Lifestyle

Komentari 2

Pšenicu prije klijanja prekrijte folijom kako bi zadržala vlagu

Pšenicu prije klijanja prekrijte folijom kako bi zadržala vlagu

Kažu, kakva izraste pšenica, takva će biti i sljedeća godina. Noć prije sijanja pšenicu stavite u mlaku vodu, a potom je stavite na papirnati ubrus i posušite kako bi lakše proklijala

Prema tradiciji, pšenica se najčešće sije 13. prosinca, na Svetu Luciju. Kažu, kakva izraste pšenica, takva će biti i sljedeća godina. Pšenica se kod nas često veže vrpcom s hrvatskom trobojnicom.

Noć prije sijanja pšenicu stavite u mlaku vodu, a potom je stavite na papirnati ubrus i posušite kako bi lakše proklijala. Najbolje ju je posijati u plitku posudu ili tanjurić kako bi bila što bujnija. Može se posijati u zemlju, ali i na vatu.

POGLEDAJTE VIDEO: Zlatko popravlja bicikle za djecu i uljepšava im Božić

Kod sijanja u zemlju, u posudu stavite malo zemlje pa gusto rasporedite sjeme po cijeloj površini posudice. Nakon toga prekrijte je još jednim, tanjim slojem zemlje. Donji sloj zemlje neka bude visok jedan centimetar, a gornji malo niži. Najbolje je koristiti zemlju iz komposta, no pšenicu možete posijati i na pamučnoj vati.

U tom slučaju u posudu stavite sloj vate, na nju rasporedite sjeme pšenice i zalijte. U oba slučaja pšenicu držite na toplom i osvijetljenome mjestu. Ne smije biti preblizu radijatora jer bi se mogla osušiti.

Prije nego što nikne, možete je prekriti aluminijskom folijom kako bi sačuvala vlagu. Kad pusti izdanke, uklonite foliju i nastavite zalijevati svaki dan, otprilike jednom žlicom vode na tanjurić pšenice. Najbolje je koristiti bočicu s raspršivačem kako bi se voda ravnomjerno rasporedila.

Ivica Galović/Pixsell

Kad izraste, možete je podrezati škarama da bi bila jednake visine. Ako ste se odlučili na stavljanje ukrasne vrpce, pazite da je ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mjestu. Pšenicu možete tradicionalno držati ispod bora ili neka krasi blagdanski stol. 

POGLEDAJTE PRVI DIY SERIJAL U HRVATSKOJ:

Najčitaniji članci