Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

S tri se boje vještica, a s pet da se mama nikad neće vratiti

S tri se boje vještica, a s pet da se mama nikad neće vratiti
1

Razvojni strahovi dio su emocionalnog razvoja djeteta. Kako bi se dijete uspješno nosilo sa svojim strahovima, bitno je da roditelji ne osporavaju njihove strahove, već da im budu potpora u borbi...

VIDEO

Grmljavina, mrak, vještice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živjeti u mračnom kutu sobe izazivaju strah u djece predškolske dobi. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:44

Strah je jedan od osnovnih osjećaja, svojstven svakom biću, a specifičan je po tome što ima obrambeni karakter i evolucijski je iznimno važan. Kada dijete obuzme strah, ono se nastoji svjesno i nesvjesno obraniti od onoga što misli da mu je prijetnja.

Kod djece postoje različiti razvojni strahovi koji su normalni za određenu dob, a uz svaku razvojnu fazu vezani su specifični strahovi. Funkcija straha u našem životu je omogućiti preživljavanje i izbjeći potencijalnu opasnost. Djeca su maštovita i ponekad im je vrlo teško shvatiti granicu između mašte i realnosti.

- Neki strahovi javljaju se u određenoj dobi djeteta i povezani su s razvojnim fazama. Oni se javljaju i nestaju te su dio emocionalnog sazrijevanja djeteta. Prvi je strah od odvajanja i gubitka sigurnosti te strah od nepoznatih ljudi, koji se pojavljuje u prvoj godini života. Vrhunac doseže u dobi od 18 mjeseci te se do treće godine postupno smanjuje - objašnjava psihologinja Ana Mužak.

Razdoblje između druge i šeste godine, nastavlja Mužak, u literaturi se naziva doba strašljivosti. U trećoj godini dječja se mašta razvija, pa se javljaju strahovi od izmišljenih bića, vještica, čudovišta...

Nakon treće godine dijete može i verbalizirati čega se boji, pa mu je lakše pomoći. Oko četvrte godine javlja se strah od mraka, a oko pete postupno iščezavaju strahovi od čudovišta, ali rastu oni od stvarnih i konkretnih opasnih situacija poput ozljeda, smrti ili ugriza psa.

- U šestoj godini djeca se boje zastrašujućih priča, pojavljuje se strah nakon filmova ili crtića, djeca ne žele biti sama u prostoriji, ne žele spavati sami u sobi, javlja se strah za roditelje, da im se nešto ne dogodi, te strah od smrti - objašnjava psihologinja.

Roditelji djeci koja prolaze kroz razvojne strahove moraju pružiti potporu i ohrabrenje. Iako se dijete boji imaginarnih stvari, za njega je strah stvaran. Prvo i najvažnije je znati kako treba prihvatiti djetetov strah i reći mu “vidim i razumijem da se bojiš”. Ne smije se omalovažavati to što se dijete boji i treba mu dopustiti da se povuče od stvari koje ga plaše.

Dijete treba postupno izlagati njemu zastrašujućim situacijama, npr. ako se boji mraka, u sobu stavite lampicu. Podijelite s djecom svoje dječje strahove, pričajte puno i objašnjavajte im, čitajte, jer tako strahovi prestaju biti toliko strašni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti