
Općenito, riba je izvrstan izvor kompletnog proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne sintetizira. Također sadrži kolin i jod, kao i druge hranjive tvari, ovisno o vrsti
Lifestyle
Komentari 3Općenito, riba je izvrstan izvor kompletnog proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne sintetizira. Također sadrži kolin i jod, kao i druge hranjive tvari, ovisno o vrsti
Od laganih i blagih vrsta poput oslića i bakalara do aromatičnog lososa i tune, postoji mnogo vrsta ribe, svaka sa svojim specifičnim okusom i hranjivim profilom. Ako redovito jedete ribu i pitate se koliko je zdravo konzumirati je svakodnevno, evo odgovora stručnjakinje.
Konzumiranje ribe smatra se dobrim načinom unosa proteina.
- Općenito, riba je izvrstan izvor kompletnog proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne sintetizira - kaže Amerikanka Rosemary Trout, direktorica programa kulinarskih umjetnosti i znanosti o hrani na Sveučilištu Drexel.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Osim proteina, hladnovodne ribe, poput lososa i tune, bogate su esencijalnim masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca. Ribe također sadrže kolin i jod, kao i druge hranjive tvari, ovisno o vrsti.
Prema Prehrambenim smjernicama za Amerikance, odrasle osobe trebale bi dnevno unositi oko 140 do 200 grama proteina, uključujući 200 do 280 grama morskih plodova tjedno. Prema riječima profesora i epidemiologa s Harvard T.H. Chan School of Public Health, za većinu ljudi svakodnevna konzumacija ribe je prihvatljiva.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Međutim, kod konzumiranja ribe postoji i pitanje žive.
- Nakupljanje metil-žive predstavlja rizik jer je toksična, osobito za središnji živčani sustav i bebe u maternici. Stoga se preporučuje da trudnice i dojilje izbjegavaju velike ribe poput sabljarke, tune i morskog psa - dodaje Trout.
FDA preporučuje konzumaciju riba s nižom razinom žive, kao što su losos, škampi, crni brancin, bakalar, školjke, tilapija, jastog i sardine.
Iako se često raspravlja o prednostima divlje i uzgojene ribe, Trout kaže da su obje dobre kao izvor proteina. Divlje i uzgojene ribe mogu imati različite okuse i nutritivne profile zbog različitih prehrana.
- Uzgojene ribe koje su hranjene dijetama s ugljikohidratima imaju više zasićenih masti u odnosu na divlje uhvaćene ribe - ističe ona.
Preporuka je kupovati ribu od provjerenih trgovina ili ribarnica.
- Riba bi uvijek trebala biti vrlo hladna i skladištena na ledu s mogućnošću otjecanja vode, ili smrznuta - savjetuje Trout.
Ističe da jede konzerviranu ribu kao dodatak salatama, sendvičima ili pizzama te voli manje začinjenu ribu poslužiti s povrćem ili kao hladnu u salati, piše msn.