Lifestyle

Komentari 4

Raj za milijardere: Sagradili su si otok samo za one najbogatije

Raj za milijardere: Sagradili su si otok samo za one najbogatije

Novo izgrađena zajednica kuća na vodi dom je nekima od najbogatijih ljudi, koji tu uživaju daleko od očiju 'običnih ljudi', a njihovo bogatstvo pobija predrasude o Africi kao nerazvijenom i siromašnom mjestu

Nigerijski grad Lagos od gotovo 33 milijuna ljudi definitivno razbija svaku predrasudu koju ostatak svijeta ima o Africi kao siromašnom, nerazvijenom i prljavom mjestu. Grad vrvi luksuznim automobilima i građevinskim dizalicama, a njihovo je gospodarstvo svojim rastom zasjenilo i razvijene europske zemlje.

Pogledajte video o porastu troškova života u Hrvatskoj:

U istočnom je dijelu Lagosa 2000. završena izgradnja luksuznog naselja nazvanog otok Banana, kojeg se može usporediti s Tribecom New Yorka ili pak Shibuyom Tokija - raj je to za milijardere i neke od najbogatijih obitelji društva koje uživaju u tihoj i mirnoj atmosferi luksuza, daleko od gradskih gužvi.

Banana otok dobio je ime po svom prepoznatljivom obliku, a čini ga 1,63 milijuna četvornih metara pijeska u laguni Lagosa te je udaljen samo 8 kilometara od trga Tafawa Balewa, trgovačkog i financijskog centra glavnog nigerijskog grada.

Ima vlastitu cestu koja ga povezuje s mrežom cesta u blizini imanja Parkview, dok se na sjeveru iznad nje spajaju Prva i Druga avenija, piše Mansion Global.

Luksuz košta

Kao i u ostatku zemlje, cijene nekretnina na otoku Banana temelje se na vrijednosti zemljišta, koje iznosi oko 1100 dolara po kvadratu. Cijene samostojećih kuća, koje je rijetko pronaći slobodne na tržištu jer ih na otoku nema mnogo, prodaju se s početnom cijenom od oko 2,75 milijuna dolara. 

Najskuplja slobodna kuća sa šest spavaćih soba i 2600 kvadrata okućnice ima cijenu od 13 milijuna dolara, dok četverosobne kuće s prosjekom od 400 kvadrata i 1000 kvadrata okućnice koštaju milijun dolara. Daleko je više stanova i manjih kuća od samostojećih obiteljskih kuća jer je zemljišta malo, a cijene su visoke.

Banana otok

Otok također ima tri istaknuta stambena projekta - Ocean Parade Towers, Toranj Bella Vista i Lakepoint Apartments. Od njih je najpoželjniji Ocean Parade, zbog brojnih sadržaja koji uključuju teniske terene, olimpijske bazene, dvije teretane i područja namijenjena samo djeci.

Kako je originalno planirano, Banana otok je ekskluzivna zajednica podijeljena na 553 imanja veličine od 1000 do 4000 kvadrata, a najviša visina kuće je tri kata. Prvi domovi izgrađeni su na južnoj strani otoka, kompleksi stanova nalaze se na sjevernoj strani, dok se kuće sada prostiru i centrom otoka.

Prednosti Afrike i brutalan rast

Prve su kuće izgrađene u britanskom i dubaijskom tradicionalnom stilu, vrlo su impozantne i s velikim uređenim vrtovima. Novije su kuće modernog stila, s ravnim kutevima i izdužene, jer se nalaze na užim zemljištima.

Bazeni su vrlo popularni i gotovo ga svaka kuća ima, kuhinje se obavezno rade po mjeri, walk in garderobe i najbolji sustavi osiguranja su "must have" za dobrostojeće Nigerijce i poslovnjake koji su se ovdje doselili iz SAD-a, Velike Britanije, Libanona, Indije i Francuske. 

Oni rade za multinacionalne kompanije, a na otok su smjestili svoje obitelji koje su tamo stvorile dom za sebe u izoliranoj i ekstravagantnoj zajednici.

U idućih deset godina Afrika će postati najdinamičnije rastuća regija na svijetu, prenosi Focus procjene Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, banaka i konzultantskih tvrtki.

Prosječni prihodi porasti će za polovicu. Relativan mir, u usporedbi s proteklim desetljećima punim ratova, privlači i europske poduzetnike. Mnoge njemačke velike tvrtke u međuvremenu su zauzele položaje na crnom kontinentu, čiji predstavnici pojačano ističu prednosti Afrike.

Prema istraživanju svjetske trgovinske organizacije UNCTAD Afrika bi do 2014. mogla zabilježiti najveći rast izravnih stranih ulaganja na svijetu, ona bi mogla porasti čak za 84 posto.

Superbogati u Nigeriji

Za državu čijih 70 posto državnih prihoda ovisi o nafti, pad cijena na tom tržištu predstavlja veliki problem. Indeks dionica je u 2014. godini pao za 40 posto, dok je valuta u posljednjih pola godine izgubila petinu svoje vrijednosti.

Osoba koju je ovo sve najteže pogodilo je i ona koja si sve to može priuštiti: najbogatiji čovjek u Africi - Aliko Dangote, kojemu je Forbes nadjenuo titulu 'najvećeg gubitnika', budući da je njegovo bogatstvo palo najviše na svijetu, u dolarskoj protuvrijednosti.

Pa ipak, on i dalje ima bogatstvo vrijedno 14.7 milijardi dolara, te njegove tvrtke broje četvrtinu tržišnog kapitala na Lagos burzi. Čak i uz nezaposlenost mladih i široko rasprostranjenu korupciju, ekonomski rast je obogatio elitu ove zemlje. U Nigeriji je tako populacija visoke neto vrijednosti porasla za 44 posto između 2007. i 2013. godine.

Najčitaniji članci