Lifestyle

Komentari 0

Prva 'printana' 3D kuća u Nizozemskoj je dobila stanare

Prva 'printana' 3D kuća u Nizozemskoj  je dobila stanare

Nizozemski par Elize Lutz (70) i Harrie Dekkers (67) postali su prvi stanari prve europske 3D printane kuće u Eindhovenu u Nizozemskoj. U planu je izrada još četiri ovakve kuće

Građevinska tvrtka Saint-Gobain Weber Beamix koja stoji iza ovog projekta vjeruje da su ovakve kuće budućnost. Elize Lutz (70) i Harrie Dekkers (67), iz Amsterdama, u četvrtak su dobili svoj digitalni ključ - aplikaciju koja im omogućuje otvaranje ulaznih vrata dvosobnog bungalova pritiskom na gumb.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prekrasno je - rekla je Lutz.

- Ima osjećaj bunkera ali zrači sigurnošću -  dodao je Dekkers.

Zaobljeni oblik i dimenzije kuće bi bilo teško i skupo izgraditi tradicionalnim metodama. Ova kuća je prva od ukupno pet koje je građevinska tvrtka Saint-Gobain Weber Beamix planirala izgraditi uz kanal Beatrix u  Eindhovenu.

U posljednje dvije godine, nekretnina, koje su djelomično izgrađene 3D printom ima u Francuskoj i SAD-u, a njihova popularnost raste širom svijeta. No, nizozemska 3D kuća može se pohvaliti kao prva legalno useljiva i komercijalno iznajmljena čiji su nosivi zidovi izrađeni pomoću 3D printera.

- Ovo je ujedno i prva kuća koju lokalne vlasti stopostotno dopuštaju i koju nastanjuju ljudi koji zapravo plaćaju život u njoj - rekao je Bas Huysmans, izvršni direktor Weber Beneluxa.

Projekt je trebao biti završen 2019. godine, ali zbog izazovnog dizajna, radovi su kasnili. Metoda 3D printa uključuje ogromnu robotsku ruku s mlaznicom koja izbacuje posebno formulirani cement. On se 'printa' prema arhitektonskom nacrtu, dodajući sloj po sloj kako bi se stvorio zid i povećala njegova čvrstoća.

Mnogi u građevinskoj industriji metodu 3D printa vide kao jedan od načina smanjenja troškova i štete za okoliš. U Nizozemskoj, zemlji koja muku muči s nedostatkom zidara, ovakve kuće vide se i kao jedan od rješenja problema nedostatka stambenog prostora.

- Ako pogledate koliko nam je vremena trebalo da 'printamo' ovu kuću, a to je bilo samo 120 sati, što znači da smo ih printali u jednom potezu, trebalo bi nam manje od pet dana za jednu kuću. Velika je prednost što pisač ne mora jesti, ne mora spavati, ne treba odmarati - rekao je Huysmans.

Lutz i Dekkers plaćaju 800 eura (6035 kn) mjesečno za život u ovoj kući, piše The Guardian.

Najčitaniji članci