Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Radnici ustvrdili da su zbog pesticida postali impotentni

Kanadsko-britanska tvrtka Feronia u DR Kongo bavi se proizvodnjom palmina ulja, a Human Rights Watch tvrdi kako radnicima nisu osigurali zaštitnu opremu za rad

VIDEO

Radnici su zbog toga bili izloženi pesticidima te su nakon njih postali impotentni, optužuju iz Human Rights Watch (HRW), prenosi BBC.

POGLEDAJTE VIDEO O ZAGAĐENJU MIKROPLASTIKOM:

Pokretanje videa...

Zagađenje mikroplastikom 01:23

Banka za razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, CDC, suvlasnik je 38 posto udjela Feronije u Kongu. Oni tvrde kako je Feronia značajno uložila u zaštitnu opremu te da su je svi radnici bili obvezni nositi. Sjedište tvrtke je u Kanadi, a uprava tvrdi kako su poslovali u skladu sa svim međunarodnim standardima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrde kako su potrošili 360.000 dolara (oko 2,5 milijuna kuna) na osobnu zaštitnu opremu unazad tri godine te su radnike obučili kako koristiti tu opremu. Dodatno, politika tvrtke je bila da svi bez iznimke na radnim mjestima tu opremu moraju nositi. Feronia i sestrinske lokalne tvrtke Plantations et Huileries du Congo (PHC) zapošljavaju na tisuće radnika na plantažama palmina ulja u Kongu.

Banane su u 'banani': Plantaže u Kostariki napale su štetočine
Banane su u 'banani': Plantaže u Kostariki napale su štetočine

Iz banki za razvoj u UK, Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj PHC je primila milijune dolara.

- Ove banke imaju važnu ulogu u promicanju razvoja, ali sabotiraju svoju misiju jer ne kontroliraju kako tvrtke koje financiraju poštuju prava radnika i zajednica na plantažama, tvrdi Luciana Téllez-Chávez iz HRW-a.

Koje dokaze HRW ima?

U dokumentu koji su naslovili "A Toxic Mix of Abuses on Congo's Oil Palm Plantations" iz HRW-a tvrde da su razgovarali s više od 40 radnika, te da je dvije trećine njih izjavilo kako su, otkad rade na ovom radnom mjestu, postali impotentni. Usto, pate i od drugih simptoma poput kratkog daha, glavobolja i naglog gubitka na težini.

Sve su to, tvrde iz HRW, posljedice izlaganja pesticidima kako to u stručnim člancima opisuju u medicinskoj literaturi.

- Mnogi su imali i kožne reakcije, iritacije, svrbež, čireve, probleme s vidom poput zamagljenog vida. Sve su to simptomi koje imaju ljudi izloženi pesticidima - kazala je Téllez-Chávez. Navodi i kako su radnici nosili pamučne, a ne vodonepropusne kombinezone.

- Ako su se pesticidi slučajno izlili, toksična tekućina mogla je doći u dodir s njihovom kožom - istaknula je.

Što još tvrde?

Feronia je svoj otpad  iz mlina za palmino ulje odlagala na plantaži Yaligimba blizu domova radnika. Iz otpada se u potok cijedila "smrdljiva tekućina" te se ulijevala u prirodno jezerce u kojem su se žene i djeca kupali te prali posuđe.

- Nekoliko stotina stanovnika koji žive u selu nizvodno, tvrde kako im je potok koji se pretvara u malu rijeku jedini izvor pitke vode, dodala je Téllez-Chávez. Ako je otpadni materijal koji se odbacuje štetan i nije adekvatno zbrinut može voditi do pomora ribe i zagađenja vode te prouzročiti rast algi koje će u konačnici utjecati na zdravlje ljudi, upozoravaju iz HRW.

Optužuju i Feroniju da plaća izuzetno niske nadnice te su žene posebno slabo plaćene. Njihova zarada za mjesec dana rada iznosi svega 7,30 dolara (47,25 kuna). Kažu i kako bi banke koje investiraju u takve tvrtke trebale osigurati da radnici dobiju makar minimalnu plaću s kojom mogu preživjeti.

Wikimedia

Što odgovara banka iz UK?

Palm Oil Mill Effluent (POME) je organska mješavina prirodnog otpada ulja i masnoća koja se otpušta u rijeku od početka rada plantaže 1911. godine i ne ugrožava ljudsko zdravlje, piše CDC banka u izjavi za medije.

- Pogon za preradu POME predstavlja milijunsku investiciju, novac koji je tvrtka odlučila umjesto toga potrošiti na trošak stanovanja, opskrbu pitkom vodom, zdravstvenu skrb i obrazovanje za radnike i njihove obitelji te druge članove zajednice. Cilj je tvrtke sagraditi pogone za preradu otpada, ali trenutačno nisu u financijskoj mogućnosti budući da posluju u gubitku. Dodatno, unazad šest godina su obnovili ili iskopali dodatna 72 izvora čiste vode, tvrde iz banke.

Bijesni su: Kendal i Ebru se sukobe zbog plantaže pistacija
Bijesni su: Kendal i Ebru se sukobe zbog plantaže pistacija

Što kaže Feronia?

Tvrde kako su se radni uvjeti značajno poboljšali otkad su se uključile europske banke 2013. godine.

- Plaće radnika su značajno više nego minimalne plaće agrikulturnih radnika u DR Kongo gdje prosječni radnik zarađuje 3,30 dolara (22,27 kuna) na dan. To je čak više nego što zarađuje lokalni učitelj, tvrde u izjavi.

Potvrdili su i da su uložili značajna sredstva u izvore pitke vode.

- Feronia djeluje kroz potporu lokalne zajednice. Bez toga ne bismo mogli funkcionirati. Svjesni smo da ima još puno posla i radimo na tome da ispunimo međunarodne standarde. I dalje ćemo neumorno raditi da stignemo te ciljeve - stoji u izjavi tvrtke.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje