Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pusti brigu na veselje: 1. je april

Pusti brigu na veselje: 1. je april

Ovaj dan sigurno donosi osmijeh na lice, a u njemu uživaju i djeca i odrasli. Prvotravanjske su šale uobičajene u većini europskih zemalja, a poznate su još od 16. stoljeća

VIDEO

Svake se godine prvi dan travnja u cijelom svijetu slavi kao 1. april. Na taj dan uobičajeno se podvaljivati drugima bezopasne smicalice, krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije, a kada ih nasamare s uzbuđenjem viču 'Prvi april' ili 'Aprililili'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24 odgovora 03:22

Prvotravanjske su šale uobičajene u većini europskih zemalja, a poznate su već od 16. stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Iako nije poznato kako je ovaj običaj nastao u povijesti se spominje nekoliko datuma. Godina 1582. godina označava početak prvoaprilskog dana. Bila je to godina kada je Francuska prešla s julijanskog na gregorijanski kalendar. Po tom kalendaru Nova godina se slavi 1. siječnja. 

Te godine, Francuska je usvojila reformirani kalendar i premjestila Novu godinu na 1. siječnja, međutim, mnogi su odbili prihvatiti novi datum te su nastavili slaviti Novu godinu na 1. april. Drugi su ih ismijavali i slali ih na taj dan da obave lažne poslove. S vremenom se taj običaj proširio Europom, piše News 18.

2. Navodno je 1. travnja djevojka (16) nepoznatog imena ponudila tajni sastanak Henriku IV., kralju Francuske od 1589.-1610., koji je bio sklon mladim ženama, u diskretnim prostorijama dvorca. Kad se Henrik pojavio u određeno vrijeme, umjesto mlade djevojke našao je svoju suprugu.

3. Napuljci tvrde da je tradiciju obilježavanja 1. travnja u šali i smijehu uveo njihov kralj Monterey, koji je živio u 17. stoljeću. Tog dana im je naređeno da organiziraju veseli praznik u vezi sa potresom kojeg su preživjeli.

Jedan od lokalnih ribara donio mu je vrlo veliku skušu čiji mu je okus toliko prijao da mu je rekao da to isto pripremi i sljedeće godine. Međutim, godinu dana kasnije, kuhar u palači nije imao skušu i riskirao je kuhati drugu ribu, rekavši da je to skuša.

Otkrivena je obmana, ali Monterey nije ni pomislio da se naljuti: ovaj incident zabavljao je ne samo njega, već i sve dvorjane. Od tada su smiješne podvale postale neizostavni dio fešte u palači.

Kao što znamo, ovo je dan kada ljudi zezaju druge. Prvotravanjske šale pomažu im odvratiti pažnju od njihovog stresnog rasporeda te ih ujedno i uveseljavaju. Danas držite stres po strani i uživajte u ovom danu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru