Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Roditelji koji češće maze svoje bebe mogu im poboljšati DNK

Znanstvena istraživanja potvrdila su kako ljubav kojom obasipate svoju djecu ima znatan učinak ne samo na psihološki razvoj djeteta, nego i na promjene na molekularnoj razini

Foto: Dreamstime
7 komentara

Časopis Development and Psychopathology objavio je studiju koja navodi kako učestale nježnosti koje pružate novorođenčadi mogu pozitivno utjecati na djetetove gene, piše Brightside.

Fotolia POSEBNA VEZA Pravi minigenijalci: Bebe znaju da im stižu roditeljski zagrljaji

Istraživanje su proveli na 94 novorođenčeta starosti pet tjedana. Zamolili su roditelje da vode dnevnik dnevnog rasporeda i vremena koje provedu s djecom.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Zanimalo ih je kada jedu, spavaju i plaču. Dodatno su tražili da zabilježe koliko je bilo tjelesnog kontakta prilikom skrbi o djeci.

Foto: Dreamstime

Nakon četiri i pol godine, uzeli su uzorak sline kako bi ispitali DNK djece koja su sudjelovala u istraživanju. Uspoređujući podatke koje su dobili od roditelja te nalaze DNK otkrili su kako su djeca koju su roditelji manje mazili zaostala u biološkom razvoju za svojim vršnjacima s kojima su roditelji izmjenjivali više nježnosti.

Foto: Dreamstime

Profesor Michale Kobor na Odjelu medicinske genetike UBC-a ustvrdio je kako se kod djece koja su imala manje fizičkih kontakta pojavilo polagano starenje gena. Uvjeren je kako istraživanje nedvojbeno dokazuje da djeca koju manje grle u djetinjstvu trpe veći stres, a u dobi od četiri i pol godine imali su niže vrijednosti tzv. "epigenetičke dobi".

Fotolia Majčin glas tješi isto kao zagrljaji te budi iz kome

Dodatno, druga studija je pokazala da što više grlite i mazite svoju djecu, mozak ima veće koristi od toga. Proučavali su 125 zdravih novorođenčadi i zaključili da je moždani odgovor na dodir roditelja bio snažniji nego dodir medicinskog osoblja u rodilištu. Ipak, povezanost i važnost fizičkog dodira kod novorođenčadi znanstvenici još istražuju. Otkrili su i konkretnije učinke roditeljskih zagrljaja.

Foto: Dreamstime

Prednosti grljenja 

1. Maženje pomaže bebama regulirati tjelesnu temperaturu

2. Smanjuje stres koji bebe doživljavaju tijekom dojenja

3. Zagrljaj je snažan lijek protiv bolova za malu djecu

4. Zagrljaj djeteta smiruje majke

5. Maženje promovira i rano povezivanje oca s bebom

U međuvremenu, ako se brinete da previše grlite svoju bebu, zagrlite ih još jedanput! 

Fotolia KVALITETNO VRIJEME Njima trebaju zagrljaji i puse, a za to se uvijek ima vremena
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message