Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prva utrka deva u SAD-u, a one oduševile publiku - neposluhom

Prva utrka deva u SAD-u, a one oduševile publiku - neposluhom

Na današnji dan 1864. u SAD-u je održana prva utrka deva, godine 1933. ukinuta je zabrana prodaje piva, kao prvi korak u početku kraja prohibicije, a 1950. uspostavljen je svjetski Dan zdravlja

VIDEO

Na današnji dan 1864. godine u Sacramentu su organizirali prvu utrku deva u Agricultural Parku, što je ujedno bila prva utrka deva u SAD-u uopće. Deset deva je u Sacramento doveo Samuel McLaneghan, a veliko uzbuđenje oko najavljene utrke doslovno je zakuhalo kad je utrka - odgođena. Srećom, samo na nešto više od sat vremena, zbog tehničkih problema koje su imali organizatori.

POGLEDAJTE VIDEO: Kloniraju deve za utrke i izbore ljepote

Pokretanje videa...

Deve 00:46

Utrku je gledalo više od tisuću ljudi, a javnost je najviše zabavljao pogled na životinje te to kako jure po polutraci. Mnoge je zapravo najviše razveselilo vidjeti to koliko su deve zapravo nekooperativne i sklone neposluhu. Cijena ulaznice bila je 50 centi, a Daily Union je izvijestio da je utrka prikupila samo 180 dolara (danas oko 166 eura) od njihove prodaje.

storyeditor/2024-04-05/CamelRacingCamelCup2009Heat.jpg

Inače, utrke deva popularan su sport u zapadnoj Aziji, sjevernoj Africi, Pakistanu, Mongoliji i Australiji. Profesionalne utrke deva, kao i konjske utrke, velika su turistička atrakcija. Deve mogu trčati brzinom do 65 km/h u kratkim sprintovima i održavati brzinu od 40 km/h. Najveća utrka deva je u Australiji, pod nazivom "The Boulia Desert Sands", a nagrada iznosi 500.000 australskih dolara.

Pivo vratilo živost u barove 

Na današnji dan 1933. godine u SAD-u je ponovo postala legalna prodaja alkoholnih pića koja sadržavaju do 3,2 posto alkohola, što se odnosilo na - pivo. Bilo je to punih 13 godina nakon donošenja odluke o zabrani, čime je zapravo započeo proces kraja razdoblja prohibicije. U međuvremenu, taj dan je proglašen i obilježava se kao Nacionalni dan piva u SAD-u. 

Vlasti su odluku donijele kasno toga dana,no vrlo se brzo počelo slaviti na ulicama. Kako pišu mediji, vjerojatno zato što je slavlje počelo ranije, u ilegali, dok se odluka očekivala.Tako je samo pet minuta nakon što je u ponoć odluka usvojena, ispred Bijele kuće parkiran kamion s dvije gajbe piva, koje su pivari poslali kao dar predsjedniku Rooseveltu. On ih je obećao podijeliti s prijateljima.

Prodana prva moderna šibica

Engleski kemičar John Walker 7. travnja 1827. godine prodao je prvu modernu šibicu. Walker je šibice koje se pale trenjem osmislio godinu dana ranije kada je primjetio da se čvrsta mješavina stibnita (sulfidni mineral), kalijevog klorata (KClO3), gume i škroba može zapaliti trenjem o bilo koju grubu površinu. Proces proizvodnje patentirao je Samuel Jones koji je novom izumu nadjenuo naziv Luciferove šibice. Usprkos problemima prvih šibica čiji plamen je bio nepostojan, a povremeno je znalo doći i do malih eksplozija te nepredviđenog zapaljenja, šibice su se ustalile, a tijekom prvih godina njihovog korištenja zabilježen je nemali porast broja pušača.

Ostale vremeplove potražite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena