Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

'Sakrio sam od žene da ima rak i da će brzo umrijeti. Skupa smo uživali još više od 20 godina'

'Sakrio sam od žene da ima rak i da će brzo umrijeti. Skupa smo uživali još više od 20 godina'

Rosie se prijavila za ispitivanje lijeka koji bi mogao zaustaviti rak dojke i dati joj još nekoliko godina života. Željela je još neko vrijeme promatrati unuke kako odrastaju. Njezin suprug joj nije rekao pravu istinu

VIDEO

Rosie Gamp iz Londona umrla je u dobi od 90 godina u travnju 2021. Preminula je u blaženom neznanju jer je njezin suprug Melvin (95) preko dva desetljeća skrivao strašnu istinu, no napravio je to iz ljubavi i nikad zbog toga nije požalio. 

Sve je počelo 1999. godine kad je napipala kvržicu ispod pazuha i posjetila liječnika. Dijagnoza je bila rak dojke. Bila je na operaciji, dobila lijekove i nastavila s normalnim životom uvjerena da se bolest povukla i nikad nije vratila. Na kraju je umrla gotovo 22 godine kasnije od nečeg drugog, ne od raka dojke.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Nedavno je Melvin odlučio progovoriti i otkriti obitelji pravu istinu. Njezin rak se nije povukao već se proširio. Otprilike mjesec dana nakon dijagnoze kirurg je nazvao na obiteljski kućni telefon s namjerom da Rosie kaže loše vijesti.

- Bio sam u kuhinji kad je zazvonio telefon. Zvao je njezin kirurg s poraznom viješću da je, iako je operacija bila uspješna, zahvaćeno devet od 12 uzoraka limfnih čvorova. Ništa se više nije moglo napraviti. Rekao mi je da pripremimo Rosie za palijativnu skrb. Nisam mogao vjerovati što čujem. Bila je to smrtna presuda. Skoro sam se srušio - prisjetio se Melvin.

CNN-ova voditeljica objavila je uživo da ima rak dojke: 'Počela sam pisati oproštajna pisma'
CNN-ova voditeljica objavila je uživo da ima rak dojke: 'Počela sam pisati oproštajna pisma'

Supruga je stajala kraj njega. On je samo tiho rekao 'hvala' i poklopio. Mozak mu je ubrzano radio. Znao je da će ta vijest strašno djelovati na njegovu 'židovsku princezu', kako ju je rado zvao.

Na pitanje supruge tko je bio na telefonu, odgovorio je iskreno i rekao da je to bio kirurg. Ali, dalje je istinu zaobišao rekavši joj da još nemaju njezine nalaze.

- Vrtjelo mi se u glavi, ali nekako sam se pokušao ponašati što je moguće normalnije. Njezine četiri sestre su umrle od raka i ona je toliko patila zbog toga. Mislim da je bila ispravna odluka ništa joj ne reći - dodao je.

Nakon operacije uklanjanja zahvaćenih limfnih čvorova, Rosie je išla na godišnje preglede, ali nikad nije saznala koliko blizu smrti je bila.

- Njezinim sestrama su uklonili grudi i prošle su užasne stvari pa je Rosie mislila da će tako biti i kod nje. Bila je tako sretna što njoj nisu morali maknuti grudi, ali nije željela znati puno više o svemu tome. Koliko je ona znala, jednostavno se više rak nije vratio, uzimala je te tablete i sve je bilo u redu. Ali, nije znala da u jednoj fazi uopće nije bilo sve u redu - prisjetio se.

Nakon tog poziva kirurga Rosie su ponudili radioterapiju i kemoterapiju, ali obzirom da nije znala kako je njezina bolest u terminalnoj fazi, odbila je kemoterapiju. Nije željela izgubiti kosu prije unukove bar micve kasnije te godine. Odlazila je na radioterapiju svaki dan, i tako nekoliko tjedana.

Melvin je bio odlučan pronaći način da spasi svoju ženu. Na računalu je počeo istraživati medicinska ispitivanja napravljena diljem svijeta. Pronašao je jedno udaljeno samo 30 minuta vožnje od njihove kuće u Velikoj Britaniji.

Radilo se o eksperimentu s anastrozolom bolnice Middlesex koji je predvodio dr. Jeffrey Tobias, poznati onkolog za rak dojke za kojeg je Melvin rekao da ga 'njegovi kolege poštuju poput Boga'. Naime, ispitivanja su pokazala da je anastrozol, prvi put odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji 2006. godine, čak učinkovitiji od čudesnog lijeka tamoksifena, i ima manje nuspojava.

VIDEO Novo otkriće: Pogledajte kako izgleda testiranje na rak dojke preko otiska prsta
VIDEO Novo otkriće: Pogledajte kako izgleda testiranje na rak dojke preko otiska prsta

Anastrozol, označen kao Arimidex, je hormonska terapija koja se daje ženama kojima je dijagnosticiran rani rak dojke, jer može smanjiti rizik od njegovog ponovnog pojavljivanja. Daje se svakodnevno i ženama koje se bore sa sekundarnim rakom dojke (kada se proširio na organe kao što su pluća i jetra) kako bi se zaustavila bolest.

Ovaj lijek djeluje tako da snižava razinu estrogena koji hrani neke vrste tumora, a time se u konačnici usporava njegov rast. U posljednjih nekoliko godina, NHS (britanska Nacionalna zdravstvena služba) je počeo dijeliti ovaj lijek kao preventivu.

Dr. Tobias, član odbora Cancer Research UK i autor međunarodnih udžbenika, pristao je uključiti Rosie u istraživanje, ali tek nakon što je i njezin onkolog bio za to. Počela je uzimati lijek.

- Ispitivanja provedena u kasnim 90-ima bila su toliko uspješna da su odlučili prestati s njima prije predviđenog roka, što znači da je Rosie mogla dobiti recept za lijek ubrzo nakon početka ispitivanja. Arimidex je pokrenuo cijeli lanac futurističkih lijekova koji su spasili milijune života, uključujući i život naše Rosie - prisjetio se Melvin.

Ne znajući tada koliko dugo će lijek djelovati, Melvin je pažljivo promatrao svoju suprugu, tražeći nuspojave, otekline ili bolove. Priznaje, strahovao je da će prestati djelovati nakon nekog vremena, možda mjesec, možda godinu.

- Puno toga sam joj prešutio, jer sam želio da ostane sretna. Nisam mislio da bi mogla podnijeti istinu. Varala je smrt 21 godinu. Mislim da sam ispravno postupio. Ne znam misle li moja djeca tako, ali svima sam prištedio mnogo patnje. Vjerujem da je preživjela zahvaljujući svojoj živahnoj, optimističnoj prirodi i zahvaljujući dr. Tobiasu jer joj je pomogao da dobije Arimidex - rekao je Melvin, a prenosi Daily Mail.

I u Hrvatskoj postoji ovaj lijek

Arimidex je u Hrvatskoj odobren u lipnju 2021. godine, a u opisu lijeka na stranici HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode) piše ovako:

Arimidex je indiciran za:

  • Liječenje uznapredovalog raka dojke pozitivnih hormonskih receptora u postmenopauzalnih bolesnica.
  • Adjuvantno liječenje postmenopauzalnih bolesnica s ranim stadijem invazivnog raka dojke pozitivnih hormonskih receptora.
  • Adjuvantno liječenje postmenopauzalnih bolesnica s ranim stadijem invazivnog raka dojke pozitivnih-hormonskih receptora koje su prethodno tijekom 2 do 3 godine adjuvantno liječene tamoksifenom.

'Preporučena doza Arimidexa za odrasle, uključujući i starije, je jedna tableta od 1 mg jednom dnevno. Za rani stadij bolesti preporučeno trajanje adjuvantnog endokrinog liječenja je 5 godina.

Ne preporučuje se primjena Arimidexa za liječenje djece i adolescenata, obzirom da nema dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti primjene i djelotvornosti u toj dobnoj skupini.'

Više detalja o ovom lijeku pronaći ćete OVDJE

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu
KAKVA ĆE VAM BITI NEDJELJA?

Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 5. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje