Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Prvi ikad: Britanac tvrdi da se izliječio od dijabetesa tipa 1

Prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog kaže kako treba biti oprezan jer se o ovom slučaju nije oglasio niti jedan stručnjak koji bi to potvrdio i pojasnio

VIDEO

Ratni veteran Daniel Darkes (31) iz Velike Britanije tvrdi da je prvi čovjek na svijetu koji se izliječio od dijabetesa tipa 1, prenosi Daily Mail. On kaže da su mu poseban režim prehrane, tjelovježba i rijedak gen pokrenuli proizvodnju inzulina u gušterači.

Dijabetes tip 1 dijagnosticiran mu je 2010. godine, a razina šećera mu se, kaže, vratila u normalu početkom prošle godine. Prije je morao ubrizgavati inzulin u svoje tijelo četiri puta na dan kako bi mogao normalno živjeti, a s tim je prestao u ožujku 2017. 

- Liječnici su bili zbunjeni mojim oporavkom pa su me poslali u SAD na čitav niz znanstvenih testova. Otkrili su da nosim rijedak gen koji mi je vjerojatno ojačao imunološki sustav i potencirao ponovnu proizvodnju inzulina - ispričao je Daniel.

Vjeruje kako su njegova prehrana i fizička aktivnost odigrale veliku ulogu u oporavku. Kaže kako jede namirnice s puno cinka, oraha, masne ribe i povrća. Tjedno pretrči oko 100 kilometara. Tvrdi da se njegovi liječnici slažu s njim.

- Testiram krv svaki tjedan i uvijek je sve u redu. Liječnici su mi rekli, ako prođe dvije godine bez da si moram ubrizgati inzulin, da se mogu smatrati potpuno izliječenim - kaže.

Dodaje kako je i sam pomalo začuđen pozitivnim preokretom u svojem životu jer zna da se stanje kod dijabetesa tipa 2 može poboljšati prehranom i vježbom, ali za dijabetes tip 1 to još nije čuo.

Promjenu u svojem tijelu na bolje primijetio je 2016. godine. Doživio je nekoliko neočekivanih hipoglikemijskih šokova, po život opasnog stanja koje se javlja kada razina šećera u krvi dramatično padne. Nakon nekoliko testiranja u Northampton općoj bolnici, liječnici su mu savjetovali da smanji dozu inzulina.

Prisjetio se i niza testova u SAD-u u ožujku 2017. godine.

- Tijekom jednog testiranja morao sam postiti šest sati pa trčati pola sata konstantnom brzinom. Znanstvenici su tada primijetili da mi je mozak počeo slati signale u gušteraču. Pronašli su beta stanice koje su uspjele pokrenuti moju gušteraču - ispričao je.

- Kod takvog tipa dijabetesa, gušterača je uglavnom mrtva. Liječnici i dalje ne znaju kakav je to gen, ali su prilično sigurni da bi to, u kombinaciji s vježbanjem i prehranom, mogao biti razlog zašto sam se izliječio. Moraju naći još nekoga tko ima takav gen - dodao je Daniel koji je oženjen i ima jedno dijete.

Komentar našeg stručnjaka na ovaj slučaj

Prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu kaže kako treba biti oprezan kada je ova vijest u pitanju jer se nije oglasio niti jedan stručnjak koji bi taj slučaj potvrdio i pojasnio.

- Na žalost, sve vezano za "izlječenje" Daniela Darkesa od dijabetesa tip 1 zasniva se na njegovim izjavama, a nema nijednog izvještaja o tome od strane liječnika i brojnih stručnih društava koja se bave istraživanjem dijabetesa. Pitanje je da radi li se u njega zaista o dijabetesu tipa 1: da li su mu dokazana antitijela na stanice gušterače koje luče inzulin, nema podataka o koncentracijama inzulina kod otkrivanja bolesti i sada - oprezan je prof. dr. sc. Miroslav Dumić.

- Čudno je da se ne navodi ime novootkrivenog gena, njegova veličina i smještaj na genskoj mapi što je posve neuobičajeno. U svakom slučaju, mislim da treba biti oprezan i ne uzimati cijelu situaciju "zdravo za gotovo" prije nego se o svemu oglase stručnjaci - dodao je prof. dr. sc. Dumić.

Dijabetes tipa 1 uništava stanice gušterače

Dijabetes tipa 1 je autoimuno oboljenje u kojem protutijela, koja se stvaraju u organizmu bolesnika, uništavaju stanice gušterače odgovorne za lučenje inzulina - a inzulin je neophodan za održavanje normalnih koncentracija glukoze u krvi.

- Radi se o autoimunom procesu koji rezultira postupnim propadanjem stanica koje stvaraju inzulin, što će neminovno prije ili kasnije rezultirati potpunim manjkom inzulina - objasnio nam je prof. dr. sc. Miroslav Dumić.

U Hrvatskoj trenutno oko 1200 djece u dobi do 18 godina boluje od dijabetesa, i to gotovo isključivo od tipa 1. Svake godine se pojavi oko 130 novooboljelih.

Inače, od dijabetesa tipa 1 boluje oko 10 posto pacijenata, a tipa 2 - oko 90 posto njih. 

Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

Simptomi dijabetesa tipa 1

- Dijabetes tip 1 se najčešće javlja naglo, često je zbog prisutne infekcije praćena povišenom temperaturom, pojačanim osjećajem žeđi, učestalim mokrenjem, slabošću, umorom. Zbog potpunog nedostatka inzulina može se javiti i ketoacidoza, odnosno “zakiseljavanje krvi”, te se često javlja i ubrzano disanje uz zadah po acetonu, mučnina, povraćanja, bolovi u trbuhu – zbog tih simptoma često se posumnja na neku akutnu bolest probavnog sustava - objašnjavaju u Poliklinici za dijabetes Diamelli.

Simptomi su, kažu, izraženi i javljaju se naglo:

  • učestalo mokrenje
  • prekomjerna žeđ
  • stalna glad
  • bezrazložni umor
  • nagli gubitak težine
  • smetnje vida
  • česte i ponavljane infekcije
Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?
Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?

- Liječenje uključuje osnovne principe liječenja šećerne bolesti, odnosno provođenje dijetalnih uputa, tjelovježbe i samokontrole te liječenje inzulinom po principu bazal bolus terapije. To liječenje imitira rad gušterače i uključuje primanje tzv. dugodjelujućeg inzulina koji održava razinu glikemije između obroka u normalnim vrijednostima, te tzv. kratkodjelujućeg inzulina koji se primjenjuje prije obroka i koji sprečava porast glikemije uzrokovan uzimanjem hrane. Primjenjuje se u 4 do 5 dnevnih doza inzulina, a moguća je i primjena pomoću inzulinske pumpe - kažu u Poliklinici za dijabetes Diamelli.

VIDI OVO: Što vaš kupaći govori o vama?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima