Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Psihologija boja: Zelena potiče rad, a plava donosi mir u dom

Psihologija boja: Zelena potiče rad, a plava donosi mir u dom
1

Žuta je idealna za kuhinje jer čuva vitkost, a ujedno je i vrlo gostoljubiva. Smeđa budi strasti te je idealna za spavaću, no u malim sobama nikako ne funkcionira

VIDEO

Crvena budi apetit i potiče na razgovor te je idealna za prostorije u kojima se jede i druži poput blagovaonice, savjetuju dizajneri interijera. Ako vam je ideja crvenih zidova suviše smjela, bež ili bijele zidove uvijek možete upotpuniti crvenim ormarićima. Boja je moćan alat kojim možete pobuditi emocije, stvoriti iluziju prostranosti ili željenu atmosferu. 

- Što se kuhinje tiče, nju je idealno obojiti u boju za koju vas vežu ugodna sjećanja iz djetinjstva; ako se sjećate mirisa kolača iz bakine kuhinje tijekom ljetnih praznika, prisjetite se i boje njezinih zidova te ih iskoristite u svome domu - kaže dizajnerica Kate Smith.   

U sobama koje imaju funkciju opuštanja, poput spavaće i kupaonice, iskoristite boje koje će doprinijeti smirenoj atmosferi - idealne su svijetle nijanse plave, zelene ili lavande. Pripazite ipak da kupaonicu obojite onom bojom uz koju dobro izgledate - boja odjeće koja vam dobro stoji pun je pogodak. Najčešće se upravo u kupaonici promatrate u zrcalu, a ako vam boja ne laska, neće vam se svidjeti ni vaš odraz u zrcalu, dodaje Kate. 

Kako biste stvorili ugodnu atmosferu, dnevnu sobu obojite toplim nijansama žute i narančaste, kao i zemljanim tonovima poput svijetlosmeđe i bež. Žuta je izvrsna za predvorje - gostima će poželjeti dobrodošlicu, a vama će pri izlasku iz kuće poboljšati raspoloženje. Boje mogu i zagrijati, odnosno ohladiti prostor. Sobe koje gledaju na sjever primaju malo svjetlosti pa ih zagrijte toplim bojama, a one su na južnoj strani stalno osunčane te ih možete ohladiti plavim i zelenim tonovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plava

  • Omiljena muškarcima
  • Djeluje smirujuće
  • Idealna za urede
  • Obuzdava apetit

Žuta

  • Topla i zaigrana
  • Izaziva naprezanje i umor očiju
  • Djeluje razdražujuće pa se ne preporučuje za dječje sobe

Crvena 

  • Stvara snažne emocije
  • Potiče apetit i česta je u restoranima
  • Intenzivne nijanse bude strasti
  • Rezultati ispita koji se provode u crvenim prostorijama gori su od prosjeka

Kuhinja

Žuta je idealna jer ubrzava metabolizam i tijelu daje dodatne doze energije.

Spavaća soba

Spavate li u sobi zelenih zidova, bit ćete smireniji, opušteniji te ćete se buditi odmorni.

Radna soba

Nijanse plave u radnoj sobi bude želju za radom i povećavaju efektivnost.

Dječja soba

Dječju sobu za djevojčice obojite ružičastom jer budi nježne osjećaje.

Dnevni boravak

Želite li se u dnevnoj sobi posve opustiti, birajte blage nijanse lavande.

Blagovaonica

Crvena boja potiče apetit pa je izbjegavajte u blagovaonici ako ste na dijeti.

Dragi, povećali smo naš stan!

Svijetle, hladne boje vizualno će povećati male prostorije, kaže dizajner interijera Mark McCauley. Primjerice, umjesto zagasite ljubičaste izaberite nježnu nijansu lavande jer će tamna boja vizualno smanjiti prostor. Zidovi obojeni svjetlijim nijansama reflektiraju svjetlost, što stvara osjećaj prostranosti i svježine čak i u najmanjim stanovima. Usprkos uvriježenu mišljenju, ne postoji pravilo o broju različitih nijansi koji smijete upotrijebiti u malim stanovima - ako želite šarenilo, slobodno se igrajte. Cilj je prostor u kojem živite učiniti osobnim, a on se treba sviđati prije svega vama, dodaje McCauley. 

Jedan od trikova kojim vizualno možete povećati prostor, a istodobno se igrati s bojama, stvaranje je središnjeg zida. Obojite li jedan zid tamnijom nijansom nego ostale, stvorit ćete osjećaj prozračnosti. Odaberite tamnije nijanse plave, zelene ili nijanse zemljanih tonova. Pazite da u toj boji budu samo jedan ili najviše dva zida jer ćete inače postići klaustrofobični učinak. Ako vam se sviđaju mat boje, iskoristite ih u prostorima u kojima ima dovoljno dnevnog svjetla jer mat bojama, osobito zagasitih nijansi, vizualno smanjuje prostor.

- Dojam prostranosti dobit ćete i odabirom namještaja iste boje kao što je boja zidova. Tako se namještaj stapa s pozadinom i prostor se vizualno doima većim - nastavlja Mark Mccauley.

U mnoštvu boja ne zaboravite na crnu, slažu se svi dizajneri. Crna nije rezervirana samo za stanove ljubitelja horor-priča nego je dobrodošla u svaki dom. U malim stanovima slobodno dodajte crni detalj - crna lampa ili jastuci pročistit će ostale boje i dati završni dodir. 

Igra nijansi stvorit će dojam prostranosti

Poigrajte se s bojama na radijatoru, u unutrašnjosti police za knjige ili na prozorskom okviru kako biste dodali živost prostoru. Ako imate predvorje ili ulazni hodnik, obojite ga tamnijom bojom, koju ublažite koristeći svjetliju boju u dnevnoj sobi. Zbog kontrasta prostor će izgledati veće.

Tehnike kojima doslovno možete povisiti strop

Niski strop možete vizualno povisiti ako ga obojite svijetlom bojom, posebno ako rabite hladne nijanse. Prostoriju možete “istegnuti” prugama. Zid obojite šarenim prugama i vizualno ćete ga izdužiti, savjetuje dizajnerica Libby Langdon.

Odvažite se! Kupaonica ne mora biti isključivo bijela

Kupaonica se obično boji raznim nijansama bijele jer se bijela povezuje s čistoćom. No kupaonica će izgledati izvrsno i u nježnim pastelnim bojama, a isto će joj tako odgovarati i bogata čokoladno smeđa - sve je stvar samo vašeg ukusa.

Kolor-efekt

  • Plava umiruje, ali samo u kombinaciji s drugim prirodnim bojama - sama može izazvati pomalo depresivno raspoloženje.
  • Crvena je boja strasti te potiče osjetila - ako je u blagovaonici, potiče apetit, a ako je u spavaćoj sobi, potiče ljubavni život.
  • Narančasta pobuđuje tople osjećaje i oživljava svaki prostor.
  • Zelena je boja koja potiče na opuštanje i pruža osjećaj smirenosti.
  • Žuta pobuđuje osjećaj sreće i optimizma, a preporučuje se za kuhinje jer se ondje provodi početak dana.
  • Bijela stvara osjećaj čistoće i mira, a izvrstan je izbor želite li istaknuti slike na zidovima.
  • Ljubičasta - svjetlije nijanse stvaraju atmosferu mira, a tamnije potiču iscjeljenje.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru