov muškarac seksi snove. No stručnjaci kažu kako to nema nikakve veze jedno s drugim.

- Te erekcije nemaju veze sa seksi snovima. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu - pojasnila je dr. Uta Demontis, klinička seksologinja.

Dodaje kako je moguće da muško tijelo dovodi spolovilo u erekciju tijekom noći kako bi svježa krv procirkulirala njime i opskrbila ga sa dovoljno kisika.

Do takvih spontanih erekcija ipak ne dolazi tijekom dana.

- Muški mozak ispušta kemikalije protiv erekcije tijekom svojih budnih sati, što pomaže u sprječavanju pojave erekcije u, recimo, društveno neprihvatljivim situacijama. Međutim, tijekom spavanja taj faktor nestaje, dopuštajući erekcijama da slobodno dolaze i odlaze - kaže Gloria Brame, a prenosi Men's Health.

Man with erectile dysfunction during sex

Postoje dvije vrste erekcije

Stručnjaci kažu kako postoje dvije vrste erekcije - ona izazvana seksualnim uzbuđenjem i ova koja se događa tijekom sna.

Iako toga nisu svjesni jer spavaju, muškarci tijekom noći mogu imati do pet takvih erekcija. Ponekad se probude usred nje i to je sasvim normalno. Jutarnja erekcija samo je nastavak serije noćnih, prenosi iflscience.com.

  • 1. Psihogena Tu se radi o poticanju erekcije mislima ili prizorima koji potenciraju erekciju putem živčanih signala. To je ono kada muškarac želi seks i svjestan je nakupljenog uzbuđenja i u konačnici erekcije.
  • 2. Refleksna To je erekcija do koje dolazi nesvjesno, bez vanjskih podražaja. Dolazi iz drugog dijela mozga od one seksualne. Ponekad je može potaknuti pun mjehur i jaka potreba za mokrenjem. Postoji čak teorija da tada dođe do erekcije kako se muškarac ne bi pomokrio u krevet.
6 blagodati seksa: Pomlađuje, topi kalorije, odličan za zdravlje
6 blagodati seksa: Pomlađuje, topi kalorije, odličan za zdravlje

Što otkriva izostanak jutarnje erekcije?

- Jutarnja erekcija se javlja zbog cirkadijalnog ritma hormona testosterona. Koncentracija testosterona je najviša pred jutro i tada se javljaju prve erekcije. Kada bolesnik ima probleme s erektilnom disfunkcijom postoje testovi koji pokazuju je li postoji jutarnja erekcija - objasnio nam je mr. sc. Antonio Plešnar spec. urolog, subspec. urološka onkologija.

-  Ako je nema, tada je to jedan od znakova teže erektilne disfunkcije. Najčešće su jutarnje erekcija kod mladih, no ona postoji i u starijih osoba - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku