Lifestyle

Komentari 0

Sami za blagdane? 6 načina da oni prođu bolje nego što mislite

Sami za blagdane? 6 načina da oni prođu bolje nego što mislite

Pandemija ne samo da je ljude osvijestila o tjelesnom zdravlju, već je i ozbiljno utjecala na mentalno zdravlje. Osjećaj izolacije smanjio je produktivnost i povećao osjećaj depresije, ali sve to se može promijeniti

Povrh već postojećih osjećaja izolacije, mnogi ljudi ove godine moraju provesti praznike daleko od obitelji i voljenih. Ono što moramo imati na umu jest da možemo preuzeti odgovornost za te osjećaje i napraviti plan kako bismo osigurali da nam ovi praznici usprkos svemu budu čarobni i veseli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Suočite se sa svojim emocijama unaprijed i isplanirajte blagdane. 

1. Planirajte unaprijed odmor

Čak i ako se osjećate mentalno pripremljeni za ovogodišnje blagdane koje nećete možda moći provesti u društvu obitelji i voljenih, kad Božić i Nova godina zaista stignu, možda će vam biti teže nego što ste zamislili.

Planirajte raspored prije, tako da vam dan bude ispunjen aktivnostima koje vam donose radost. To ne znači da morate biti stalno u pokretu. Napravite si kupku s mirisom vanilije i cimeta, pogledajte dobar božićni film, nazovite svoje najmilije na videopoziv i slično. 

2. Provedite neko vrijeme na otvorenom

Kad ste tužni, možda želite cijeli dan provesti unutar svoja četiri zida, ali dobro će vam doći ako izađete u prirodu. To može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje. Opustite se i osluškujte prirodu oko sebe dok lagano uživate u šetnjici. 

Iako je teško izaći ako je vani pre hladno, no i samo minuta na prirodnom svjetlu pomoći će vam i podići raspoloženje.

3. Pripremite omiljeni recept vaše obitelji

Umjesto da naručite ili zagrijete ostatke, nazovite baku, tatu ili bilo koga drugog za omiljeni blagdanski recept vaše obitelji i napravite ga za sebe. Kuhanje specijalnog jela ne samo da može unijeti osjećaj normalnosti, već sama priprema jela može biti terapeutska. 

4. Odvojite vrijeme za razgovor s obitelji ili prijateljima

Odvojite malo vremena kako biste vidjeli svoju obitelj licem u lice, čak i dok ste razdvojeni, makar to bilo i preko videopoziva. 

5. Volontirajte

Blagdani se često smatraju vremenom darivanja, ali ako ne možete osobno darivati ​​obitelj, razmislite o volontiranju u ovo blagdansko vrijeme. Ne samo da ćete pomagati drugima, već i pokazivanje dobrote može također koristiti osobnom zdravlju.

Činiti dobro pomaže nam da se osjećamo dobro. Studije pokazuju da volonteri žive duže. To je zato što osjećaji korisnosti i svrhe jača fizičko i mentalno zdravlje.

6. Stvorite vlastite tradicije

Jedan od razloga zbog kojih se za vrijeme praznika osjećamo izolirano je tradicija koju inače imate s obitelji. Uvođenje nove tradicije i kreativnost mogu vam pomoći ne samo da vam vrijeme brže prođe već i da uživate. 

Iskoristite to kao priliku da naučite peći, gledati ili da otkrijete svoju novu omiljenu blagdansku TV emisiju ili film i iskoristite ju za ukrašavanje doma, piše Mind body green.

Najčitaniji članci