Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Rade kavu kao nitko u Zagrebu: 'Sifon kavi daje glatku teksturu, a svakim gutljajem je sve finija'

Rade kavu kao nitko u Zagrebu: 'Sifon kavi daje glatku teksturu, a svakim gutljajem je sve finija'

Sifon je izmislio Nijemac Loeff 1830. godine. Priprema kave u njemu traje 2,5 do tri minute, a to je zato jer baristi u ovom coffee shopu uvijek imaju sve spremno. Od mljevene kave pa do filtrirane vode

VIDEO

Bio sam na jednom službenom putu u Maleziji gdje su mi divne Azijatkinje napravile kavu u sifonu prvi put. Osim što je to izgledalo atraktivno i vrlo ugodno za gledati, kava je bila fantastična. Nikada tako nešto nisam probao u životu i to je bio jedan od razloga zašto smo ga mi donijeli u Hrvatsku i zašto kuhamo kavu na njemu, ispričao nam je Alen Krajnović, veliki ljubitelj kave i voditelj coffee shopa Kava Kavana.

POGLEDAJTE VIDEO: Priprema kave u sifonu

Pokretanje videa...

kava kavana u zagrebu 01:17

Ovaj coffee shop otvorio je zajedno sa svojim partnerom Srđanom Hasićem Vuđanom prije pet godina, a naglasio je kako su jedini u Hrvatskoj koji koriste sifon za pripremu kave. 

- Sifone vjerojatno imaju i još neki kafići, ali ih ne koriste - dodao je i kazao kako je sifon poseban aparat koji kavi pridonosi u više stvari.

Zagreb: Kava Kavana

- On joj daje jednu glatku teksturu, kava ne bude opora, a osim glatke teksture kava pripremljena u sifonu što se više hladi sve više otpušta svoje arome i bude sve finija. I kad je hladna ona je fina - kaže Alen.

Najfinije kave na sifonu ispadnu one koje su nježno tretirane, malo laganije pržene da bi dobile više svojih aroma i okusa.

Zagreb: Kava Kavana

- Kava je po svojoj prirodi voće i ona ima dosta voćnih nota u sebi, a sifon ih najviše ističe. Važno je i da kava bude malo grublje mljevena - objašnjava.

Sifon funkcionira na principu dvojnih posuda. U donju posudu stavljamo vodu, a gore dolazi jedan nastavak koji se zove sifon. Kada voda prokuha u toj donjoj posudi mi napravimo vakuum sa gornjim dijelom koji smo stavili. Kad smo napravili vakuum vodena para se stvara i nema više gdje iz tog balona nego kroz cjevčicu od tog sifona ide u gornju posudu gdje kuhamo kavu cca 45 sekundi do minutu. Kad smo završili, skidamo kompletan sifon, promiješamo i kava se kroz filter spušta nazad u donju posudu u balon i to je gotovo.

Zagreb: Kava Kavana

Priprema kave u sifonu traje oko 2,5 do tri minute. To je tako jer baristi uvijek imaju sve spremno. Od filtrirane vode pa sve do mljevene kave

- Sifon je izmislio jedan Nijemac, Loeff 1830. godine. Naručila ga je jedna aristokratska obitelj iz Belgije. Oni su bili veliki uživaoci kave i to je bio razlog zašto ga je napravio. Nekad kasnije ga je doradila Britanka. On je bio u Europi i koristio se, međutim s dolaskom novih trendova i espresso aparata on je izgubio svoje tržište i jednostavno nestao iz Europe. Trenutno se najviše koristi u Japanu i Indoneziji - priča Alen.

Zagreb: Kava Kavana

Što se tiče reakcija ljudi, Alen kaže da su oduševljeni samim gledanjem pripreme kave u sifonu. Atraktivno im to izgleda, kao neki mali laboratorij. Tvrdi kako su u samim počecima ljudi bili malo skeptični jer općenito nisu naučeni na takvu kavu, ali su je vrlo brzo prihvatili. Naime, tekstura ove kave je kao čaj i neki ljudi nisu na to navikli. 

Zagreb: Kava Kavana

- Oni koji piju kavu iz nekih drugih pobuda, znači da nije samo iz neke navike, već zato jer vole okus i vole eksperimentirati, oni su ovakvu pripremu odmah prihvatili - tvrdi.

Kava je odlična za mariniranje mesa, a kuhari je stavljaju i u bolognese, čokoladne kolače...
Kava je odlična za mariniranje mesa, a kuhari je stavljaju i u bolognese, čokoladne kolače...

Preporučuje se da se ova kava pije bez mlijeka, ali nema ništa loše u tome i ako ju pijete s mlijekom. No, kada ovakvu kavu pijete bez mlijeka sa svakim gutljajem ćete dobiti drugačiju kavu jer otpušta svoje arome i sve je finija. Tekstura ove kave je lagana, pitka, a čak joj ne treba ni šećera. Možete dodati tek toliko da dodatno naglasite arome. Ugodnog je okusa i izbalansirana te ne pada teško na želudac. 

Zagreb: Kava Kavana

Također, u coffeeshopu i na njihovom web shopu možete pronaći 15 vrsta kavi iz različitih krajeva svijeta. Tako ih možete i kupiti ako želite takvu kavu spremati kod kuće. Imaju kavu iz Južne Amerike, Centralne Amerike, Indije, Etiopije i Kenije - afričkih zemalja. Svaka ta kava nosi nešto svoje, neku svoju specifičnost jer se prilikom prženja, zrna tretiraju na razne načine i s raznim profilima se dobivaju i razni okusi. 

'Pila sam kavu od gljiva svako jutro, evo kakav je to osjećaj'
'Pila sam kavu od gljiva svako jutro, evo kakav je to osjećaj'

- Naše kave su 100 posto Arabice, to su kave koje imaju manje kofeina, za razliku od Robuste, ali su aromatične - dodao je.

Cijena jedne sifonske kave je 2,70 eura, a ovdje je možete i degustirati kako biste odabrali onu koja vam se više sviđa ako nikad ništa slično niste popili. Običan espresso stoji 1,50, a dupli 2,30 eura.

Zagreb: Kava Kavana

- Kava kavana je baš pravi coffee shop, mi nismo kafić. Bježimo od klasičnog kafića i ne točimo alkohol. Osim kave i čaja, nudimo razne rekvizite za pripremu kave - od ručnih mlinaca do espresso aparata, sifona i raznih uređaja za filter kavu. Radimo do 20 sati i sve nam se vrti oko kave. I čajeva koje isto tako pripremamo na sifonu - pojasnio je. I kavu i čajeve rade s filtriranom vodom. 

Recepti za razne varijante ledene kave: Sa sladoledom, tonikom, čokoladnim namazom
Recepti za razne varijante ledene kave: Sa sladoledom, tonikom, čokoladnim namazom

Zanimljivo je i to što imaju pravi aparat za pripremu ledene kave koji se zove ice drip. U gornju posudu ide led koji se topi i kaplje po kavi. Taj proces traje 4-6 sati i tako se dobije litra ledene kave.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje