Lifestyle

Komentari 1

Pusti brigu na veselje: 1. je april

Pusti brigu na veselje: 1. je april

Ovaj dan sigurno donosi osmijeh na lice, a u njemu uživaju i djeca i odrasli. Prvotravanjske su šale uobičajene u većini europskih zemalja, a poznate su još od 16. stoljeća

Svake se godine prvi dan travnja u cijelom svijetu slavi kao 1. april. Na taj dan uobičajeno se podvaljivati drugima bezopasne smicalice, krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije, a kada ih nasamare s uzbuđenjem viču 'Prvi april' ili 'Aprililili'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvotravanjske su šale uobičajene u većini europskih zemalja, a poznate su već od 16. stoljeća.

1. Iako nije poznato kako je ovaj običaj nastao u povijesti se spominje nekoliko datuma. Godina 1582. godina označava početak prvoaprilskog dana. Bila je to godina kada je Francuska prešla s julijanskog na gregorijanski kalendar. Po tom kalendaru Nova godina se slavi 1. siječnja. 

Te godine, Francuska je usvojila reformirani kalendar i premjestila Novu godinu na 1. siječnja, međutim, mnogi su odbili prihvatiti novi datum te su nastavili slaviti Novu godinu na 1. april. Drugi su ih ismijavali i slali ih na taj dan da obave lažne poslove. S vremenom se taj običaj proširio Europom, piše News 18.

2. Navodno je 1. travnja djevojka (16) nepoznatog imena ponudila tajni sastanak Henriku IV., kralju Francuske od 1589.-1610., koji je bio sklon mladim ženama, u diskretnim prostorijama dvorca. Kad se Henrik pojavio u određeno vrijeme, umjesto mlade djevojke našao je svoju suprugu.

3. Napuljci tvrde da je tradiciju obilježavanja 1. travnja u šali i smijehu uveo njihov kralj Monterey, koji je živio u 17. stoljeću. Tog dana im je naređeno da organiziraju veseli praznik u vezi sa potresom kojeg su preživjeli.

Jedan od lokalnih ribara donio mu je vrlo veliku skušu čiji mu je okus toliko prijao da mu je rekao da to isto pripremi i sljedeće godine. Međutim, godinu dana kasnije, kuhar u palači nije imao skušu i riskirao je kuhati drugu ribu, rekavši da je to skuša.

Otkrivena je obmana, ali Monterey nije ni pomislio da se naljuti: ovaj incident zabavljao je ne samo njega, već i sve dvorjane. Od tada su smiješne podvale postale neizostavni dio fešte u palači.

Kao što znamo, ovo je dan kada ljudi zezaju druge. Prvotravanjske šale pomažu im odvratiti pažnju od njihovog stresnog rasporeda te ih ujedno i uveseljavaju. Danas držite stres po strani i uživajte u ovom danu!

Najčitaniji članci