Lifestyle

Komentari 2

Ranije kitite bor ove godine? To nas veseli i vraća u djetinjstvo

Ranije kitite bor ove godine? To nas veseli i vraća u djetinjstvo

Sve je više onih koji su je, umjesto na Badnjak, kako to tradicija nalaže, okitili već početkom prosinca i tako ranije unijeli u domove duh Božića. U svijetu neki bor kite već sredinom studenog

Pandemija korona virusa mijenja navike u gotovo svim segmentima našeg života, a mjere zaštite koje idu za tim da moramo prorijediti i druženje s članovima obitelji koji nisu u istom kućanstvu, čine nas sve ranjivijima.

POGLEDAJTE VIDEO: Gastro ponuda adventa u Zagrebu

Sve rjeđe odlazimo u dulje posjete starijim roditeljima, te djedovima i bakama, da im ne prenesemo koronu, već im u prolazu samo dostavimo ono što smo im kupili, bez poljupca i zagrljaja koji liječi svaku tugu. Sve rjeđe se družimo s prijateljima s kojima smo nekad znali proživjeti večer punu smijeha i radosti.

Ne odlazimo više toliko u kafiće, sve manje ljudi nam dolazi u posjetu, a sve je manje volje i za odlazak u prirodu, jer smo nakon posla dodatno izmoreni stalnim porukama o novim mjerama, covid-potvrdama, držanju distance, nošenju maski, pranju ruku, te posebno podjelama oko cijepljenja.

Zbog slične situacije mnogi su vjernici lani odlučili ranije okititi božićnu bor, pa je bilo onih koji su je, umjesto na Badnjak, kako to tradicija nalaže, okitili već početkom prosinca i tako ranije unijeli u domove duh Božića: Vjeruju u to da ćemo sve što nam se događa nekako prebroditi, zahvaljujući ljubavi i nadi koju taj blagdan svjedoči.

Iskustva koja su neki podijelili na Facebooku vrlo su pozitivna: Mnogi kažu da su odlukom da to učine tako produljili uživanje u blagdanskom ozračju. Pritom ima onih koji nisu odmah okitili jelku do kraja, već su je samo postavili i dali se u izradu novih ukrasa, pa su tako uživali u vremenu koje su proveli s ukućanima.

Ukrašavanje doma u božićnom duhu prije ‘dozvoljenog’ zabilježeno je i u svijetu. Britanska vrtlarska stranica ‘Primrose’ kaže da je ove godine, u rujnu, na internetu zabilježeno 1,1 milijun pretraživanja pojma božićno drvce, što je 102 posto više u usporedbi s istim mjesecom 2018. godine.

U tjeskobnim vremenima božićni ukrasi pružaju utjehu, a to je psihološki put koji vodi natrag u sigurnu prošlost za one koji su uživali u sretnom djetinjstvu.

Christmas market in Trier opens

- Božićno vrijeme je vrijeme kada više vremena provodimo u domu s najbližima. Gledajući tako, blagdanski period najmanje odskače od nametnute izolacije u kojoj se cijeli svijet nalazi. Zato mi ima smisla da stvaranje ranijeg božićnog ozračja stvara bar nakratko sliku ‘normalnog’, komentirala je lani za MojPortal.hr tu novu naviku Lina Đulvat Bučević, gestalt psihoterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom.

Ona kaže kako takav običaj bar na neko vrijeme ljudima može pomoći da se lakše nose s ograničenjima i problemima s kojima smo zbog pandemije suočeni, pa – zašto ne (i ove godine)?

Najčitaniji članci