Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Riječ 'Moraš. Zato’ djeca čuju kao 'Ništa ne vrijediš’

Riječ 'Moraš. Zato’ djeca čuju kao 'Ništa ne vrijediš’
1

Roditeljima je katkad mnogo bolje zastati i na trenutak promisliti jer naoko bezazlene fraze mogu trajno uništiti samopouzdanje djeteta

VIDEO

Mnoga djeca za odrastanja slušaju slične ili iste stvari od roditelja, tvrde psiholozi. Kao jednu od djeci najtežih navode popularnu frazu: “Zato što sam ja roditelj, i ja tako kažem!”. Ta izjava djetetu daje do znanja da njegova razmišljanja, osjećaji, argumenti i stavovi uopće nisu važni. Ona automatski “otpisuje” dijete i njegove ideje. I tu je kraj rasprave. Reagirate li tako, postići ćete da se mališan osjeća loše, prestane razgovarati s vama i počne graditi temelje za pobunu. Na dijete će slično djelovati i fraza: “Ne izazivaj me, danas sam loše volje”. Pouka ove rečenice bit će: “Ako si umoran ili loše raspoložen, slobodno se iskali na drugome”. Roditelji ne moraju biti apsolutno besprijekorni odgojitelji kako bi djeca odrasla u odgovorne, brižne i pouzdane mlade ljude. No vrlo je bitno da katkad najprije zastanu i promisle, a tek onda izgovore riječi koje bi mogle uznemiriti dijete, kažu stručnjaci. Koliko god to roditeljima bilo teško zbog nedostatka vremena.

>> Fraze poput “Nikad ništa od tebe” ili “Da si barem sličniji bratu” govore djetetu da se roditeljima ne sviđa te u njemu izazivaju osjećaje beskorisnosti, beznađa, odbačenosti, revolta i depresije. Diktatorska izjava “Zato što sam ja tako rekao” najčešće rezultira dječjom pobunom i otporom, a čak i ako odmah popuste, djeca sigurno neće zaboraviti protutužbe.
IMAŠ VREMENA DOK NE NABROJIM DO TRI. JEDAN, DVA, TRI!
Što će biti nakon trojke? Zaplašivanje i naređenja nisu najbolji način odgajanja djeteta. Mnogo je bolje pokušati strpljivim argumentiranim razgovorom.
NAPRAVI KAKO SAM TI REKAO, A NE KAKO SAM JA NAPRAVIO
Propovijedanje jednoga, a primjenjivanje drugoga potaknut će dijete da se ponaša jednako tako. Moglo bi početi skrivati neko ponašanje, posebno pred vama.
SMJESTA DOLAZI ILI ODLAZIM BEZ TEBE!
Autoritativno i ljutito iznošenje zahtjeva raspirit će djetetovo buntovno raspoloženje.
BEZOBRAZNA SI I ZLOČESTA!
Jako, jako pogrešno. Ovakva reakcija ranjava dječje samopouzdanje, izaziva jad, ljutnju i zatvaranje u sebe. Zato radije sagledajte situaciju iz drugoga kuta.
I...KAKO SE KAŽE...?
Vjerojatno nema djeteta koje barem jedanput nije čulo ovu frazu. Kaže se, hvala. Bezazlena (no ne i djeci omiljena) fraza.
KAKO MOŽEŠ BITI TAKO BLESAVA!
Ovakva bi izjava u djetetu mogla potaknuti negativno poimanje sebe. A povratna bi reakcija mogla biti ponavljanje “gluposti” ili dokazivanje roditelju kako je u krivu.
VIDIŠ, REKLA SAM TI DA ĆE BITI TAKO...
Ove riječi mogu u trenutku narušiti dječje samopouzdanje. Ponavljaju li se često, mogu ostaviti trajne posljedice. Ono što je dijete počelo samostalno, nakon njih pretvara se u neuspjeh i nesposobnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti