Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) 'sigurno je i neophodno u liječenju raka grlića maternice', podsjećaju zdravstveni radnici na dan obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv raka

Foto: Dreamstime
32 komentara

Neutemeljene glasine negativno utječu na povećanje broja onih koji bi se htjeli cijepiti, a cjepivo je ključno u prevenciji razvoja raka vrata maternice', rekla je Elisabete Weiderpass, direktorica Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije.

Po podacima IARC-a u svijetu je 2018. godine dijagnosticirano oko 570.000 novih slučajeva raka vrata maternice. Od te zloćudne bolesti svake godine umre 310.000 žena, uglavnom u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Riječ je četvrtome najčešćem karcinomu među ženskom populacijom, objavio je IARC.

ISKUSTVO HRVATSKOG LIJEČNIKA Onkolog koji je i sam obolio od raka: To nije smrtna presuda!

Ta organizacija procjenjuje da bi, ako se proces prevencije ne pojača, ova bolest do 2040. godine mogla prouzročiti oko 460.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera koju zagovaraju znanstvenici i liječnici je cijepljenje protiv HPV-a, skupine vrlo čestih virusa koji se prenose spolnim putem. 

Foto: Dreamstime

Po podacima WHO-a dvije podskupine virusa, HPV 16 i 18, uzrokuju 70 posto karcinoma i prekanceroznih cervikalnih lezija zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje cijepljenje djevojčica u dobi od 9 do 14 godina.

No s obzirom na globalni porast nepovjerenja u razne vrste cjepiva i cjepivo protiv HPV-a izaziva kontroverze. Kritičari ga smatraju okidačem za autoimune bolesti poput multiple skleroze, premda taj podatak nisu potkrijepili niti jednom znanstvenom studijom.

KARTA EPIDEMIJE RAKA U HRVATSKOJ Hrvatice najčešće pogađa rak dojke, a Hrvate rak prostate...

- U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, IARC ističe da je i dalje predan borbi protiv te bolesti te da bezrezervno stoji iza podatka po kojemu je cjepivo protiv HPV-a učinkovito i sigurno - istaknula je Elisabete Weiderpass.

U dvadeset zemalja svijeta cijepljenje se, osim djevojčicama preporučuje i dječacima. Cilj je smanjenje cirkulacije virusa. Uz rak maternice, spomenuti virusi mogu biti i uzročnici raka anusa i rektuma te raka grla i jednjaka kao posljedice oralnog seksa.

Uz cijepljenje WHO se zalaže i za sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv raka grlića maternice. To uključuje redovite preglede te liječenje prekanceroznih lezija, kao i postavljanje dijagnoze te liječenje invazivnih oblika raka vrata maternice.

- Ako se dijagnosticira u ranoj fazi ova vrsta raka je izlječiva - poručuju iz WHO-a. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message