Obavijesti

Lifestyle

Komentari 60

Roditelji, ne trenirajte strogoću ni pretjeranu zaštitu - to šteti

Roditelji, ne trenirajte strogoću ni pretjeranu zaštitu - to šteti
1

Ako su vam djeca na prvome mjestu, bit ćete sretniji, pretjerujete li sa zaštitničkim ponašanjem, to će loše utjecati i na vas i na dijete, a vikanjem nećete ništa postići

VIDEO

Stavljate li djecu na prvo mjesto, to nije dobro samo za njih nego i za vas. Novija istraživanja pokazuju kako su roditelji kojima su djeca uvijek na prvome mjestu sretniji i smatraju život smislenijim od onih koji na prvo mjesto stavljaju, na primjer, karijeru. No tanka je granica između brige i gušenja, upozoravaju psiholozi. 

U jednoj od studija koja je obilježila 2013. pokazali su kako pretjerana briga za djecu, posebno nakon što odrastu, može uzrokovati depresiju. U istraživanju je sudjelovalo 297 studenata nižih godina fakulteta. Postavljeno im je pitanje kako su se njihovi roditelji ponašali prema njima i kako su se zbog toga osjećali. Studija je pokazala povezanost između pretjerane roditeljske brige i više razine depresije kod studenata. Ali depresija nije bila jedina nuspojava prevelike brige. Studenti koje su roditelji gušili ljubavlju i pažnjom bili su manje samostalni i sposobni nositi se sa svakodnevnim izazovima. 

Pretjerana briga za djecu, međutim, ne ostavlja posljedice samo na djecu nego i na roditelje, prije svega majke. Za mnoge je majke briga za djecu i obitelj puno stresnija nego svakodnevni odlazak na posao i briga oko karijere. U studiji u kojoj je sudjelovala 181 majka djeteta mlađeg od pet godina psiholozi su pokazali kako su upravo majke koje su najviše prigrlile ideju da su djeca svetinja i da su žene bolji roditelji od muškaraca pokazale znakove depresije i nezadovoljstva životom. 

Time upozoravaju kako je, iako je stavljanje djeteta na prvo mjesto, pozitivno, nužno sjetiti se i svojih potreba. Jedna od najboljih studija o odgoju iz 2013. progovara i o “treniranju strogosti”. Nakon što je 90% ispitanih roditelja priznalo da barem povremeno viče na djecu ili pred njima psuje zbog ljutnje, psiholozi su upozorili da tako neće postići da se djeca ponašaju na željeni način. Štoviše, djeca bi iz inata mogla biti još gora. Istraživanje provedeno na 967 američkih obitelji pokazalo je kako je vikanje na 13-godišnjake izazvalo loše promjene u ponašaju. Nije pomoglo ni ako su djeca i roditelji bili bliski i povezani. 

- Ideja kako strogost prolazi bez posljedica ako postoji jaka veza između roditelja i djeteta i da će tinejdžer razumjeti kako roditelji rade nešto za njegovo dobro nije utemeljena. Roditeljska ljubav i toplina ne umanjuje učinke strogosti na riječima - pojašnjavaju voditelji istraživanja. Treba upamtiti kako je verbalna strogost štetna u svim okolnostima.  

Službeno je - iste metode odgoja nemaju isti učinak na svu vašu djecu

Svi koji imaju više od jednog djeteta mogli su primijetiti kako su njihove osobnosti često vrlo različite. Prema istraživanju, braća i sestre ne dijele ništa više od osobnosti nego što dijele dva potpuna stranca. Bez obzira na to što su u rodu, svako dijete odrasta u drukčijoj okolini jer svako dijete ima različit odnos s roditeljima, različit odnos s ostalom braćom te različita prijateljstva i iskustva u vrtiću i školi.

Sve to uzrokuje da oni odrastaju u vrlo različite karaktere, a to znači da strategije koje su roditelji imali u odgajanju jednog djeteta ne moraju funkcionirati i u odgoju drugog. 

- To je još samo jedan u nizu izazova s kojima se susreće svaki roditelj te je potrebno biti toga svjestan i prilagoditi odgojne mjere svakom djetetu ponaosob - kažu voditelji studije.

Kućanske poslove obavljajte zajedno 

Raspodjela kućanskih poslova između supružnika uzrokuje zadovoljstvo, a sretna djeca rastu upravo u domovima u kojima je veza roditelja stabilna i puna ljubavi.

Ograničite gledanje TV-a 

Što više djeca gledaju TV, to im je rječnik lošiji. Djeca nakon druge godine televiziju smiju gledati maksimalno dva sata na dan, a prije toga je ne bi uopće trebali gledati, preporučuje američko društvo za pedijatriju.

Vježbanjem do ocjena 

Istraživanje provedeno na 11-godišnjacima pokazalo je da tjelovježba poboljšava njihove rezultate iz matematike i prirodoslovnih predmeta.

10 neobičnih običaja iz svijeta povezanih s rođenjem djeteta

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje