Lifestyle

Komentari 7

Šalica čaja od kamilice može pomoći u obrani protiv raka

Šalica čaja od kamilice može pomoći u obrani protiv raka

Kemijski spoj apigenin koji se nalazi u čaju od kamilice, peršinu i celeru sprječava nastanak malignih stanica, ali i povećava vjerojatnost izlječenja raka kod terapije

Već jedna šalica ljekovitog čaja od kamilice na dan može pomoći u obrani protiv raka, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Ohio. To svojstvo čaj duguje kemijskom spoju apigeninu koji oduzima malignim stanicama njihove "supermoći", piše Daily Mail

Apigenin blokira širenje malignih stanica, ali ih čini i znatno osjetljivijim na terapije, zbog čega povećava mogućnosti izlječenja, objašnjavaju znanstvenici. Drugi izvori apigenina su peršin i celer, a moguće ga je naći i u mnogim vrstama povrća i voća prisutnih u mediteranskom tipu prehrane.

- Apigenin pomaže bjelančevinama ispraviti nepravilnosti u RNA molekule, a u svom odnosu s nizom specifičnih proteina uspostavlja normalniji rad u malignim stanicama poznatim po svojim nepravilnostima i brzoj mogućnosti dijeljenja - kaže molekularna genetičarka, profesorica Andrea Doseff.

Dodaje kako mnogo toga što znamo o zdravstvenim dobrobitima određenih nutrijenata se temelji na epidemiološkim studijama koje otkrivaju pozitivnu vezu između određene namirnice i većih mogućnosti izlječenja bolesti.

- Znamo da trebamo jesti zdravo, no često ne znamo i zbog čega. Dok apigenin u namirnicama ciljano djeluje na više od 160 proteina u tijelu, farmaceutski lijekovi djeluju tek na nekoliko određenih molekula - zaključila je Doseff.

Najčitaniji članci