Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prvi osmijeh bebe - što znači i kojim ga sve igrama potaknuti

Prvi osmijeh bebe - što znači i kojim ga sve igrama potaknuti
1

Dijete jedan smiješak pokazuje i daje samo svojoj majci, a on se naziva Duchennov po znanstveniku kojim ga je otkrio, no bebin smijeh može se izmamiti i igrama

VIDEO

Otkako se dijete rodi ono je izvor radosti i brige novopečenih roditelja, a jedna od najljepših stvari koju im ono pruža je dugo očekivani osmijeh. Već od rođenja dijete ima refleksni osmijeh, koji je zapravo instinkt poput refleksa sisanja.

Pravi se smiješak javlja otprilike u dobi od šest do osam tjedana nakon rođenja, pa čak i do 12 tjedana kod djece koja su ranije rođena.

Tada osmijeh postaje naučena reakcija kojom iskazuje svoje unutarnje stanje. Vrlo često nakon što roditelji vide prvi istinski i srdačan osmijeh bebe, žele ga ponoviti pred prijateljima ili obitelji. No, tu se javlja problem, jer se osmijeh pojavljuje neredovito do starosti od šest mjeseci. 

Dijete će se ponajprije smijati poznatima, tj. licima koje viđa svakog dana. Prema francuskom istraživanju, bebe razvijaju poseban smiješak koji pokazuju samo majci, i tada pomiče mišiće oko usta ali i očiju. Taj smiješak naziva se Duchennov, po francuskom doktoru koji ga je prvi uočio.

Igra skrivača

Jedna od najdražih igara za male bebe, a koje će zasigurno izmamiti osmijeh, sastoji se od pokrivanja lica i skrivanja od djeteta i zatim iznenadnog pojavljivanja. Iznenađenje nestanka i pojavljivanja praćeno grimasama lica zajamčeno bebu "tjera" na osmijeh.

"Trta-mrta"

Polegnite dijete na na leđa ili ga čvrsto obuhvatite rukama. Neka njegov gol trbuh bude ispred vaših usta, njih prislonite i pušite, tako da postignete zvuk "prdeža".

Fina beba

Pravite se da jedete one slatke bebine prstiće na nogama i rukama tako da ih nježno grickate. Pritom pazite da ne zagrizete prejako, jer su djeca mnogo osjetljivija, a tu igru možete igrati i mnogo poslije dojenačke dobi.

Pjesma i glazba

Djeca vole slušati zvukove, a još će ih više voljeti ako im puštate glazbu svakoga dana. U pjesmu možete umetnuti vaš zajednički ples ili pokrete.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju