Obavijesti

Lifestyle

Komentari 81

Razbijanje seks-mitova: Loš seks indikator je i loše veze...

Razbijanje seks-mitova: Loš seks indikator je i loše veze...
1

Samo čin se broji - srušeno! Promatrate li seks kao fizički čin, to je kao da u slastičarnici godinama jedete jedan te isti kolač, kaže seks-terapeutkinja

VIDEO

Ideja da muškarci više žele seks, da im je seks puno važniji nego ženama te da žene nikada ne pokazuju inicijativu jedna je od najvećih seksualnih predrasuda.

- Vjerovanja tipa ‘sve žene’ ili ‘svi muškarci’ narušavaju kvalitetu veze i seksualno zdravlje - kaže psihoterapeutkinja Ida Šamanović.

- Kroz povijest se muška seksualnost poticala, a ženska sputavala te su žene sa seksualnom inicijativom bile na lošem glasu. No danas je situacija drukčija te je normalno i da su žene te koje iniciraju seksualni odnos ili imaju izraženiji libido - ističe Šamanović. 

Jedan od najopasnijih mitova je da je seks pravi samo ako se “odradi do kraja”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No seks je sve ono što povećava osjećaj intimnosti između partnera - dodiri, poljupci, držanje ruku ili bilo što za što osjećate da vas povezuje.

- Promatrate li seks samo kao fizički čin, to je kao da u slastičarnici prepunoj finih delicija godinama konzumirate isključivo isti kolač - pojašnjava prof. Šamanović. Mit o seksu kao isključivo fizičkom činu zanemaruje bogatstvo izvora seksualnog užitka te naposljetku može učiniti seks jednoličnim i dosadnim.

Ako me stvarno poznaje, znat će što želim u seksu

Ne govorite li partneru što volite, prihvatite odgovornost za eventualni neuspjeh. Tako se može dogoditi da ste vi izuzetno nezadovoljni jer vaše potrebe nisu prepoznate, a istodobno je partner iscrpljen brojnim pokušajima i pogreškama pa s vremenom i odustane od “čitanja vaših misli”.

Pristat će na sve što tražim ako me doista voli

Seks podrazumijeva poštovanje vlastitih potreba, kao i potreba druge osobe. Pristajanje na “sve” može ugroziti granice sigurnosti i nipošto nije iskaz ljubavi. S druge strane, privrženi partneri u okruženju ljubavi i povjerenja mogu proširivati granice svoje seksualnosti.

Muškarci su uvijek spremni za seks

Mit kako su muškarci uvijek spremni na seks nema uporište u stvarnosti - razmišljanje o seksu te spremnost na njega i uživanje u vođenju ljubavi više je vezano uz životnu fazu i promjene kroz koje pojedinac prolazi nego uz spol.

Ni sretni parovi ne seksaju se svaki dan

Pretpostavka da bliski i sretni parovi imaju maratonski seks stvara nepotreban pritisak i može uzrokovati probleme u vezi, upozoravaju seksualni terapeuti. 

Često se pogrešno smatra kako dobar seks znači svakodnevno vođenje ljubavi. No istina je da je dobar seks onaj kojim su zadovoljna oba partnera, što god to za njih podrazumijevalo. Mit kako se sretni parovi svakodnevno seksaju i nikad nemaju neslaganja u krevetu jednostavno nije točan. Mnoga su istraživanja pokazala da je barem 50 posto parova u nekom životnom trenutku iskusilo određeni problem u seksualnom životu.

- Kod većine je parova riječ uglavnom o prolaznim smetnjama koje su uzrokovane vanjskim faktorima poput stresa zbog bolesti, prinove u obitelji ili problema na poslu - objašnjava seksualna terapeutkinja Šamanović. No treba napomenuti da loše seksualne epizode u životu svakog para ne znače da veza nije kvalitetna ili da joj je došao kraj nego da se treba poraditi na komunikaciji. Smetnje u seksualnom životu nisu znak neuspjeha nego su normalan, gotovo i očekivani dio svake veze. 

Može se, primjerice, dogoditi da je u nekom životnom razdoblju jedan partner više raspoložen za seks nego drugi te je u takvim situacijama potrebno pronaći kompromis koje će zadovoljiti oboje. 

Pogrešno je razmišljanje da se na odnosima ne treba raditi - kvalitetne veze i odnosi upravo su oni u koje je uloženo najviše truda. 

Seks se pogoršava starenjem?!

Promjene tjelesnog funkcioniranja sastavni su dio naših života od rođenja do starosti. U poznijoj životnoj dobi zbog fizičkih promjena te bolesti i manjka vitalnosti većina parova sve rjeđe izmjenjuje nježnosti, ali s godinama raste kvaliteta njihova odnosa,  no to vrijedi za inače privržene parove, kaže terapeutkinja Šamanović.

Ako ne želi seks, više ga ne privlačim

Ovo vjerovanje ruši seksualno samopoštovanje i stvara nesigurnost. Brojni su razlozi pada libida, od zdravstvenih problema do nezadovoljstva vezom. Potrebno je razriješiti problem koji često uopće nije seksualne prirode. Tek u rijetkim slučajevima partner izbjegava seks jer usmjerava seksualnu energiju u izvanbračnu vezu, kaže terapeutkinja. 

Privlačnost nikad neće nestati ako se stvarno volimo

Na početku veze privlačnost i strast su jake, no kako vrijeme prolazi, tako strast treba održavati. Prekrasno je kad su ljubav i seksualnost realizirane, no isto tako je umijeće održati njihovu vitalnost unatoč brojnim iskušenjima i izazovima koje život donosi. A za to je potrebno dvoje!

Loš seks se može ‘ispraviti’ samo s drugim partnerom

Preduvjet za dobar seks je zdrava vlastita seksualnost i kvalitetna komunikacija s partnerom. Nažalost, neki ljudi rado opisuju užitke i strasti koje su iskusili s ranijim partnerima ‘kastrirajući’ tako seksualnost i ličnost sadašnjeg partnera, kaže prof. Ida Šamanović.

Najčešći seks-stilovi: Jeste li vi strastveni ili rastavljeni par?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru