Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Rekli su mu da je premlad za rak, 4 mjeseca kasnije je umro

Čovjeku koji se mučio da proguta mali gutljaj vode i kojem je rečeno da je u pitanju tjeskoba, umro je mjesec dana nakon što mu je konačno dijagnosticiran rak jednjaka

VIDEO

Ryanu Greenanu (35) su rekli da je premlad da bi imao rak jednjaka, a doktor ga je poslao doma misleći da je u pitanju problem s refluksom. On je prihvatio tu dijagnozu i nije se vratio jer je opće mišljenje da se rak jednjaka pojavljuje samo kod starijih ljudi.

No manje od četiri mjeseca nakon što je prvi put otišao doktoru, umro je od raka jednjaka, jer je bolest predugo ostala neidentificirana te se rak proširio cijelim njegovim tijelom.

Nedugo prije nego što je otkrio da je bolestan, Ryan je zaprosio svoju djevojku Natashu. Njegova obitelj sada želi podići svijest o raku jednjaka i upozoriti ljude koje su njegove posljedice.

Otac dvije kćeri, u dobi od 8 i 11 godina, radio je kao njegovatelj i prvi put je u rujnu 2018. otišao kod doktora kako bi provjerio zašto ima poteškoće s jedenjem i pijenjem

Njegov doktor opće prakse je smatrao da je problem vjerojatno uzrokovan tjeskobom i nisu napravljene nikakve daljnje pretrage. Par mjeseci kasnije, u prosincu 2018., Ryan Greenan, iz Wester Hailesa u Edinburghu, se srušio na poslu.

Nakon toga, doktori su po prvi put otkrili rak jednjaka koji se već proširio na pluća i jetru. Umro je u siječnju ove godine. 

- Šokirana sam. Tako sam ljuta. Da su ranije napravili testove, moj stariji brat bi i danas bio ovdje - rekla je njegova sestra Kerry Greenan za Edinburgh Evening News.

Gospodin Greenan nije mogao izliječiti rak jer je predugo trebalo da ga se dijagnosticira, a kad su to napravili, rak se već proširio na njegova pluća i jetru.

- Da su ga poslali na testiranje ranije, mogli su ga operirati, mogli su mu dati kemoterapiju. Ali nakon tri mjeseca se toliko proširio da nisu više ništa mogli učiniti - ispričala je njegova sestra.

Zbog golemog tumora ne izlazi iz kuće, nema dečka, ni život...
Zbog golemog tumora ne izlazi iz kuće, nema dečka, ni život...

Rak jednjaka se najčešće pojavljuje kod ljudi u dobi od 60 do 70 godina i utječe na dio grla kroz koji hrana putuje u želudac.

Može se liječiti kirurškim zahvatom, kemoterapijom ili radioterapijom ako se na vrijeme otkrije, ali ako se ne dijagnosticira na vrijeme često je neizlječiv.

- Kad je Ryan prvi put otišao kod doktora, rečeno mu je da je uznemiren i da je premlad da bi imao rak jer je imao samo 35 godina - rekla je sestra Kerry.

Alkohol i pušenje povećavaju rizik za rak jednjaka 

Rak jednjaka je izlječiv, ali u većini slučajeva su izgledi loši. Javlja se u sluznici jednjaka, a najčešće pogađa osobe starije od 60 godina.

Sužava jednjak, cijev koja prolazi između stražnjeg dijela grla i želuca, što otežava oboljelim ljudima gutanje.

Bolest je osobito česta u nekim dijelovima Afrike i Kine, gdje je povezana s lokalnom prehranom ili načinom kuhanja hrane. Na Zapadu na pojavu raka jednjaka utječe pušenje cigareta i konzumacija alkohola. Čini se da kombinacija ta dva čimbenika povećava rizik.

Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'
Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'

Kirurgija je najčešći način liječenja raka jednjaka, osobito ako se bolest nije proširila. Radioterapija i kemoterapija također se koriste kod nekih pacijenata, a istražuju se i novi tretmani kao što je fotodinamička terapija koja koristi kemikalije aktivirane svjetlom.

Ponekad se u jednjak umetne cijev kako bi se smanjile teškoće pri gutanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'