Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Rekordan dan: Danas se treba roditi najviše beba u godini...

Rekordan dan: Danas se treba roditi najviše beba u godini...
1

U prosjeku se svake minute rađa stotine beba. Ali, rujan je mjesec za koji je dokazano da se rodi najviše djece, posebno na jedan dan. Ove godine u Velikoj Britaniji bi to trebao biti 26.rujna

Ovog tjedna se u Velikoj Britaniji očekuje oko 2000 porođaja, a četvrtak 26. rujna bi trebao biti najpopularniji. Prema analizama jedan od najpopularnijih dana za vođenje ljubavi je dan nakon Božića, kod nas blagdan sv. Stjepana, u Britaniji tzv. Boxing Day. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Blagdansko vrijeme je, čini se, vrijeme kada su parovi najbolje raspoloženi, a već je dokazano da se u devetom mjesecu rodi najviše djece. Za usporedbu, najmanji broj beba rođen je 25. i 26. prosinca.

Uz pomoć ovog trika dijete će ispričati sve detalje iz škole
Uz pomoć ovog trika dijete će ispričati sve detalje iz škole

Međutim, Ured za nacionalnu statistiku tvrdi da postoji mnogo praktičnije objašnjenje zašto se najviše djece rađa u devetom mjesecu. Oni tvrde da je sve povezano sa školom i da se roditelji tako nadaju da će njihovo dijete biti najstarije.

Koji god razlozi bili pravi, jedno je jasno, a to je da statistike ne lažu, prenosi Mirror.

Djeca rođena u rujnu su naprednija od vršnjaka 

U studiji 'Dob polaska u školu i kognitivni razvoj' iz 2017. godine stoji kako su djeca rođena u rujnu inteligentnija od svojih vršnjaka. Studija polazi od toga da su ta djeca u prednosti jer su obično najstarija u svojoj dobnoj grupi, pa tako i u razredu, te imaju dodatnih godinu dana za razvijanje znanja i vještina koje će u školi trebati. 

Kognitivni razvoj djece rođene u rujnu uspoređen je s razvojem druge djece u istom razredu i u istoj školi, uključujući i djecu rođenu u kolovozu, koja su najmlađa u razredu. U ovom je istraživanju sudjelovalo više od milijun djece između šeste i 15. godine života, a djeca rođena u rujnu su iz godine u godinu pokazivala najbolje rezultate. 

Zaključak do kojeg su voditelji studije došli jest kako je predškolska godina kod djeteta ključna za socijalni, kognitivni i emotivni razvoj, da bi što bolje prihvatilo ulogu učenika i sve što s njom dolazi. Kako su rujanska djeca najstarija, pa time i najzrelija, bolje im je išlo učenje, ali su se lakše i oslanjali na druge. Bili su i manje vezani za roditelje, te su s nestrpljenjem iščekivali početak školske godine.

Voditelji su istaknuli da sve to skupa pokazuje kako će ta djeca vjerojatno upisati i bolje fakultete, pa i imati manje šanse za delinkventno ponašanje. 

Naravno, mnogi faktori utječu na razvoj inteligencije djeteta i njegov napredak općenito, kao što je utjecaj roditelja, socijalnoekonomski status, i konačno dob. A da ima roditelja koji su svjesni takve dobne prednosti pokazuje i podatak da u SAD-u oko 4-5.5% posto roditelja svoju djecu  u vrtiće i u škole upisuju godinu dana kasnije, ne bi li tako stekla akademsku prednost. 

Neki roditelji čak i ispišu djecu iz prvog razreda ako ustanove da se muče s gradivom, pa ih daju u školu godinu kasnije. 

Ako imate dijete rođeno u rujnu, možda će vas još nešto zanimati. Naime, ova je studija pokazala da ta djeca dobivaju bolje ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog te godine prednosti jer i škola počinje u rujnu. Naravno, kao i svugdje i tu postoje iznimke koje potvrđuju pravilo, a ako vam dijete nije rođeno u rujnu, nema dvojbe da će i ono biti uspješno ako mu se dovoljno posvetite i pružite mu ono što mu treba kroz odrastanje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S IVANOM VUKUŠIĆEM:

Pokretanje videa ...