Različite vrste ribe nanizane na štapiće, klasični ramstek punjen sirom i pršutom te slaninom obavijena piletina postaju nov doživljaj roštilja
Ramstek punjen pršutom i sirom te hrskava piletina
Iako hrani pečenoj na roštilju ne treba ništa osim soli i papra, eksperimentiranje sa sastojcima može rezultirati odličnim okusima. Različite vrste ribe postat će delicija na ražnjiću. Kupite filete nekoliko vrsta riba, narežite ih na kockice, pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem te ostavite da stoje pola sata u posudi s malo češnjaka. Ribu nanižite na štapiće, između stavite krišku limuna ili limete te pecite po četiri minute sa svake strane. Ljubitelji mesa uživat će u ramsteku punjenom pršutom i ovčjim sirom. Na debljem ramsteku napravite džep i ugurajte ovčji sir omotan pršutom. Premažite senfom i pecite po želji, ovisno kakvo meso želite. Piletinu možete omatati slaninom i tikvicama, meso puniti začinima poput ružmarina, kadulje i peršina ili ga kombinirati s voćem poput suhih šljiva. Ovakve i slične ideje s detaljnim objašnjenjima možete pronaći u kuharici “Roštilj”, drugoj knjizi iz kolekcije kuharica na svim kioscima za 29,90 kn.
SVINJSKA VRATINA S POVRĆEM
SASTOJCI: 4 svinjska kotleta s vratnog dijela, 250 g trbušne maramice, tikvica, paprika, rajčica, sol, papar, češnjak
Namočite trbušnu maramicu u hladnoj vodi kako biste je lakše razvukli. Tikvicu narežite na kolute, a papriku i rajčicu na kockice. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin te posolite i promiješajte. Kotlete posolite i popaprite. Rastegnite maramicu i narežite je na 4 komada. Na svaki stavite povrće i kotlet te čvrsto zamotajte. Pecite na umjereno vrućem roštilju po 10 minuta sa svake strane. Masnoća nije potrebna.
RAŽNJIĆI OD POVRĆA S TOFUOM
SASTOJCI: 200 g tofua, tikvica, crvena paprika, 100 ml umaka od soje, 2 češnja češnjaka, 60 ml maslinova ulja, peršin, 4 ažnjića
Pomiješajte umak od soje s maslinovim uljem te dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Operite tikvice i narežite na debele trake. Papriku narežite na krupnije komade. Povrće pomiješajte s tofuom narezanim na kocke. Prelijte marinadom, oprezno promiješajte i stavite u hladnjak najmanje dva sata. Smjesu promiješajte više puta. Na ražnjiće redajte tofu i povrće. Pecite na roštilju četiri minute sa svake strane.