Lifestyle

Komentari 0

Prvo mladunče patuljastoga vodenkonja u ZOO-u San Diego nakon više od 30 godina

Prvo mladunče patuljastoga vodenkonja u ZOO-u San Diego nakon više od 30 godina

Dvomjesečni Akobi je pod budnim okom majke prvi je put izašao iz skloništa na radost osoblja vrta. Premda su patuljasti vodenkonji oko 10 puta manji od običnih nilskih konja, mogu težiti i do 550 kg

Akobi na jeziku zapadnoafričkog naroda Yoruba znači 'prvorođenac', a to su mu ime nadjenuli jer je prvi patuljasti vodenkonj koji je došao na svijet u zoološkom vrtu u San Diegu nakon više od 30 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Nosonja: beba mravojed u zagrebačkom ZOO

- Činjenica da smo dočekali današnji dan za nas je od golemog značaja i uistinu smo jako uzbuđeni - rekla je jedna od čuvarica, Leanne Klinski, dodajući da je u šumama zapadne Afrike ostalo manje od 3000 primjeraka ove životinjske vrste.

Premda su patuljasti vodenkonji oko 10 puta manji od običnih nilskih konja, mogu težiti i do 550 kilograma. Akobi je još uvijek malen i teži tek nešto više od 18 kilograma.

Prije nego što su mu službeno nadjenuli ime, čuvari su ga od milja zvali 'grudica'.

Akobi i njegova majka Mabel posljednja su dva mjeseca proveli u manjem ograđenom prostoru. No prošli su ih ponedjeljak čuvari pustili u veće stanište, pa će ih posjetitelji moći vidjeti u subotu, nakon što se zoološki vrt ponovno otvori za javnost.

Mabel pomno prati Akobijevo praćakanje po bazenu jer se mladunče brzo umara. Vodenkonji zapravo ne znaju plivati i uglavnom hodaju s glavom pod vodom. Akobijeve noge prekratke su da bi se pod vodom kretao poput majke pa ga Mabel povremeno gubicom 'podigne' iznad površine da bi udahnuo zrak.

Klinski i njezin tim kažu da su Mabelinu trudnoću i majčinstvo pratili sa strahom jer im je 2015. godine mladunče vodenkonja uginulo tjedan dana nakon rođenja.

Najčitaniji članci