Lifestyle

Komentari 1

Ratan je palma od koje se ne izrađuje samo namještaj - neki ga jedu, grade skloništa, ukrase

Ratan je palma od koje se ne izrađuje samo namještaj - neki ga jedu, grade skloništa, ukrase

U našim krajevima ratan se najčešće veže uz pleteni namještaj koji se odlično uklapa u prirodni izgled doma, terase i dvorišta. Ratan mnoge obitelji u svijetu spašava od siromaštva

Poznato je oko 600 vrsta i 13 rodova ratana. Pripada obitelji palmi (Arecales ili Palmea) i raste na do 3000 metara nadmorske visine. Većina vrsti porijeklom je iz tropskih regija Afrike, Azije i Australije.

Pogledajte u videu kako se ratan sakuplja i obrađuje:

Ratan koji se koristi za proizvodnju namještaja i drugih komercijalnih stvari uglavnom dolazi iz indonezijskih šuma, a jedan dio doprema se s Filipina, Šri Lanke, Malezije, Laosa, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša.

Gotovo sav ratan prikupljen je u tropskim prašuma, ali kako te šume rapidno nestaju zbog krčenja i pretvaranja šuma u zemljišta neke druge namjene, u svijetu ga je sve manje. Vrlo je popularan i poželjan jer ga je lakše skupljati nego drvo, jednostavniji je za transport, a i raste brže od drveća.

Nakon sječe u šumi ratan se prije prodaje djelomično obradi - onaj s malim promjerom se suši na suncu i dimi povremeno sumporom, a deblji ratan se kuha u ulju kako bi se osušio i zaštitio od insekata.

Za što se sve koristi?

Obzirom da je lagan, izdržljiv i relativno fleksibilan, ratan se koristi u razne svrhe:

Neki plodovi ratana bogati su crvenom smolom koja se naziva zmajeva krv. Nekad se smatralo da ta smola ima ljekovita svojstva, a koristila se i kao boja za violine.

Mnoge obitelji žive od ratana, a spas je i za šume

Industrija ratana godišnje se vrti oko 4 milijarde američkih dolara. Seoske zajednice u Laosu, Kambodži i Vijetnamu uvelike se oslanjaju na trgovinu ratanom. Prodaja čini do 50 posto dohotka u tim selima pa ratan zapravo doprinosi padu siromaštva u ruralnim područjima.

Vijetnam je važan izvoznik gotovih proizvoda od ratana s gotovo 60 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Također, sječa i prerada ratana odlična je alternativa sječi drva u područjima gdje su šume postale opasno prorijeđene. Zapravo, ratan najbolje uspijeva ispod nekih vrsta drveća. Pojedine vrste ratana prikladne su za uzgoj pod voćkama pa to vlasnicima voćnjaka zna biti dodatna zarada, prenosi greatermekong.panda.org.