Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Registar otoka: Svi naši otoci i zanimljivosti o njima - spadaju u najsunčanije krajeve Europe

Registar otoka: Svi naši otoci i zanimljivosti o njima - spadaju u najsunčanije krajeve Europe

U registru ima i svakakvih interesantnih informacija poput te da je Hrvatska, uz Finsku, jedina zemlja Europske unije koja ima zakon o otocima ili da je svaki 32. stanovnik Hrvatske otočanin

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske je prije desetak dana uspostavilo Registar otoka čiji cilj je bio stvoriti dokument koji će imati sve bitne informacije vezane za obalu i otoke. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prelijepi hrvatski otoci

Pokretanje videa ...

01:05

U registru je upisano 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi. Svaka stavka ima upisanu županiju u kojoj se nalazi, kategoriju, geografsku površinu, nastanjenost i udaljenost od kopna.

Registar sadrži osnovne, geografske i demografske podatke, podatke o teritorijalnoj nadležnosti te podatke o indeksu razvijenosti, prometnoj povezanosti i podatke iz nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Čudesna priroda u rano jutro: Ovo su biseri rose nježno rasuti i zapleteni u paukovoj mreži
Čudesna priroda u rano jutro: Ovo su biseri rose nježno rasuti  i zapleteni u   paukovoj mreži

Na primjer Daksa je otočić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 65,880 metara kvadratnih koji se nalazi u priobalju i nije nastanjen. Gangarol je otočić u Šibensko-kninskoj županiji koji ima 332,103 metara kvadratnih, kanalski je tip otočića i nije nastanjen.

U registru ima i svakakvih interesantnih informacija poput te da je Hrvatska, uz Finsku, jedina zemlja Europske unije koja ima zakon o otocima ili da je svaki 32. stanovnik Hrvatske otočanin. Pa da je najviši otočni vrh Vidova gora na otoku Braču visok čak 778 metara nad morem.

Odlične ideje za izlet: Super mjesta za odmaranje i uživanje
Odlične ideje za izlet: Super mjesta za odmaranje i uživanje

Najdulju obalnu crtu ima otok Pag, najveću površinu ima otok Cres, a najduži otok je Hvar. Najviše stanovnika od svih otoka ima otok Krk. 

Zanimljiva informacija je da hrvatski otoci spadaju u najsunčanije krajeve Europe.

Duško Marušić/Pixsell

Na otocima, uključujući i poluotok Pelješac, živi ukupno 132,756 stanovnika - na 50 naseljenih otoka, u 18 gradova na otocima i u 41 općini, odnosno u 345 naselja.

Najgušće naseljen je otočić Krapanj u Šibensko-kninskoj županiji koji je velik ukupno 356,141 metara kvadratnih i nalazi se u priobalju.