Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Manuka med: Najzdraviji med na svijetu stoji i preko 1000 kn

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti objavljena je studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje...

VIDEO

Manuka med se dobiva od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojemu je poseban i koji mu diže cijenu, je - metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački znanstvenici su usporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Za usporedbu, klasičan med ima do 5 mg/kg.

Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti
Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti

Što više MGO-a ima, to je skuplji

Na primjer, onaj sa 100 mg/kg stoji oko 380 kuna dok se cijena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do nešto više od 1000 kuna za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka ovisi po sezoni i podrijetlu. Najbolji je onaj sa divljih, nekultiviranih područja.

- Istraživanja jasno pokazuje da je izražena antibakterijska aktivnost Manuka meda sa Novog Zelanda izravno potječe iz MGO-a - stoji u istraživanju koje su proveli njemački znanstvenici Elvira Mavric, Silvia Wittmann, Gerold Barth i Thomas Henle, a detaljnije ga možete pogledati OVDJE.

Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka
Recept za kolač star čak 6000 godina - pravi se od 2 sastojka

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases) 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje.

Znanstvenici su shvatili da je u stanju ubiti sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) s kojima su ga testirali. Također, za razliku od utjecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju izgraditi otpornost, prenosi awarenessact.com.

Koliko je Manuka med poseban otkrila je grupa istraživača sa Novog Zelanda, sa Sveučilišta Waikato, još 1981. godine. Rekli su tada kako ima stabilna, jedinstvena i moćna antibakterijska svojstva.

Novozelandske vlasti upozoravaju da se na tržištu nalazi puno krivotvorina te da se Manuka med kupuje od provjerenih trgovaca. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF - Unique Manuka Factor, što u prijevodu znači "jedinstveni manuka faktor". Uz tu oznaku stoji broj, što je taj broj veći, veća mu je i kvaliteta, tj. koncentracija zdravih sastojaka.

Na tablici UMF organizacije Novog Zelanda možete usporediti UMF broj sa količinom MGO-a (methylglyoxal - metilgioksal MGO).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku