Lifestyle

Komentari 53

Recept za sok od bazge u kojem nema dodane limunske kiseline

Recept za sok od bazge u kojem nema dodane limunske kiseline

Sok od bazge se pravi u našim krajevima od davnina, skoro svi su ga pili kad bi došli kod baka i djedova. Ovo je starinski recept bez dodatka limunske kiseline koji će vas potpuno oduševiti

Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima - tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.

POGLEDAJTE VIDEO: Sok od povrća

Sastojci:

Priprema:

Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Elderflower (sambucus nigra) clusters, ready for picking

Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.

Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je idealno poslužiti hladan.

Postupak pasterizacije:

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki.

Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Najčitaniji članci