Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Raskošni blagdanski jelovnik - od pince, kolača do janjetine...

Raskošni blagdanski jelovnik - od pince, kolača do janjetine...
1

Tu su recepti za rusku salatu u gnijezdu od prženih krumpirića, janjeći but s aromatičnim biljem, kuglof s orasima, pincu, kulich, moka tortu te tortu od mrkve i naranče. Dobar tek!

VIDEO

Nakon korizme i odricanja od omiljenih delicija dočekajte Uskrs spremni za uživanje u bogatom blagdanskom stolu.
Na uskrsnoj gozbi naći će se svega, od janjetine i kuhane šunke, no što je Uskrs bez omiljenih kolača i torti?! Blagdanska okupljanja nezamisliva su bez obiteljskih jela čiji se okusi urezuju u sjećanje još od najranijeg djetinjstva. Upravo su male tajne i kulinarski trikovi iz bilježnica naših mama i baka nezamjenjiv sastojak čarolije uskrsnog stola. 

Narančin kuglof s orasima i karamelom

Sastojci: 500 g brašna, 25 g kvasca, 120 g šećera, 2 dl mlakog mlijeka, 200 g maslaca, 2 žlice kokosova ulja, 1/2 žličice soli, ribana korica naranče i 1/2 limuna, 5 jaja, 100 g ušećerenih narančinih korica, preljev: 150 g šećera, 2 žlice narančina soka, 4 žlice slatkog vrhnja, orasi

Priprema: Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Prosijte brašno u posudu, u sredini razmrvite kvasac. Dodajte malo šećera, brašno i polovicu količine mlijeka pa načinite kvas. Pokrijte zdjelu i ostavite 20 minuta. Otopite maslac i kokosovo ulje, pomiješajte s preostalim šećerom, solju, naribanim koricama pola naranče, limuna i jajima. Smjesu s preostalim mlijekom dodajte kvasu, pa s ostatkom brašna načinite tijesto.

Na kraju umijesite i sitno sjeckane ušećerene narančine korice. Prebacite tijesto u kalup i ostavite na toplom pokriveno 30 min. Pecite kuglof na 200°C oko 40 minuta. Ohladite ga u kalupu i prebacite na rešetku. Karamelizirajte šećer i oprezno umiješajte narančin sok i vrhnje. Vratite na štednjak i kuhajte dok ne dobijete gusti preljev, kojim ukrasite kuglof.

Pinca

Sasttojci: kg brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, 250 g šećera, žličica soli, 3 jaja, 6 žumanjaka, 2 dl mlijeka, 20 g suhoga kvasca, 2 vanilin šećera, dl soka od naranče 

Priprema: Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže 15 minuta. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, dva jaja i šest žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže od tri do četiri sata.

Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite na 200°C. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.

Ruska salata u gnijezdu od prženih krumpirića

Sastojci: 4 jaja, 200 g šunke, 150 g majoneze, 150 g kiselih krastavaca, 300 g krumpira, sol, papar, žličica senfa, žlica kiselog vrhnja, prepeličja jaja, svežanj peršinova lišća

Priprema: Sitno nasjeckajte šunku, tvrdo kuhana jaja i kisele krastavca. Pomiješajte sve majonezom, začinite solju, paprom, senfom i kiselim vrhnjem. Salatu dobro izmiješajte i stavite u okruglu manju zdjelu, koju ste obložili prianjajućom folijom. Stavite u hladnjak do posluživanja. Krumpire ogulite, izrežite na tanke trake i ostavite u hladnoj vodi. Salatu prebacite iz zdjele na veliki tanjur za posluživanje. Sitno nasjeckajte peršinovo lišće.

Krumpir ocijedite, osušite na kuhinjskom ubrusu i ispržite u dubokom ulju. Prebacite ga na ubrus kako bi upio višak masnoće. Oko salate obložite trakice krumpira u oblik gnijezda. Vrh salate u sredini bogato pospite peršinovim listom i umetnite kuhana prepeličja jaja.

Janjeći but s aromatičnim biljem

Sastojci: 1 janjeći but, 1 češanj češnjaka, 1 žličica soli, 1/8 žličice svježe mljevenog papara, 2 žlice maslinova ulja, 1 žličica nasjeckanog ružmarina, 1 žličica sitno sjeckane majčine dušice, 1 žličica sitno sjeckanog mažurana, 2 žlice brašna, 1 šalica bijelog vina, 1 šalica vode 

Priprema: U mužaru zdrobite češnjak sa solju i paprom te pomiješajte s maslinovim uljem. Premažite mješavinom janjeći but, pospite ga mažuranom, majčinom dušicom, ružmarinom i brašnom i stavite u dublju posudu s poklopcem. Ulijte vino i šalicu vode te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko dva sata, dok meso ne omekša. Zadnjih 35 minuta pečenja mesu dodajte oguljene mlade krumpire razrezane na četvrtine. 

Kulich

Sastojci: 2 šalice i 2 žlice toplog mlijeka, 6 jaja, žličica suhoga kvasca, 2 šalice šećera, 226 g maslaca, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice kiselog vrhnja, žličica vanilije, 9 šalica namjenskog brašna, 1 1/2 šalica grožđica, 2 šalice šećera u prahu, 3 žlice limunova soka

Priprema: U zdjeli izmiješajte dvije šalice i dvije žlice toplog mlijeka sa šest jaja, kvascem, šećerom, rastopljenim maslacem, solju, kiselim vrhnjem i vanilijom. Zatim umiješajte četiri šalice brašna, pokrijte i pustite da se diže oko sat vremena. Dodajte ostatak brašna dok mijesite, dokle god se tijesto prestane lijepiti za prste. Umijesite i grožđice, pokrijte i pustite da se diže još dva sata.

Podijelite tijesto po kalupima željene veličine pa pustite da se diže još dva sata. Pecite na 180°C 35 minuta. Neka se ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Pomiješajte dvije šalice šećera u prahu s tri žlice limunova soka i malo vode, dodajte boju za hranu i time prelijte kolač i ukrasite ga.

Moka torta

Sastojci: 5 jaja, 150 g šećera, 200 g čokolade u prahu, 2 žličice gorkoga kakaa, 200 g maslaca, 50 g škrobnog brašna, 150 g brašna, žličica praška za pecivo, vanilin šećer, 80 g mljevenih lješnjaka, krema: dl jake instant kave skuhane u mlijeku, 3 žumanjka, jaje, 10 g škrobnog brašna, 160 g šećera u prahu, 2 dl slatkog vrhnja, sol, 100 g maslaca

Priprema: Otopite maslac, čokoladu u prahu i kakao.    Pjenasto umutite žumanjke s vanilijom pa umiješajte čokoladu s maslacem. Posebno pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i lješnjacima te to pomalo dodajite pripremljenoj smjesi naizmjence s čvrstim snijegom od bjelanjaka. Ulijte u kalup i pecite na 175°C oko 50 minuta. Ohladite pa dva puta vodoravno prorežite biskvit.

Miješajte na pari instant kavu, žumanjke, jaje, škrobno brašno i šećer u prahu. Ohladite smjesu pa umiješajte izmiksani maslac i tučeno slatko vrhnje. Na pladanj stavite obrub kalupa za tortu pa stavite prvu biskvitnu koru na dno. Premažite slojem kreme, poklopite drugim biskvitom, nanesite sloj kreme i stavite treći dio biskvita. Premažite tortu kremom i ukrasite čokoladom.  

Torta od mrkve i naranče 

Sastojci: 400 g mrkve, 150 g oraha, 250 g brašna, 200 g šećera, 1 i 1/2 žličica cimeta, prstohvat mljevenoga klinčića i muškatnog oraščića, 2 žličice praška za pecivo, 3 dl ulja, 4 jaja; krema: 400 g krem sira, 120 g maslac, 4 žlice kiselog vrhnja, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, naranča, orasi za ukrašavanje

Priprema: Mrkvu ogulite i sitno izribajte. U posudi izmiješajte brašno, mljevene orahe, cimet, klinčić, muškatni oraščić i prašak za pecivo. Pjenasto umutite u jaja sa šećerom pa dodajte ulje. Izmiksajte te dodajte ribanu mrkvu i suhe sastojke. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite oko 35 minuta na 170°C.

Dobro ohladite i prerežite biskvit na dva dijela. Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte krem sir, vrhnje, vaniliju, sok naranče i ribanu narančinu koricu. Premažite sloj kreme preko bisvkita, poklopite i ostatkom ukrasite cijelu tortu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj