Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica
1

Želite li da vam nepce doživi pravi okus jeseni, izaberite jedan od osam recepata pa počastite sebe i obitelj finom delicijom čiji glavni sastojak je bundeva - puna vlakana, vitamina i minerala

VIDEO

Muffini od bundeve bez glutena

- Moj najdraži način korištenja bundeve definitivno bi bio u obliku muffina. Obožavam dubinu okusa i vlakana koja daju osjećaj sitost, a da ne spominjem fantastičan okus jeseni. Dodavanje bundeve muffinima pojačava nutritivnu vrijednost u odnosu na obične muffine jer sadrži dobre stvari poput beta-karotena, kalija, vitamina C i vitamina E. Zbog visokog sadržaja vlakana u bundevi, neću posegnuti za još jednim zalogajem 20 minuta kasnije - rekla je Samantha Voor, osnivačica portala 'Fresh Plates Nutrition' i podijelila jedan od svojih najdražih recepata.

POGLEDAJTE VIDEO o najtežoj bundevi u 2019. godini:

Pokretanje videa...

01:15

RECEPT ZA 12 KOMADA

Sastojci:

* šalica od 2,4 dl

  • 1 šalica pirea od bundeve (ona koristi iz konzerve)
  • 1/4 šalice sirupa od javora ili datulje
  • 1/4 rastopljenog kokosovog ulja (dio za podmazivanje kalupa za muffine)
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 3/4 šalice zobenog brašna
  • 1/4 šalice nezaslađenog mlijeka od badema sa okusom vanilije
  • 1/2 žlice začina za pitu od bundeve (mješavina cimeta, muškatnog oraha, đumbira u prahu, pimenta i klinčića u prahu)
  • 1/8 žličice morske soli
  • 2 jaja (sobne temperature)
  • 3/4 žličice praška za pecivo 
  • šaka nasjeckanih pekan oraha
Homemade Autumn Pumpkin Muffin

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i premažite kalup za muffine kokosovim uljem. Ostatak ulja pomiješajte sa javorovim sirupom pa dodajte ostatak vlažnih sastojaka. Kada se svi dobro sjedine, umiješajte u to suhe sastojke. Napunite svaki otvor u kalupu sa smjesom tako da bude pun do 3/4, pospite orasima i pecite 25 do 28 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista iz muffina).

Punjeni patlidžan s povrćem i cheddarom - za prste polizati
Punjeni patlidžan s povrćem i cheddarom - za prste polizati

Voćni jogurt sa bundevom

- Moj najdraži način kako jesti bundevu je umiješati je u obični grčki tip jogurta. Sviđa mi se što ima toliko vlakana i pomaže mi duže se osjećati sitom. Ponekad umiješam i malo chia sjemenki ili mljevenog lana za još više vlakana. Ako mi treba više snage, u to dodam i malo maslaca napravljenog od sjemenki suncokreta kako bih osigurala i neke zdrave masnoće u obroku. Vrhunac okusa je dodatak nekoliko kapi tamnog javorovog sirupa - kaže Jessica Cording, autorica knjige 'The Little Book of Game Changers: 50 Healthy Habits for Managing Stress & Anxiety'.

Pumpkin dessert with yogurt and homemade granola on dark wooden table

S njom se slaže Allison Gross, osnivačica portala Nutrition Curator, i za nju je bundeva odličan dodatak jogurtu.

- Mnogi jogurti sa raznim okusima kupljeni u trgovini su puni nekih dodataka i šećera. Kombiniranje pirea od bundeve i običnog grčkog jogurta je izvrstan način dodavanja okusa dok u isto vrijeme kontrolirate sastojke i razinu šećera u vašoj prehrani. Možete dodati i malo bobičastog voća i nešto orašastih plodova u to i dobit ćete preslastan doručak koji asocira na jesen - rekla je.

Svladajte butternut bundevu: Ogulite je i narežite brzo i lako
Svladajte butternut bundevu: Ogulite je i narežite brzo i lako

Aromatični umak od bundeve

- Moj omiljeni način jedenja bundeve u obliku pirea u umacima, na primjer umak od bundeve na tjestenini od zelene leće. To je jedno od mojih najdražih jesenskih jela. Iako nemam precizan recept kojeg dosljedno slijedim, obično karameliziram luk i češnjak te ih dodajem u pire pa stavim blender. Dodam i začine poput majčine dušice i ružmarina, te malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja prije nego što ga zagrijavam na štednjaku. Ako vam se sviđaju umaci koji su više tekući, razmislite o dodavanju tekućine mlijeka od orašastih plodova ili malo vode - otkrila je Leah Silberman, osnivačica portala Tovita Nutrition i dodala da na kraju, na tijesto i umak, možete dodati i malo parmezana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tovita Nutrition (@tovitanutrition) on

Špagete s bundevom i kaduljom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • nekoliko listova svježe kadulje ili žličice usitnjene suhe kadulje
  • kilogram bundeve
  • 1 rajčica
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, slatke ili ljute)
  • sol
  • papar
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 250 grama špageta

Priprema: 

Pristavite vodu s malo soli i stavite špagete da se skuhaju. U međuvremenu napravite preljev od bundeve: U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite listiće kadulje. Kad zamiriše i postane hrskava, izvadite je i ostavite sa strane. Ako koristite usitnjenu suhu kadulju, ostavite je u tavi. 

Očistite rajčicu i narežite je na kockice. Očistite bundevu i narežite je na kockice pa oboje ubacite u tavu i pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, papriku, sol i papar pa pržite desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom dodajte povrtni temeljac i kuhajte bundevu oko 20 minuta, dok ne omekša i dok voda u potpunosti ne ispari. Maknite tavu sa štednjaka i, kad se ohladi, usitnite bundevu štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir.

Procijedite tjesteninu i pomiješajte s bundevom pa po potrebi začinite i dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se tjestenina kuhala, da malo razrijedite sos od bundeve. Na kraju začinite proprženim listićima kadulje ili s malo papra.

Pire od bundeve kao prilog

Komad bundeve s korom zapecite u pećnici dok meso ne postane mekano. Skinite ga s kore i vilicom zgnječite u pire pa poslužite uz meso. 

Pržene koštice bundeve kao čips

Kupite li cijelu domaću bundevu, sačuvajte koštice i pripremite ih kao grickalice. Očistite koštice od ‘mesa’ pa ostavite na papiru da se posuše, pa lagano tostirajte u tavi i poslužite ispred tv-a uz omiljeni film. Ako mijesite domaći kruh, možete ih dodati u tijesto pa ćete dobiti mirisni kruh s košticama. 

Juha od bundeve

Sastojci:

  • 500 grama bundeve
  • malo mlijeka i vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

Očistite bundevu, narežite ju na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhana, štapnim mikserom je usitnite, pa dodajte malo mlijeka i vrhnja po želji. Pristavite na vatru dok ne zakuha, pa pustite da kuha na laganoj vatri oko tri minute. Začinite i poslužite sa žlicom vrhnja koju ste dodali u sredinu tanjura. 

Jednostavna bučnica

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta za savijače
  • 500 grama bundeve
  • 500 grama svježeg sira
  • 250 mililitara punomasnoga kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • ulje
  • sol
  • maslac za premazivanje  
Strudel with pumpkin and cream cheese.selective focus

Priprema:

Bundevu naribajte, posolite i ostavite 30 minuta pa dobro ocijedite tako da rukama istisnete vodu. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i jaja, dodajte kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješajte i po potrebi posolite.

Raspakirajte lisnato tijesto i počnite ga puniti: dva lista tijesta malo nauljite pa na njega rasporedite nekoliko žlica nadjeva. Zamotajte i odložite na lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Ponovite sve dok ne iskoristite sve tijesto i sav nadjev.

Na kraju pomiješajte malo ulja i vode pa time premažite tijesto. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Po bučnici rasporedite tanke listiće maslaca i stavite je u zagrijanu pećnicu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA: Zamijerila se svima ovom šokantnom izjavom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith