Lifestyle

Komentari 17

Rekordan dan: Danas se treba roditi najviše beba u godini...

Rekordan dan: Danas se treba roditi najviše beba u godini...

U prosjeku se svake minute rađa stotine beba. Ali, rujan je mjesec za koji je dokazano da se rodi najviše djece, posebno na jedan dan. Ove godine u Velikoj Britaniji bi to trebao biti 26.rujna

Ovog tjedna se u Velikoj Britaniji očekuje oko 2000 porođaja, a četvrtak 26. rujna bi trebao biti najpopularniji. Prema analizama jedan od najpopularnijih dana za vođenje ljubavi je dan nakon Božića, kod nas blagdan sv. Stjepana, u Britaniji tzv. Boxing Day. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Blagdansko vrijeme je, čini se, vrijeme kada su parovi najbolje raspoloženi, a već je dokazano da se u devetom mjesecu rodi najviše djece. Za usporedbu, najmanji broj beba rođen je 25. i 26. prosinca.

Međutim, Ured za nacionalnu statistiku tvrdi da postoji mnogo praktičnije objašnjenje zašto se najviše djece rađa u devetom mjesecu. Oni tvrde da je sve povezano sa školom i da se roditelji tako nadaju da će njihovo dijete biti najstarije.

Koji god razlozi bili pravi, jedno je jasno, a to je da statistike ne lažu, prenosi Mirror.

Djeca rođena u rujnu su naprednija od vršnjaka 

U studiji 'Dob polaska u školu i kognitivni razvoj' iz 2017. godine stoji kako su djeca rođena u rujnu inteligentnija od svojih vršnjaka. Studija polazi od toga da su ta djeca u prednosti jer su obično najstarija u svojoj dobnoj grupi, pa tako i u razredu, te imaju dodatnih godinu dana za razvijanje znanja i vještina koje će u školi trebati. 

Kognitivni razvoj djece rođene u rujnu uspoređen je s razvojem druge djece u istom razredu i u istoj školi, uključujući i djecu rođenu u kolovozu, koja su najmlađa u razredu. U ovom je istraživanju sudjelovalo više od milijun djece između šeste i 15. godine života, a djeca rođena u rujnu su iz godine u godinu pokazivala najbolje rezultate. 

Zaključak do kojeg su voditelji studije došli jest kako je predškolska godina kod djeteta ključna za socijalni, kognitivni i emotivni razvoj, da bi što bolje prihvatilo ulogu učenika i sve što s njom dolazi. Kako su rujanska djeca najstarija, pa time i najzrelija, bolje im je išlo učenje, ali su se lakše i oslanjali na druge. Bili su i manje vezani za roditelje, te su s nestrpljenjem iščekivali početak školske godine.

Voditelji su istaknuli da sve to skupa pokazuje kako će ta djeca vjerojatno upisati i bolje fakultete, pa i imati manje šanse za delinkventno ponašanje. 

Naravno, mnogi faktori utječu na razvoj inteligencije djeteta i njegov napredak općenito, kao što je utjecaj roditelja, socijalnoekonomski status, i konačno dob. A da ima roditelja koji su svjesni takve dobne prednosti pokazuje i podatak da u SAD-u oko 4-5.5% posto roditelja svoju djecu  u vrtiće i u škole upisuju godinu dana kasnije, ne bi li tako stekla akademsku prednost. 

Neki roditelji čak i ispišu djecu iz prvog razreda ako ustanove da se muče s gradivom, pa ih daju u školu godinu kasnije. 

Ako imate dijete rođeno u rujnu, možda će vas još nešto zanimati. Naime, ova je studija pokazala da ta djeca dobivaju bolje ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog te godine prednosti jer i škola počinje u rujnu. Naravno, kao i svugdje i tu postoje iznimke koje potvrđuju pravilo, a ako vam dijete nije rođeno u rujnu, nema dvojbe da će i ono biti uspješno ako mu se dovoljno posvetite i pružite mu ono što mu treba kroz odrastanje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S IVANOM VUKUŠIĆEM:

 

Najčitaniji članci