Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Provjerite kako na pravi način pojesti sushi i pri tom uživati

Kako pravilno jesti sushi je pitanje na koje odgovor traže i sami Japanci, budući da u japanskoj tradiciji postoji mnogo tehnika. Ali par osnovnih pravila vrijedi za sve ljubitelje sushija...

Foto: Dreamstime
13 komentara

Ako prvi put jedete sushi, ili želite naučiti kako sushi jedu Japanci već stoljećima, zaboravite na klasični pribor za jelo. Jedenje sushija s vilicom i nožem smanjuje doživljaj hrane, ali i kulture kojoj je čovjek izložen.

U japanskim restoranima obično postoji tri tipa narudžbe:

  • o-konomi - gost sam bira koji će tip sushija jesti
  • o-makase - gost prepušta izbor kuharu
  • o-kimari - gost bira s jelovnika na kojem se već nalaze različite kombinacije sushija

Prije dolaska hrane većina restorana će vam ponuditi o-shibori - vrući ili hladni mokri ručnik s kojma treba obrisati ruke.

Kad hrana stigne na stol, uz sushi će stići i umaci - najčešće od soje, đumbira i miješani umak od više vrsta začina.

Foto: Dreamstime

Pravilan način jedenja sushija:

  • U posudicu koja je došla sa sushijem treba staviti malu količinu željenog umaka 
  • Sushi se s tanjura uzima i jede s tri prsta 
  • Zatim se sushi okreće kako bi se u umak umočio dio na kojem je riba, a ne riža
  • Nemojte previše umakati jer ćete osjetiti samo okus soje ili nekog drugog umaka, a ne samog sushija i svih sastojaka koje ima u sebi
  • Sushi se jede u jednom zalogaju na način da se stavi u usta s ribom okrenutom prema dolje - direktno na jezik kako bi osjetili što više okusa sushija
  • Nakon zalogaja prsti se čiste na ručniku o-shiboriju
  • U japanskoj kulturi dvije stvari se smatraju nepristojnima, čak i tabuom: sushi se ne umače u umake sa strane riže i ne smije se predugo ostaviti na tanjuru

Detaljne upute o pravilnom jedenju sushija pogledajte u videu:

Ako ste ljubitelj ljutoga, uvijek možete naručiti dodatni wasabi (koji se originalno nalazi između ribe i riže) i staviti ga na riblji dio sushija. Wasabi nemojte stavljati u umake.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message