Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Pseće godine se sad računaju po novoj metodi - preciznija je

Istraživači su priznali da u životu pasa postoje razdoblja u kojima se satovi ne poklapaju sa ljudima, uključujući i period tijekom puberteta jer psi sazrijevaju ranije nego ljudi

Foto: Dreamstime
8 komentara

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u SAD-u smatraju kako je računanje starosti pasa naspram ljudi po metodi 'puta sedam' (godine psa množe se sa sedam) zapravo vrlo popularan mit. Oni su stvorili novu formulu za izračunavanje.

POGLEDAJTE VIDEO o štenetu koje je Putin dobio na dar:

Nova formula temelji se na epigenetskom satu i uključuje pronalaženje prirodnog logaritma starosti psa koji se množi sa 16 i zatim se na rezultat dodaje 31. Na primjer, po ovoj formuli bi pas star 18 godina imao 77 ljudskih, a ljubimac od dvije godine, imao bi 42 ljudske godine.

Prirodni logaritam saznat ćete pomoću, na primjer online izračuna OVDJE.

Primjer za psa od 11 godina:

prirodni logaritam mu je 2,4
2,4 x 16 = 38,4
38,4 + 31 = 69,4

Po tome bi pas star 11 godina u ljudskim godinama imao nešto više od 69 godina.
po 'puta 7 metodi' imao bi 77.

Foto: Dreamstime

Istraživači su priznali da u životu pasa postoje razdoblja u kojima se satovi ne poklapaju sa ljudima, uključujući i period tijekom puberteta jer psi sazrijevaju ranije nego ljudi. No, unatoč tome smatraju da je njihova metoda računanja i dalje preciznije od trenutne 'puta sedam metode'.

ISKUSTVA I MIŠLJENJA STRUČNJAKA Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

- Nije lako smisliti istinsku usporedbu relativne dobi psa i čovjeka s obzirom da oni dosežu zrelost različitim stopama, a i različite pasmine imaju drugačiji životni vijek. Manje pasmine žive do 18 godina, a veće šest, sedam - rekla je genetičarka Tina Wang, voditeljica istraživanja, a prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message